Reklama

Reklama

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)

(více)

Diskuze

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

MontyBrogan

hlavne je iracionálne si myslieť že ma nechytia, najmä pri opakovanom konaní. Ináč keby si za ciele vyberal len opakovaných úkladných vrahov (aj nepriamych, napr veľkodílerov heroínu) unikajúcich spravodlivosti z nejakých príčin, tak by ho to mohlo ako záslužný čin uspokojovať celý život aj keby nebol deviant. Pre dobrého je dobrý pocit zabrániť veľkému zlu, vraždám ľudí. Pre ateistu. Veriaci rôznych náboženstiev to majú samozrejme iné, strach z trestu atď...

MontyBrogan

MontyBrogan (hodnocení, recenze)

Mukade

Neviem, kedy si to videl ty, ale ja v kine pred polrokom, takže ti verím. Takisto si však pamätám, že mal počas toho činu nervy a zazmätkoval aj s pohármi, či ich vôbec vymenil správne... To je, myslím, prirodzená reakcia pre človeka, ktorý dovtedy dodržoval zákony. A sudcovia môžu byť racionálni, lebo to nerobia pre potešenie. On to pre potešenie robil, že je to trest za niečo, čoho subjektívny výklad si vypočul niekde v kaviarni,  to je predsa len jeho alibizmus. Ja tým chcem povedať len toľko, že nebyť deviant a myslieť si, že ma to môže uspokojiť dlhodobo (!), to mi nepríde moc racionálne. 

na příspěvěk reagoval Mukade

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

MontyBrogan

jemu to už výrazne  "naštartovalo život" chvíľu od momentu keď o tom začal vážne uvažovať a možno si nepamätám dobre (idem to znova prbehnúť), ale aj po zabití sa cítil stále dobre. Keď by to bolo tak, potom to bolo racionálne. Sudcovia čo odsudzujú na smrť (napr usa) bývajú racionálni, nie vyšinutí (:

na příspěvěk reagoval MontyBrogan

MontyBrogan

MontyBrogan (hodnocení, recenze)

Mukade

Hej, pretože plánovanie je ako hra, teoretizovať o kontroverznej téme môže byť zábava. Ale tým to asi aj končí, pokiaľ aktér toho činu nie je práve vyšinutý. Ak je, asi nerozmýšľa racionálne.

MontyBrogan

MontyBrogan (hodnocení, recenze)

Mukade

Tak samé o sebe to znie trochu absurdne. SPOILER: Možno si to pred samotným činom aj racionálne odôvodnil, ale keď si to videl, vieš, že mu to nepomohlo. Podobný koniec síce nemohol predpokladať, ale domnievať sa, že práve takýto čin mu znovu naštartuje život, to neznie moc racionálne. Keď už nehľadíme na morálnu stránku veci, tak je to minimálne naivné.

na příspěvěk reagoval Mukade

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

doplnok: on cítil novú motiváciu žiť už pri plánovaní vraždy, nerobil len pokus

na příspěvěk reagoval MontyBrogan

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

MontyBrogan

to znie celkom racionálne,  keď nič iné už nepomáhalo, síce je to neľudské ale racionálne (: .A keď by zabitím napr  sériového vraha zabránil ďalším vraždám, už je to aj ľudské 

na příspěvěk reagoval MontyBrogan

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

prečo bola hlavná postava iracionálna? Preto že bral spravodlivosť do svojich rúk, preto že dal neprimeraný trest za zlo-čin alebo kôli tomu že to nedostatočne vypočítal a preto bol odhalený? :))  Pre mňa bol irac. kôli dvojke a trojke (: (k dvojke - Dexterovo pravidlo, lepší prístup)

na příspěvěk reagoval MontyBrogan

Příspěvek byl smazán administrátorem.

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Tak Phoenix nedorazil, zmena programu, hrajú magic in the moonlight a ešte začalo pršať. Seru na vás, ja jde domů :/

na příspěvěk reagoval eLeR

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Subjektivně jeden z nejdelších Allenových filmů. A mysteriózní žánr nedává moc smysl (i když je i na IMDb).

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Hawaj

A súvislosť tejto 20 ročnej tragédie s týmto filmom či diskusiou k nemu je aká?

na příspěvěk reagoval Hawaj

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Brácha Joaqina se bohapustě přešlehnul v pajzlíku Jeníka Deppky a aby mu ho nezavřeli tak ho s Keanu Reevesem vynesli na chodník, jako že se mu to stalo tam. Pro přešlehnutý smažky moc respektu není. Jenom zůstává nasranost, že toho mohli ještě hodně pěknýho udělat a neštětí jejich dětí.

na příspěvěk reagoval mm13

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

27.11.2015

Přímo v den osmdesátých narozenin Woodyho Allena – v úterý 1. prosince – odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů Všechno, co jste kdy chtěli vidět od Woodyho Allena. Od 20.30 uvede Allenův… (více)

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama