Reklama

Reklama

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (305)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Zmodernizovaná reinkarnace Zločinu a trestu. Pokud prahnete po tom vědět, jak by Joaquin Phoenix vypadal, kdyby jej nějaký pán obtěžkal, tak byste neměli vynechat tento Woodyho snímek. Prakticky při každé příležitosti jsem měl upřený zrak na jeho pivní bachor, přes který si snad ani nemohl vidět na svoji výbavu. Není divu, že už mu nefungovala, tak jako dřív. Nebylo možné odvrátit pozornost jinam. Ať jsem se snažil sebevíc. Zápletka byla opět vcelku originální a dost zajímavá. Učitel filosofie je unavený životem a hledá nový impulz. Tím mu má být vražda úplně neznámého soudce, aby pomohl úplně neznámé rodině, z čehož by neměl být nikdy podezírán. Jenže promyslel si vše důkladně? Úplně na mě nezapůsobila romantická vsuvka se svojí žačkou, kterou byla Emma Stone. Dodnes jsem nepřišel na to, co by na ní mělo být tak strašně sexy. Naopak se mi líbilo, jak Joaquin dokázal tak dlouho odolávat citům. Woody znovu správně ukázal, že pánové jsou v podobných věcech vždy těmi rozumnějšími. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Slabsia Allenovka, ale vdaka hercom stoji za jedno pozretie. Allen to tentoraz prehnal s filozofovanim na ukor funkcnej zapletky. Pritom motiv o profesorovi filozofie, ktory si so vsetkym tym filozofovanim pripada zbytocny, dokial sa neodhodla k radikalnemu cinu, mi pripadal celkom zaujimavy a ironicky. Bohuzial spracovanie mi pripada roztahane, malo vtipne a napinave nie je vôbec. Najvtipnejsie na nom je uz tradicne zvoleny neatraktivny hrdina na ktoreho sa automaticky lepia vsetky zeny. Tesil som sa, ze sa dockam aspon poriadneho zuctovania s mojou neoblubenou Emmou Stone, ale ani k tomu nakoniec nedoslo. Vysledok je nenaplnujuci, lebo Allen ma na viac, ale stale je to lepsi film ako väcsina inych reziserov natoci za cely svoj zivot. 5/10. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Všechny postavy, které vytváří, mají hluboký vnitřní rozměr. Každou svou (často rozpolcenou) roli prožívá, na každou se celé měsíce pečlivě připravuje. Prvně jsem si říkal, proč mu maskéři udělali takový pupek, pak bylo evidentní, že je jeho. I tady mi Joaquin Phoenix jednoduše sedl. Woody Allen za kamerou už tolik ne. Filmy točí jak na běžícím pásu, což mnohé vytáčí. Protože to dělá poslední roky tak nějak stejně. Leckterou myšlenku o pár vteřin později zopakuje voice-over tak zbytečný, že je to divákovi až líto. Nechci ale bilancovat a zdůrazňovat, jak se Allen opakuje. Prostě si užívám jeho nový kousek, kde znovu zkoumá morálku obyčejného člověka. Akademik Phoenix je cynik, který si rád přihne a studentům osobitě přednáší o filosofii. Okouzlí kolegyni, stejně tak studentku v kouzelném podání Emmy Stone, kterou nelze nemilovat. Obě jsou tak trochu unuděné poklidnými vztahy. A pak Phoenix divákům jen tak mimochodem představí svůj mrazivý plán, který ho má nakopnout do života. Výsledek sice působí monotónně, ale herecky je to síla, dialogy jsou slušné a některé scény snad až rafinované. A já prostě nejsem jedním z těch, jenž by vyrukoval s argumentem, že Allen pouze parafrázuje sám sebe a své starší filmové výlety. Díky i za tenhle. Ač za dietní čtyři. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z tohoto Allenova snímku jsem trochu na rozpacích, protože měl docela dobrý náběh - to ani nemluvím o hereckém obsazení, které mi sedlo - ale z banálně krásné zápletky se vyklubal až příliš ukecaný film s finále, které mě spíše zklamalo. Na konci jsem si sedl a říkal jsem si, proč jsem to vlastně sledoval. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Taková allenovská jednohubka, která neurazí, ale ani nenadchne. Allen ztrácí dech a moc nerozumím jeho touze točit ročně jeden film... Coby divačce, která má jeho filmy ráda a některé dokonce zbožňuje, už mi nic moc nedávají. Ano, z jakési povinnosti a setrvačnosti se na ně podívám, ale mají spoustu ale... A to je i případ Iracionálního muže, který není vyloženě špatný, ale na Allena je to prostě málo. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Na Rhode Islandu se natáčelo na těchto místech: Salve Regina University na 52 Ochre Point Avenue Newport, Portsmouth, Cranston, Jamestown, Chez Pascal na 960 Hope Street v Providence, Lippitt Park na 1015 Hope Street v Providence, Pawtucke, West Side Diner na1380 Westminster Street v Providence, před Island Books bookshop na 135 Spring Street Newport, Federal Building na Kennedy Plaza v Providence, Beavertail National Park v Jamestownu, Providence Athenaeum na Benefit Street v Providence, Loie Fuller's na 1455 Westminster St. v Providence. Natáčet se začalo v červenci 2014. (noelcoward73)
  • Emma Stone (Jill Pollard) má v téměř každé scéně jiné oblečení. Celkem tak vystřídá 19 outfitů. (noelcoward73)
  • Natáčelo se v Newportu na Rhode Islandu. (Terva)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

27.11.2015

Přímo v den osmdesátých narozenin Woodyho Allena – v úterý 1. prosince – odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů Všechno, co jste kdy chtěli vidět od Woodyho Allena. Od 20.30 uvede Allenův… (více)

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama