Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Pod kapotou béčkového sci-fi hororu bublá podobenství jak od Věry Chytilové a je vtipné, že ani po tolika letech mu nedošel benzín (teda krev). Spíš naopak. Koukat na Upíra z Feratu v době, kdy se testují chytrá auta bez řidiče a řeší se otázka všech možných alternativních pohonů, které by upírsky nevysávaly životní prostředí, přináší slušnou zábavu. Kdo chce zatěžovat okolí hříchem automobilismu, ať za to platí vlastní krví. Sebedestruktivní propojení člověka a stroje, hrozba nárůstu techniky, která odlidšťuje toho, kdo sedí uvnitř. Za tím účelem dokonce Herz opakovaným motivem parafrázuje Bradburyho Zástup! Překvapí i téma virální reklamy… Třešničkou jsou úvodní titulky coby galerie závodnických obrazů Theodora Pištěka a scéna, kdy Schmidův podivín podává Menzelovi výklad o vampyrismu při ilustračním promítání hororu s Jurajem Herzem jako Drákulou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dřevěným kolíkem přímo do srdce? Ale kdepak, miřte na pneumatiky.. Herz si hraje na Belu Lugosiho, Menzel si hraje na herce, T.Pištěk a pracovníci vývojového centra Škody MB si hrají na designéry (úprava Škoda 110 Super Sport), ale celé je to jakési bezkrevné a nedržící pohromadě. Zůstává otázkou, jak by film vypadal bez zásahů sviňsky rudých cenzorských nůžek.. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

A ono jde na tom filmu strašně vidět ty cenzorské zásahy, neboť náběhů na drsnější a tvrdší scény to má několik, ale nikdy se skoro ničeho nedočkáme. Myslím si, že ten film je zbytečně moc podceňován a částečně i díky době jeho vzniku. Vždyť i přes cenzorské zásahy obsahuje takřka všechno, co každý správný podprůměrný osmdesátkový horror - nahá prsa (a v kterém jiném filmu můžete obdivovat prsa první dámy?), krev, napínavé a krvavé scény (ta snová scéna je vynikající) a cosi znepokojujícího (neteční lidé u nehod, ta stará babka, jíž trefí šlak uprostřed přechodu), z čeho vás bude mrazit ještě dlouho po skončení filmu. A jako bonus dostanete samotného režiséra ve výborné roli filmového upíra. Angličani si holt v devadesátém roce kupovali upíří motocykl, v socialistickém Československu ale už o devět let dříve jezdili v upířím bouráku. 3,5* ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chm, film funguje nejvíc jako guilty pleasure. Když pomineme ten zmatek v ději/střihu, za který může asi cenzura, tak největší trabl vidím v postavě doktora Marka, který působí jako Woody Allen ve většině filmů Woodyho Allena: zmatený trouba, na kterého se z neznámého důvodu lepí krásné ženské jedna za druhou, si hraje na detektiva a řeší magickou záhadu. Woody Allen na to ovšem chodívá přes humor, kdežto tenhle film se bere vážně a tudíž to nefunguje. Buďto měli do mixu žánrů přihodit trochu komedie, nebo do hlavní role obsadit opravdického herce. Hapka rulez jako obvykle. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Desing automobilu Ferat - http://www.youtube.com/watch?v=Kd_zZv3eplY dělal Theodor Pištěk ve spolupráci lidí z Mladé Boleslavi z oddělení vývoje soutěžních a závodních vozů Škoda. Podařenou psychohudbu k filmu složil Petr Hapka. Hlavním hrdinou, mimo Mimi ( Dagmar Veškrnová ) a Dr. Marka ( Jiří Menzel ), je automobil Ferat Wampire z biologickým motorem, který jezdí na neobvyklé palivo. Ani po dvaceti devíti letech od natočení tohoto snímku režisérem Jurajem Herzem, jsem se nenudil a při pohledu na ty všechny vozy Škoda 1000, Škoda R - 110 nebo Škoda 120 nebo Fiat Maluch jsem si pěkně zavspomínal. Ne úplně nadarmo jsem si taky vzpomněl na filmy Terminátor nebo Virus z Jamie Lee Curtisovou a na knihu Století páry od Petra Schinka. TERMINÁTOR ( 1984 ) - stroj z ocelovou konstrukcí která je obalená lidskou tkání, VIRUS ( 1999 ) - stroje využívající ke svému " životu " lidské orgány, STOLETÍ PÁRY ( 2010 ) - Bytosti z masa a kostí uměle " vyrobené " pro práci, hlídání, ochranu a boj, UPÍR Z FERATU ( 1981 - 82 ) - biologická jednotka velké síly obalená ocelovou konstrukcí. A v neposlední řadě i povedená plakát k filmu, který lehce připomene Tarantinovo Grindhouse: Auto zabiják (2007). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Filmový Ferat Vampir RSR vznikl z konceptu Škoda 110 Super Sport (typ 724), jednoho z několika modelů navržených koncem šedesátých let. V roce 1972 byl představen na autosalonu v Bruselu, kde byl zahraničními médii hodnocen lépe než koncept Aston Martin. Vůz měl objem 1 147 cm, výkon 76,5 kw a dosahoval rychlosti 211 km/h. Karosérie ze sklolaminátu měla šestici výklopných předních světlometů a šestnáct zadních, 6 v horní řadě po třech a deset v dolní po celé šířce vozu. Dveře se vyklápěly nahoru, spolu s čelním sklem a střechou. Motor - řadový čtyřválec ze Škody 110 L Rallye poháněl zadní kola. V Československu byl koncept kritizován pro příliš hranatý vzhled a vzhledem k nastupující normalizaci nebyl uveden do výroby. Výtvarník Theodor Pištěk vůz pro potřeby filmu přelakoval z bílé na černou a upravil světlomety. Přední vyměnil za "zamračená" úzká pevná skla, zadní použil ze Škody 120 (typ 742 M), záď doplnil o velký spoiler. Ferat zastupoval ve filmu také prototyp Škoda 1100GT (ÚVMV 1100 GT). Vývoj sportovního kupé s motorem vzadu a samonosnou laminátovou karoserií probíhal mezi léty 1966-70. Vůz byl představen roku 1970 v Plzni a velký úspěch slavil na ženevském autosalonu 1971. Celkem bylo na podvozkové platformě Škody 100 postaveno 6 kusů, které se dodnes účastní závodů historických vozů. (kenny.h)
  • Režisér namiesto veľa zaujímavých záberov z pretekania natáčal skôr chúlostivé scény, do ktorých vtedajší cenzori radi zasahovali, a museli sa zredukovať. (Raccoon.city)
  • Podľa údajov vo filme malo auto Ferat tieto parametre: maximálna rýchlosť 161 km/h, zrýchlenie na stovku za 12,6 s a pevný kilometer za 34 s. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama