Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (323)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Až mě překvapilo, jak mě snímek zaujal. Je to dobře natočené, je to silná výpověď, ale přitom zde - většinu doby - není patos, který by to kazil. Je to dramatické, je to historické a je to zajímavé v tom, co všechno se dozvíte. No jo, a to jsem si myslel, že o americkém rapu něco málo vím. Ale je to opravdu jen málo. Výborný film, naprosto skvělý herecky a hudebně. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nejsem velký fanoušek Hip Hopu a Rapu, ale nevadí mi. F. Gary Gray vnesl do filmu ducha a v tomhle žánru natočil definitivně nejlepší film. Na jednu stranu gangsterka o černoších, kteří to nemají v Americe lehké, na druhou stranu zrod nynějších hvězd na Hip Hopové scéně. Junior Ice Cube táhne celý film, ale potěší i mladý Snoop Dog či Doctor Dre. Hodně se zde nadává, příběh je poutavý a samotné akce na hotelích po koncertu jsou správně divoké. Drsný, smutný, poutavý příběh, který pár krát vyvolal husí kůži. Fuck the Police. Vyjímečný zážitek, který musím zaplatit zlatem. 90% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopis jedné skupiny, z pohledu dvou jejich členů (a podle filmu, jsou vlastně ostatní skoro zbyteční). Režijně skvělé, casting perfektní (hlavně O'Shea Jackson Jr. si Ice Cuba prožívá perfektně), občas mě to i hudebně naladilo na jejich vlnu a skoro jsem měl chuť hodit něco po projíždějícím policejním autě (byla noc, balkon máme směrem na hlavní ulici... trochu gangsta, bro). Ve výsledku je tak škoda jen v úhlu pohledu, kdy viditelně dvě postavy jsou "nad ostatními" a i úplně závěrečné "smíření" mi přijde trochu zvláštní, vzhledem k chování některých postav během filmu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hip hop mě moc v dnešní době nezajímá. V mých pubertálních let jsem ho ale celkem sjížděl. Z nějakého důvodu jsem tenhle film chtěl hodně vidět, pár let uběhlo a konečně jsem film zkoukl a nejsem zklamaný. Hodně vydařený životopisný film. Kluci z Comptonu to neměly lehké a fandil jsem jim, sice se mi zdá že hodně tvůrci vynechali hlavně co se týká obchodu s dragama. Ale jinak nemám moc co vytknout herci jsou naprosto famózní, hudba super a na film se strašně dobře kouká, produkce opravdu nešetřila.  Doporučuji Directors cut která má sice skoro 3 hodiny ale pokuď máte rádi životopisný filmy a hip-hop, nebudete zklamáni. Chci dát 5* ale přijde mi tu pár nepřesností které mi to nedovolují. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zkrátit stopáž o nějakých dvacet minut a jít hlouběji do psychologie postav, bylo by to za 5*. Film stojí na typologicky správně obsazených hercích a vynalézavé režii, která představuje takřka desetiletý dějový cyklus komplexně a cílevědomě, přičemž první hodina je zasazením příběhu do gangsterského a rasistického pekla, kde je zakázáno mít vlastní sny, přímo fantastická. Zbytek je už lehce rutinní recitace událostí a standardního životopisného motta "kdo koho víc podrazí", které ale stále nechybí autentický nádech kontroverzního byznysu a v závěru i slušná dávka emocí, takže spokojenost je určitě na místě a studio Universal si může hrdě odškrtnout další skvěle odvedenou prácičku ve svém historicky nejúspěšnějším roce... 85% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Marlon Yates Jr. bol na konkurze pre rolu Dr. Dreho, avšak hoci sa režisérovi páčil, povedal mu, že sa do role nehodí. O pár týždňov na to mu bola poskytnutá možnosť zahrať si postavu D.O.C. (The D.O.C.). (Real Tom Hardy)
  • Pred Eazyho smrťou sa zvažoval návrat skupiny NWA v plnej zostave po ich rozpade z roku 1989. Hoci Eazyho smrť tieto nádeje definitívne pochovala, členovia NWA sa predsa len zoskupili pri tvorbe skladby "Chin Check" z roku 1999. (Real Tom Hardy)
  • V scéne, kedy Suge (R. Marcos Taylor) prichádza do Death Row Records, je možné počuť skladbu "Deep Cover" a v nej taktiež na pár sekúnd hlas Snoop Dogga. Ten sa do skladby pridal až o niekoľko scén neskôr. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama