Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley Waite (Kevin Costner), Boss Spearman (Robert Duvall), 'Button' (Diego Luna) a Mose Harrison (Abraham Benrubi) sú muži s nie celkom čistým svedomím. Žijúc na divokom vidieku, kde jediné zákony určuje príroda, a riadic sa spoločným, slobodným "Zákonom Západu"; snažia sa uniknúť svojej minulosti a nájsť mier v duši. Násilie je to posledné, s čím by chceli mať dočinenia. Ale jedno z okolitých miest, vedené tyraniou a strachom, ich donúti "Zákon Západu" odložiť a naši hrdinovia sa dostávajú do konfrontácie so zlom, i vlastnými vnútornými démonmi. Nehovoriac o tom, že samotár Charley v rovnakej chvíli stretáva okúzlujúcu Sue Barlowovú (Annette Beningová), ženu, ktorá zlomí jeho srdce. (POMO)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Režisér (a představitel Charleyho Waitea) Kevin Costner o své facinaci westerny řekl: "Pro mě je to žánr, který má mnohem víc hloubky a podstaty než jiné dobrodružné příběhy. Ve svých nejlepších momentech může dosáhnout intenzity shakespearovského dramatu. Odjakživa mě okouzlovalo sedět v temném kině a představovat si, jaké by to asi bylo, kdybych žil na Divokém západě. Uměl bych si poradit s vnějšími okolnostmi? Z tohoto pohledu pro mě kovbojové nikdy nebyli mýtem, ale součástí reality." (NIRO)
  • Hudbu k filmu nahrál Český filharmonický orchestr v Dvořákově síni Rudolfina. (Ezis)
  • Hudbu měl původně skládat Basil Poledouris. (Karlos80)
  • Skladatel Michael Kamen, který zemřel tři měsíce po premiéře filmu, složil také hudbu k X-Men, sérii Smrtonostná zbraň či sci-fi Brazil, a spolupracoval také s Metallicou a Ericem Claptonem. (imro)
  • Začátek natáčení byl posunut o několik týdnů, protože Robert Duvall si při přípravě na film zlomil několik žeber při pádu z koně. (imro)
  • Že je režisér a zároveň představitel hlavního hrdiny tvrdým chlapem nejen na filmovém plátně, dokazuje také fakt, že strávil dlouhou dobu při natáčení s prasklým slepým střevem. (imro)
  • Kvůli Krajině střelců se Costner zřekl role hlavního záporáka v Tarantinově Kill Bill. (imro)
  • Tig není jen jméno psa, který se objevuje ve filmu, ale také název společnosti, která film produkovala. (imro)
  • Kevin Costner a jeho dva spolupracovníci nasbírali víc než polovinu rozpočtu ze svých peněženek. (imro)
  • Během úvodního víkendu (15. – 17. 8. 2003) si Krajina střelců z kin odnesla 14 milionů, což je na 26 milionový western slušné. Pro Kevina Costnera to byl též nejlepší výdělek od února 1999, kdy se v kinech objevil Vzkaz v láhvi. (imro)
  • Spomedzi štyroch filmov, ktoré Kevin Costner dovtedy režíroval, je Krajina strelcov najkratší. Trvá iba 139 minút, zatiaľ čo ostatné tri majú v priemere až tri hodiny. (misterz)
  • Puška, ktorú používa Charley (Kevin Costner) pri prestrelke, je športová Winchestrovka z roku 1873. (misterz)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Costnerův western nabírá první herce

Costnerův western nabírá první herce

14.08.2022

Po letech příprav se oscarový režisér a slavný herec Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) chystá konečně vrátit za kameru. Vybral si k tomu svůj srdeční projekt Horizon, jenž bude epickou… (více)

Kevin Costner se vrací k režii

Kevin Costner se vrací k režii

30.01.2022

Takřka dvacet let od jeho posledního režijního pokusu s chválenou Krajinou střelců se Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) vrátí za kameru. A opět nás hodlá poctít epickým westernem, který ještě… (více)

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Reklama

Reklama