Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 1
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Nach k tomuto seriálu (5)

Epizoda 1 (2018) (E01) 

Tak toto se fakticky povedlo. Mysteriózní kriminálka ze šumavských hvozdů, vesnického prostředí a tajuplnou zápletkou, která slibuje různě zajímavá odhalení a vývoj postav. Herecké výkony jsou na standartní tuzemské úrovni. Excelují ale hlavně vedlejší postavy ala vesnický balíci. Vše je správně špinavé a zanedbané. Kamerové filtry toto navíc vše správně dokreslují a sama kamera vše výše zmíněné podporuje. Zde se prostě Česká televize kvalitativně předvedla a ať jí to v tomto duchu vydrží i v dalších dílech. 80% ()

Epizoda 2 (2018) (E02) 

Nějak nám začínají přibývat logické kiksy. Náš hlavní hrdina hned na začátku najde podrápaný strom s chlupy, což může evokovat jeho pravdu o útoku medvěda. A místo aby jednal logicky a tuto informaci předal policii, která si myslí, že jde o vraždu, nechá si důkazní materiály pro sebe a příběh se dále v jeho lince věnuje pouze vzteklině. Další logický kiks vidím v tom, že ač vesnice s hrdinou nijak nespolupracuje, nemá potřebu to nějak řešit hlouběji či informovat vyšší instance a jede si sám na vlastní pěst, ač je samozřejmé, že by takovouto nákazu řešil tým odborníků a ne jednotlivec. Ale to bychom se zřejmě dostaly do reálného světa a ne státu Šumava (tak mi to totiž zatím připadá). Nicméně i přes tyto nelogičnosti jsou postavy velice zajímavé. Děj jede na kvalitní mysteriózní krimi zápletce a nadále mě to motivuje pustit si další díl. Přesto však tu jednu hvězdu kvůli řečeným scenáristickým blbostem musím vzít. 75% ()

Epizoda 3 (2018) (E03) 

Ta tajuplná šumavská atmosféra plná nedůvěry, záhad a tajemna je pryč. Příběh už se plně soustředí na rozkrývání indícií a postav jen a pouze řeší záležitosti ohledně hlavní zápletky. Nedozvíte se nic o žádné minulosti, která jednotlivé charaktery hlouběji specifikuje, vše se striktně drží kriminálního případu, který je nějak propojen i se vzteklinou a nějakou zatím nespecifickou minulostí dané šumavské obce. Na druhou stranu nyní ubylo logických chyb. Vše zatím více méně má hlavu a patu a scéna z půdy chaty působila až hororově. I proto zvedám mírný palec nahoru a těším se na další část. Zatím se to snaží, čtvrtá hvězda utekla jen o chlup vzteklé lišky. 70% ()

Epizoda 4 (2018) (E04) 

Tak přeci jen se ta tajemná atmosféra opět vrátila a logických lapsů jsem tentokrát tolik neviděl jako v jiných epizodách. Za mě palec nahoru za to dějové zpomalení a najetí na onu "venkovskou" až "šumavskou" pomalejší strunu. O postavách tentokrát hovořit nebudu, neb na jejich adresu nemám nic nového. Epizoda jede v duchu primárně vysvětlování, sekvence s hypnózou byla hezky nasnímána ovšem s gradací, která byla velice laciná. Přesto smekám za to, že se to dosud autorům nesesypalo pod rukama, čehož jsem se při sledování předchozích dvou epizod obával. Šumava zde opět má důležitější roli a jsem moc zvědav co nám přinese epizoda předposlední. 75% ()

Epizoda 5 (2018) (E05) 

Příběh nám spěje do svého konce a vše se připravuje k finálnímu vyvrcholení. Líbí se mi, jak vše dostává svůj řád, že ubyly nelogičnosti a že se rozkrývá i dosud jen nijak se neřešící minulost, která je s vraždami propojená. Celé je to vlastně jakási příprava na finální uzavření děje, kde se nic extra nestane. A tak to i beru. Palec nahoru a šup sem poslední sousto. 75% ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama