Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víkendový výlet devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Hvězdně obsazený televizní film ze současnosti. Devět kamarádů a jejich rodiny se chystají na víkendový výlet do přírody. Mají s sebou stany, maso na rožnění, dobrou mysl. Všechny pojí dlouholeté přátelství, které vzniklo za zvláštních, dnes už naštěstí neopakovatelných okolností. To přátelství opravdu prověřila léta. Věk našich hrdinů se pohybuje kolem osmdesátky. Ale příběh není jen o dobré pohodě a přátelském vtipkování. Nebo o napínavé záchraně zvídavého kluka, který uvízl na skále. Číhá v něm detektivní záhada, kterou je třeba na místě vyřešit. Nakonec se viník odhalí sám, ale my vidíme, že soudit se má opatrně a se znalostí všech okolností. Film přispívá k posílení paměti národa a je pozoruhodný svým opravdu hvězdným obsazením. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Pan Bočan si vybral dobrý projekt. Jelikož jde o televizní film, tak nemá moc smysl hodnotit, jak moc jsou kvalitní kamerové nájezdy, triky (ten s rozvázáním lana je fakt děsivej) apod. Důležitější je scénář a postavy. A to se tady povedlo. Hlavní role hrajou slavní herečtí bardi a i když jich je mnoho, tak scénář všem dává prostor, aby trochu vykreslili své charaktery. Munzara moc rád nemám, ale tady mě celkem přesvědčil. Němec, Tříska, Trojan - tradičně nadstandard. Ale hodně mě překvapil Nárožný s rolí slepého starce, který jako by vypadl ze skutečného života. Doma s vnučkou žertér, ale jakmile dojde na vyprávění o hrůzách, které tato parta zažila, mění se jeho herecká postava a v hlase i tváři dokáže vyvolat pocit, že to skutečně prožil a těžce se mu na to vzpomíná. Dlouho jsem si myslel, že jde o komedii, když jsem se na to pak podíval, tak mě to vyvedlo z omylu. Magnusku, ty grázle, takhle se využívají postarší herecké legendy. Ne jako když Ty je neuctivě rveš do svých "filmů!" ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Jako někdo, kdo píše o literárním díle Jiřího Stránského svou diplomovou práci, nemohla jsem si ani tohle nechat ujít. Předlohu jsem samozřejmě četla, ač se musím přiznat, že si ji už tak nevybavuji, takže těžko mohu srovnávat. Herci, přestože většina již v důchodovém věku, se zhostili rolí svých postav s úctou, i to přidalo na určité autentičnosti děje. Zbytečné scény (milostný trojúhelník či záchranná akce) holt musely být. Jak jinak byste udělali z povídky, která se dá přečíst i za 20 minut, televizní film na 80 minut? Ač si pana Stránského za jeho dílo a především za to, co vše si ve svém životě prožil, vážím, nemyslím si, že omílání minulosti a hledání "sviní" stařeckými postřehy a vzpomínkami, je zrovna optimální. Podle mě má mnohem zajímavější povídky, které se hodí k filmovému zpracování. Třeba se ještě časem dočkáme. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Dramatické hledání pravdy ve skupině kamarádů - bývalých politických vězňů, kteří se po létech sešli, aby mezi sebou odhalili práskače, který je v 50. létech udával, se zvrhlo zřejmě v nechtěnou frašku, ale bohužel to celé tak vyznělo. I naproti kvalitnímu hereckému obsazení se zázrak neudál a celé zpracování vyznívá hodně křečovitě a herecké výkony tomu i odpovídají. Špatná režie Hynka Bočana by ho už měla v dalším filmování zastavit (přitom to byl jeden z nejnadanějších režisérů Nové vlny). Zbytečné byly i další postavy ženských rolí nebo dětí. A ta scéna zachraňování chlapce na skále byla absolutně zbytečná a vytržená z kontextu. Tohle se opravdu nepovedlo. ()

Candida 

všechny recenze uživatele

AD: quixote: Silné téma, výborní herci, ale velmi diskutabilní scénář *** Ano, nemůžu dát víc hvězdiček, protože scénář místy ujíždí - třeba se mi nechce věřit, že když jsou ve skupině dva mladí chlapi, nechají slaňovat pro spadlé dítě starého ( s prominutím) dědka - a ani se nepokusí mu to rozmluvit... Občas rozvleklé a některé dialogy také skřípaly... Výkony hereckých bardů bez debat výtečné, pravdu má Mylouch, že "Rozehrát takovou řadu rovnocenných postav..." je náročné, ale herci to zvládli takříkajíc "bez ztráty kytičky"...pan režisér ale nikoliv... :-( ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Snímek, který posbíral snad téměř všechny příslušníky naší současné nejstarší herecké generace. Pánové Stránský a Bočan jsou ve velkém souladu již několik let a z jejich spolupráce vzešel úspěšný film i seriál, Piknik jejich spolupráci korunuje. Děj je velmi poutavě vybudován, divák se jen musí trochu poprat s přiřazením jmen k obličejům. Vedlejší postavy rodinných příslušníků působí vyloženě podpůrně. Jsem spokojen s gradací děje i závěrem, jedna otázka ve mně zůstala nezodpovězena, ta mi trochu vrtá hlavou. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (7)

  • Když kamarádi ke konci pochodují spoutaní lanem, je v brýlích Tomáška (Petr Nárožný) dobře vidět odraz mikrofonu zvukaře. (rakovnik)

Reklama

Reklama