Reklama

Reklama

Fiktivní snímek Špinavý trik, který je založen na reáliích jednoho z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států, vypráví příběh špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), který je společně se svou obdobně vychytralou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adams) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), který se zcela vymkl kontrole. DiMaso je s sebou strhává do světa jerseyských politických machinátorů a mafiánů, který je nebezpečný i lákavý současně. Jeremy Renner představuje Carmena Polita, zaníceného, ale prchlivého politika, který se ocitl v pasti mezi podvodníky a FBI. Irvingova nevypočitatelná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence) by se přitom mohla stát onou příslovečnou poslední kapkou, která způsobí, že se mocné hráze intrik a podvodů definitivně protrhnou. Stejně jako předchozí filmy Davida O. Russella je i film Špinavý trik snímkem, který nelze jednoduše přiřadit k žádnému konkrétnímu žánru a který staví na syrových emocích a situacích, ve kterých se rozhoduje mezi životem a smrtí. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (744)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce výborná prácička s šílenými parukami a poutavou dobovou atmosférou, kterou jsem však od Davida O. Russella tak trochu čekal. Co jsem však nečekal bylo selhání v práci s postavami a jejich vztahy, jež šli Russellovi vždy báječně od ruky. Zde ovšem dostaneme jen sbírku psychicky narušených podivínu, k nimž si na rozdíl od Terapie láskou vůbec nenajdeme cestu a vlastně mi byly celou dobu i přes výtečnou hereckou sestavu naprosto ukradený. Příště bych tedy Davide poprosil o méně odtažitý oscarový kalkul. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Pôsobilo to na mňa ako taká pozérska šaškáreň s nie práve mojimi obľúbencami (obzvlášť Jennifer Lawrence asi nikdy neprídem na chuť). No nič, tí sa aspoň snažili čo najlepšie zahrať v daných okolnostiach, ktoré sa mi nepáčili. David O. Russell si zrejme myslel, že keď budú mať herci čo najšialenejšie účesy a kostýmy, budú dve hodiny rozprávať o ničom, použije záber z kufra auta a sem-tam pokus o humor bude z toho druhý Pulp Fiction a Oscary sa len tak pohrnú. Prosím, len nech to žiadneho nevyhrá, lebo zase stratím vieru v ľudstvo. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dej pôsobí neusporiadane, rozhádzane, epizodicky, niektoré časti len vyšumia do prázdna, ako aj niektoré z postáv (Richieho snúbenica, Irvingovi známi...) a možno by sa film bez nich zaobišiel, lebo aj tak je dosť zaplnený. Dialógy sú síce vtipné, ale často prázdne, keďže mnohé vznikli z improvizácie. Hudbu zložil legendárny Danny Elfman, no všimnete si ju iba zriedka – ticho a dobové pesničky zvýrazňujú suchopárnosť filmu. Špinavý trik určite siahal vysoko, ale nepodarilo sa mu využiť svoj potenciál. U mňa film zachránili asi v súčastnosti najsexi dámy - Amy Adams a Jennifer Lawrence. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Snaží li se někdo namalovat na zeď kosočtverec, bude to pořád kunda, i když pečlivě namíchá barvy a použije exkluzivní štětce z koňských žíní. Obsah a obsazení mě nadchlo, těšil jsem se jak cigoš na sociální dávky, a pak jsem dvě hodiny otráveně sledoval, jak se partička pitoreskních figurek v podání špičkových herců marně pokouší vytlačit scenáristickou zácpu a ukojit režisérské ambice egoistického, artového psychotika. Je z toho chaotická, neředěná dávka koncentrované, žvanivé nudy, určená zejména pro notorické okusovače nehtů, hloubavé sociální rádobyinženýry a všechny ty, co jsou schopni opětkovat i Příjezd lokomotivy. To takový já opět neváhám sáhnout k odborným, erudovaným, filmově teoretickým termitům a s klidem to označit za "Iritující pičovinu". ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná nuda. Na filmu je zábavné sledovat pouze jednotlivé figurky ve fragmentech, tam je na co se dívat, ale celkově se jedná o šíleně nataženou ptákovinu, ze které šlo bezesporu vytřískat daleko více. Irvnig, why are you eating the heart pills? What's worng with you? :D Jennifer Lawrence je úplně skvělá, při scéně s mirkovlnkou jsem se na ni nemohl vynadívat, takže v jejím případě se nominaci na sošky nedivím. V ostatních případech už bych byl skeptičtější, i když ona Akademie možná na tlustýho Balea může slyšet. Jestli to dostane kotel zlatých plešounů, tak dám filmu možná ještě jednu šanci.55% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Herečka Amy Adams získala Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka v komedii nebo muzikálu. (hiding)
  • Ve filmu si zahrálo i nově narozené dítě Jeremyho Rennera. Jedná se o batole, které Renner líbá na ruku ve scéně, kdy je divákům jako starosta poprvé představen. Dítě drží v náruči jeho přítelkyně. (HellFire)

Související novinky

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

08.03.2015

Denis Villeneuve teď patří mezi nejvyhledávanější režiséry v Hollywoodu. Rodák z kanadského Quebecu začal točit ještě v minulém století, americkou pozornost ale upoutal až předloňským dramatem… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama