Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

POMO 

všechny recenze uživatele

Akční verze romantického The Notebook (!) o válečných záchranářích v rozbouřeném zimního oceánu? Borci v zimních bundách v otevřeném motorovém člunu z roku 1952 proplouvají skrze (jakože s ponořením pod vodu) obrovské vlny zimního oceánu s teplotou kousek nad nulou, vstříc záchraně uvízlých přeživších lodní katastrofy. Jediné momenty napětí počas této taškařice zažijeme při slejzání ze ztroskotané lodě po žebříku - přestože bychom se měli bát neustále a o každou z postav, soucítějíc se slečnou na pevnině, která nechce přijít o svou milovanou polovičku. Nic takové ale film nezprostředkovává, s postavama a jejich motivací si neví rady, a jediná pachuť co po něm zůstává, je hezká romantická retro stylizace. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vizuálně vypiplané, scénáristicky naprosto praštěné. Nemůžu uvěřit tomu, že někdo tak děravý scénář vypustí do oběhu, pročež ho někdo schválí a film obsadí známými tvářemi, z nichž polovinu nevyužije tak, jak si daní herci zaslouží. The Finest Hours měl potenciál v podobě dramatického skutečného příběhu, měl skvělé herce a náběh na to, stát se dalším povedeným dramatem odehrávajícím se na vodě. Bohužel, ani jedno z toho pořádně nevyužil, takže tady máme jen "rozbředlou" podívanou, po které za pár let neštěkne ani pes. Škoda. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Semiautistický Kryštof Borovice má tak hnusnou starou, že se raději vrhá na riskantní mise do rozbouřeného moře, než aby na ni musel doma čumět. U rektorvoucí seznamovací scény, kdy se ta obluda za zvuků holyúdských famfár poprvé okázale otočí xichtem do kamery a Kryštof, místo aby okamžitě hodil kosu, na ní udělá zamilované kudrnaté oči, mi nejdříve úlekem zaskočil máršmelous, načež jsem si smíchy poprskal televizi rozžvýkaným popkornem. Ale když jste otrlý, zádumčivý nantuketský rybář, asi je to měkčí a méně chlupaté než Novofundlanďan a tolik toho nesežere. Jinak typický patos a kýč Mikyho klubíku. Počasí na piču, hrdinný pobřežní strážce, láska, hrdinný strojník, zase láska, drsní, ale spravedliví správní chlapi, pořád láska, polepšený ustrašený tankerový přizdisráč, kterému drsní, ale spravedliví správní chlapi drsně, ale spravedlivě ukázali správný chlapský směr, tklivý molový orchestr, ještě trocha lásky, vlny jako kráva, klemra jako prase, nepodchladitelný hrdinný pobřežní strážce a nezlomný hrdinný strojník se po mnohých útrapách konečně setkávají, vrhajíce na sebe drsné, ale spravedlivé pohledy plné tichého chlapského respektu, tklivý molový orchestr dvě a láska vrcholí v mohutném kresčendu zubokazného hepyendu. Nejedna rozteklá osamělá padesátka u toho bude v bizarně oplzlém, o číslo menším růžovém županu samým napětím mačkat kočku a marně snít o tom, jak se jí ten štramácký oficír Erich Báňa snaží prokopat tvarohovými záhyby krabatých stehen k mrtvé rybě. Na druhé straně je to však hezky udělané, dramaticky dobře zvládnuté, a když vypnete indikátor nevkusu, vcelku svižně to odsejpá. Prostě takový Bílý tanker aneb V srdci moře bez nasraného kytovce. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Historická dráma je vlastne príbehom dvoch mužov, ktorí sa náhle ocitnú v situácii, kedy musia úplne prehodnotiť svoje doterajšie správanie a vrhnú sa do neznámych vôd, zvaných hrdinstvo. Akčná dráma tak viditeľne stavia skôr na zážitkoch zainteresovaných, než na samotnú záchranu ľudí z lode SS Pendleton, na odvahu, odhodlaniu, vieru v sama seba a predovšetkým vôľu to nevzdať a bojovať do posledného dychu. More je a vždy bolo jedným z najsilnejších a najmocnejších živlov na tejto planéte. Svoje o tom bezpochyby vedela aj posádka tankera triedy T-2 SS Pendleton, ktorý sa roku 1952 pri svojej plavbe po úplne rozbúrenom mori rozlomil napoly. Rozhodne stojí za pozretie a zaslúži si naše uznanie, pretože v bodoch, ktoré si film vytýčiť ako prioritu, doslova exceluje a v tých ostatných rozhodne nezapadá do priemeru. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Víc bych ocenil, kdyby to nemělo místy až „Disneyovský pohádkový nádech“, ale i tak dokážu ocenit tento film. Už jen proto, že to bylo natočeno skutečně podle skutečného příběhu. Těm čtyřem záchranářům nezbývá nic jiného, než ocenit jejich odvahu a hlavně měli všichni sakra velké štěstí. Scéna s rozlomenou lodí a smrt kuchaře- dvě nejlepší z celého filmu. Když se děj odehrával na rozlomené zadní části tankeru, mělo to zajímavý náboj i atmosféru, bohužel se k tomu musela přidat i ta škvára na břehu, romantické kecy atd…Několikrát jsem se musel pousmát, když ze záchranného člunu udělali „ponorku“ ve vlnách, ale jak se říká „všechno je možné“. Zazvonil zvonec a dobrodružné/katastrofické pohádky je konec. Herecké výkony taky nebyli špatné + závěrečné dobové fotky a články taky dokážu ocenit. Na jedno podívání se to dá přežít. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Scény se natáčely ve venkovní umělé nádrži o rozměru 25x34 metrů, v níž se úspěšně podařilo vyvolat iluzi smrtící bouře. (ČSFD)
  • Dvaja pamätníci skutočných udalostí, starých 64 rokov, poskytli režisérovi Gillespiemu cenné poznatky. (classic)
  • Když Miriam (Holliday Grainger) přijede na základnu pobřežní stráže, aby si promluvila s velícím důstojníkem Danielem Cluffem (Eric Bana), venku hustě sněží. Když ale ze základy odchází, můžeme si všimout předního skla na autě, se kterým přijela, že je čisté a nezasněžené. (Patrik256)

Reklama

Reklama