Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 3

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (403)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veril som, že Červený kapitán bude skvelý film, námet podľa knihy D. dána bol veľmi sľubný. Je veľká škoda, že sa dobrý príbeh nepodarilo skĺbiť s filmovým materiálom k spokojnosti diváka. Jednoznačne treba pochváliť vizuál a atmosféru. S tým si tvorcovia dali prácu a výsledok naozaj poteší. Ďalším veľkým plusom sú skvelé herecké výkony všetkých zúčastnených, najmä O. Kaisera a nečakane i M. Suchánka. Kto by to do neho povedal, že? V tak dobrej roli som ho nikdy nevidel a jednoznačne odkryl svoj skutočný potenciál. Prvá vyšetrovacia polovica filmu má spád a je zaujímavá. V druhej sa režisér unáhlil a chcel to vyriešiť na spôsob "USA thriller" , čo bola veľká chyba. Príbeh sa akosi vytratil, už ani nebolo dôležité kto a prečo. Je to škoda, pretože našliapnuté bolo k skvelému filmu, no vyšiel priemer. 60%. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

S predlohou to má spoločné len veľmi málo, takmer nič, čo je na jednu stranu dobré, lebo sa vypustila tá rozprávková templárska téma a aj veľa zbytočných vedľajších liniek (policajní kámoši z Moravy, veštkyňa so samopalom...), no na to, že sa to zameralo na tému ŠTB tomu chýba silnejší a konzistentnejší príbeh, uveriteľnejšie postavy a lepšia atmosféra. Tiež sa vytratil odľahčený tón z knihy a tak to celé pôsobí nemastne-neslane a nezaujímavo. Stuhr a Kaiser boli fajn, zvyšok osadenstva už menej. Suchánek úplne nevhodne obsadený. Vizuálna stránka nie je zlá, no zvyšok je dosť nezvládnutý, takže podpriemer. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Takže, po dlouhé době, jsem odcházel z kina, respektive z českého filmu, velmi příjemně překvapený. Po té smršti nelichotivých recenzí, kterými jsem v poslední době častoval české novinky v našich kinech, bude tohle určitě příjemná změna. Rudý kapitán, na mne od prvních minut dýchnul dobovou atmosféru, která pro mne byla celkem uvěřitelná. Film nebyl napěchovaný přemrštěným vizuálem, ani žádnými efekty na hranici sci-fi. Dějová linie, dokázala udržet moji pozornost až do závěrečných titulků, což není v poslední době u domácí tvorby příliš obvyklé. Ve srovnání s Lídou Barovou, je Rudý kapitán naprostý velkofilm a Renč se může se všemi kopiemi svého paskvilu klidně odstěhovat na Antarktidu! Tak moc je patrný rozdíl. A závěrem nutno dodat, že mne i velice potěšilo, že taková kapacita, jakou je Rudý kapitán, má své řeznictví, na Dolním náměstí v Olomouci :-) Kaiser sice chvilku, ale na výbornou, Suchánek v první okamžik úsměv, to ta Partička, ale nakonec celkem smekám. Takže kdo chce vyhodit nějákou kačku na podporu domácí kinematografie, tak tentokrát máte určitě zelenou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Objektívne vzaté, som asi nespravodlivý. Lenže film je zrežírovaný a napísaný tak, že mi bolo úplne jedno, kto je za kým, za čím a prečo a nakoniec mi je aj jedno, kto tu zhebne. Všetci sú veľmi dôležití a cool, každý ukrýva ohromné tajomstvo, všetko je mystické, až z toho nakoniec musí vyhorieť aspoň nejaká búda. Do posledného aktu je dej v podstate husto predvídateľný a to už aj vďaka propagácii, ktorá prezradzovala pointy druhej polovice filmu. Ku koncu sa to trochu zapletie, ale pravdu povediac mi to bolo jedno a na otázku, ako film skončil, ani nedokážem odpovedať. Vrcholná akčná scéna na stanici mi prišla veľmi vtipná, priestorová orientácia ma úplne zradila a ani neviem, kto naháňal koho. Film má dovetok, ktorý asi chcel byť šokujúcou pointou, vyznel ale značne dementne. Blava ´92 je fajn, ale tvorci sa zámerne vyhli akýmkoľvek masovým scénam, pretože tam by už mohol nastať problém. Trom scenáristom asi išlo o to, aby film zaujal divákov znalých predlohy a tí ostatní aby si ju potom asi prečítali. Nepochybujem, že bude lepšia, ako jej vlažná adaptácia. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Michal Kollár natočil fanouškovskou poctu své oblíbené knižní sérii (z pera mýty opředeného slovenského bestselleristy Dominika Dána). Jako samostatný film Rudý kapitán jednoduše nefunguje, vytáhnout jen jeden příběh z celého cyklu se příliš nepodařilo. Na první pohled to vypadá jako zápaďácká televizní kriminálka, na druhý pohled lze objevit ambiciózní práci s reáliemi roku 1992. Ačkoli tací jako Kaiser, Geišberg, Finger, Chudík nebo Kronerová i z toho mála, co měli k dispozici, dokázali vytvořit zajímavé postavy, celkově jejich interakce nefungují. Maciej Stuhr v hlavní roli je problematický, neznáme jeho motivaci, ale víme, že bychom ho měli považovat za hlavního hrdinu. Suchánek hraje jak v parodii a ty jeho tvrďácké řeči mu nelze věřit. Přesto mohou vzniklé otázky a bílá místa inspirovat k seznámení se s knižním světem předlohy. A to je zřejmě to jediné a hlavní plus. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Filmaři si na natáčení najímali vozidla z Muzea socialistických vozů Velké Hamry - Svárov. (Mirajs)
  • Poľský herec Maciej Stuhr sa kvôli svojej postave naučil po slovensky. Všetko, čo vo filme povie, na pľaci nahovoril plynulou slovenčinou. (patrik1177)
  • Kým si herec Maciej Stuhr v Prahe prechádzal s režisérom scenár, ukradli mu špeciálny triatlonový bicykel za 8000 €. (patrik1177)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama