Reklama

Reklama

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (305)

Radko 

všechny recenze uživatele

Kríza stredného veku plus vyhorenie doženie učiteľa filozofie k apatickému popíjaniu a strate libida. Chuť do života mu dodá možnosť vykonať čosi, čo ešte neskúsil: dokonalý zločin. Nabudí ho to a získa stratenú vitalitu i sex. Plus mladú milenku ako bonus. Chytré dialógy, skvelá pointa. ďalší výborný Woody Allen, ktorý je osobne tvorbou oveľa pútavejší po roku 2010, ako v časoch, kedy údajne režíroval podľa umelecko-kritickej aj diváckej väčšiny najzaujímavejšie (no pre mňa zväčša len tuho priemerné) filmy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Léto co léto posílá Woody Allen na výlet po českých kinech své nové kousky. V Iracionálním muži Woody dokazuje velmi racionální vedení herců a Joaquin pod jeho režií posunuje svůj herecký supertalent směrem k oscarovým uváhám. Poměrně náročnou postavu totiž zahrál mistrovsky a jeho výkon mně dopřál větší radost než samotný film, který si hraje jak s činy, tak se slovy. Iracionální muž je racionální hříčka ideální do letních časů, která dokáže udržet pozornost a bavit, jen je čas od času potřeba přimhouřit oči nad chováním hlavních postav. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Taková allenovská jednohubka, která neurazí, ale ani nenadchne. Allen ztrácí dech a moc nerozumím jeho touze točit ročně jeden film... Coby divačce, která má jeho filmy ráda a některé dokonce zbožňuje, už mi nic moc nedávají. Ano, z jakési povinnosti a setrvačnosti se na ně podívám, ale mají spoustu ale... A to je i případ Iracionálního muže, který není vyloženě špatný, ale na Allena je to prostě málo. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se tak nezasmála! Proboha, je tohle vůbec možný? Joaquin byl tak úžasný, že to byl první film, ve kterém jsem ho díky jeho skvělým schopnostem zahrát kohokoli, upřímně nesnášela. Mimochodem, vůbec nechápu, co holky vidí na takových sebestředných, věčně rozervaných, pesimistických typech, co dokážou mluvit jenom o sobě a také proč je zrovna tento film v kategorii drama/mysteriózní. Protože jsem vůbec nevěděla, co mě čeká, ani v obsahu se to nedozvíte, byla jsem do toho hozena rovnou po hlavě a přátelé, takhle jsem se nepobavila už dlouho (zvlášť u scény rodinného oběda, kdy rodiče s dcerou rozvíjí své teorie a Abe tam sedí jako ten největší ... ehm). I po možné prvotní absenci nadšení doporučuji vydržet až do konce. Dobrá nálada zaručena! ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Woody Woody Woody, tys mi zase dal, první půl hoďku jsem měl strach, že to už zabalím po té záplavě intoušskejch keců bez pořádného děje, ale pak jako by ses probudil, a servíruješ přesně to, co se od tebe očekává. Klobouk dolů, za mě perfektně vybrusleno. Ale ještě by to chtělo střihnout si v něčem alespoň epizodku. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Emma Stone (Jill Pollard) má v téměř každé scéně jiné oblečení. Celkem tak vystřídá 19 outfitů. (noelcoward73)
  • Joaquin Phoenix (Abe Lucas) v několika scénách popíjí skotskou Single malt whisky, což je i několikrát zmíněno. (noelcoward73)
  • Natáčelo se v Newportu na Rhode Islandu. (Terva)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

27.11.2015

Přímo v den osmdesátých narozenin Woodyho Allena – v úterý 1. prosince – odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů Všechno, co jste kdy chtěli vidět od Woodyho Allena. Od 20.30 uvede Allenův… (více)

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama