Reklama

Reklama

Jak dostat tatínka do polepšovny

(TV film)
  • angličtina How to Get Dad Into Reform School (více)

Obsahy(1)

„Dělá si ten kluk ze mě blázny? Samozřejmě, že si dělá blázny! On je totiž celej po tobě!… Netlumoč, já si poslechnu originál… Čeká na tebe takovej pokojíček, až tě bude přecházet zrak!… Jenom si na skálu sáhneme a hned zase pojedeme…“. Ještě nevíte, o čem je řeč? Tak tomu nevěříme. Ano – je tu volné pokračování nestárnoucí a mezinárodními festivalovými vavříny ověnčené komedie režisérky M. Poledňákové s podnikavým Vaškem (T. Holý), jeho milovanou maminkou (J. Preissová), nově nalezeným tatínkem Lubošem (F. Němec) a dědou (J. Karlík), o kterém na začátku příběhu ještě malý rošťák nemá ani ponětí. A přitom spolu nakonec prožijí nejedno prázdninové dobrodružství. Když se Luboš dozvěděl, že je Vašek jeho syn, rozhodl se, že mu vynahradí všechen ztracený čas. Hned první letní prázdniny chtějí strávit společně. Představy maminky a tatínka o tom, jak by měly probíhat, se ale od počátku poněkud rozcházejí… Anna balí kufry a těší se na klidnou dovolenou, během které si chce hlavně odpočinout. Nakonec ale musí hned první den šlapat na kole a spát pod stanem. Když dorazí k cíli cesty – k Lubošově rodné chalupě – nemá k pláči daleko. Vašek je však ze svého nového dědy přímo u vytržení. A opravdové prázdninové dobrodružství může začít…. (Česká televize)

(více)

Recenze (517)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pokračování skvělé rodinné komedie, které rozhodně neudělalo ostudu prvnímu dílu. Povedlo se náramně a možná i lépe. Přesun ze zasněžených hor do letního prostředí, plného pískovcových skal, není vůbec špatné a opět je tu pro diváka spoustu legrace a dobrodružných scén. Oba díly patří určitě do sekce "je třeba zhlédnout před smrtí", protože tahle díla nestárnou a zachovávají si svoji kvalitu. Společně s prvním dílem vřele doporučuji. 90% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem měla raději prázdninové vyprávění o tatínkovi, směřujícím rovnou cestou do polešovny, nežli příběh o bolavé velrybí stoličce ("Jak vytrhnout velrybě stoličku" z roku 1977). Nicméně s odstupem mnoha a mnoha let musím konstatovat, že první ze snímků o malém Vaškovi a jeho rodičích představuje nefalšovaný a dokonale vybalancovaný mix lehkovážné komedie a opravdového dramatu, zatímco jeho pokračování místy až zbytečně šaškuje a jeho komika už není tak bezprostřední a bezelstná. Taky trochu zamrzí, že rodinný čtyřnohý přítel Beník je odsunutý ne na vedlejší, ale přímo na slepou kolej - v podstatě se o něj nikdo nezajímá, takže se dějem jen tak občas nezávazně mihne - jako jedna z mnoha rekvizit ... aniž by v něm zanechal nějakou svébytnou psí stopu. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Tohle byl největší gól Poledňákové, jaký mohla dát. Nejen, že nám přesně ukázala, jak vypadá správná rodinka, jaké kejkle se v ní dělají, jak ovládají děti rodiče a rodiče děti, ale ještě ke všemu to má takový humorný potenciál jako žádný jiný film s dětskými hrdiny. Od začátku dokonce se totiž budete smát, řvát smíchy či jen poťouchle usmívat, protože vám ty scény připomenou nejen váš život. Já vím, chudinka, šimpanze by chtěl, aby se nám mohl v pokoji houpat na lustru! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdybych věděl, že se ti tu nebude líbit, tak bych se byl narodil někde jinde." Nebudu zastírat, že mě baví sledovat tři generace vychytrale taktizujících chlapů, kteří samozřejmě nemají šanci uspět proti pragmatické mamince. A to Colombo chce jen vylézt na horu, tatínek zdolat maminku a děda získat papíry na vnuka. Takové prázdniny bych přál svým dětem, takže až si najdu chvilku na dostavění stroje času, tak vím, kam se s nimi vydat. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Včera jsem si naordinoval k vínečku Jak dostat tatínka do polepšovny, abych zavzpomínal na doby, kdy jsem jako malý smrádě naprosto nekriticky miloval Janičku Preissovou, kterou jsem považoval za největší kočku svý doby. Ovšem pak jsem si začal lámat hlávu čím to, že Maruška Poledňáková dokázala dřív natočit rodinou komedii, kde jsem si našel to svý před třicetilety a našel jsem si ho i včera. Dokázala natočit film, ke kterýmu si může bez obav sednout opravdu celá rodina a každej se bude bavit a cítit dobře. Dokázala do svých filmů vybírat sympatické a kvalitní herce,dopřávat jim stovky krásných slov na dialozích, navodit příjemnou atmosféru letních dnů. Dokázala natočit bijáček ke kterýmu se vždykcy budu rád vracet. To všechno Marie Poledňáková dokázala. Tak sakra proč se člověk na její poslední filmy bojí koukat s plným žaludkem ? ()

Galerie (26)

Zajímavosti (41)

  • V závěru filmu v čase 01:28:00, kdy vstupuje Anna (Jana Preissová) do koupelny, je možné zpozorovat, že herečka tehdy při natáčení zakopla o práh. (funhouse)
  • Marie Poledňáková nikdy neprozrazovala dětským hercům příběh a dokonce ani repliky. Byla toho názoru, že jedině tak se u nich dosáhne spontánnosti a přirozenosti. (jenik71)
  • Ve scéně, kdy si Vašek (Tomáš Holý) čistí zuby nad neckami, omylem se otře kartáčkem o hruď a ušpiní se pastou. V další záběru má však hruď čistou. (Mr.Hudson)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama