Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 1
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (197)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ale tak nakonec jó. Začátek seriálu byl parádní. Napínavý, skvěle natočený a divák pln očekávání. Postupem času ale začal na povrch vyplouvat mizerný scénář, hysterické a nesmyslné postavy nebo jejich chování a zápletka dost přitažená za vlasy. Vrah sice byl tři díly před koncem jasný, ale vyrovnávání se s temnou minulostí sudeckých čech ztrátu napětí vynahradilo. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že na české poměry je Vzteklina dobrou detektivkou a to hlavně kvuli neokoukanému a poměrně i komplikovanému ( na poměry průměrného českého televizního diváka ) příběhu. Jenže... Za výborně napsanou slohovku taky nedostanete jedničku, pokud v ní máte gramatické chyby. A že jich tu je. Asi největší chybou je, že alfa omega seriálu je očividně právě příběh, ve kterém autoři nechtěli dělat žádné ústupky, a tak na to uměle nalepovali vše i za cenu toho, že to nedávalo smysl. Velmi často se tak dostavuje nelogické jednání postav a souhry náhod jen proto, aby to celé drželo po hromadě. Další chyby jsou technického rázu, které jsou už úplně zbytečné, např. ve scéně během noci, která se dějově odehrává tak v 5ti minutách je na začátku uplná tma, pak najednou svítá a v dalším střihu je zase uplná tma. Upozorňuji, že tyto chyby jsem jako hnidopich nevyhledával, ale jsou prostě tak očividné, že si jich všimnete a začne Vás to štvát. Herecky je vše zvládnuté velmi slušně, problém jsem měl pouze s Hádkem, kterého sice považuji za kvalitního herce, ale do tohoto typu seriálu se prostě vůbec nehodí. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Konečně vcelku netuctová kriminálka, která chytře pracuje s motivem temného dědictví z jedné ještě temnější éry našich soudobých dějin. Využití šumavských lokací takřka bezchybné, postupné rozplétání příběhu a závěrečné rozuzlení velmi nadprůměrné. V žánru české kriminálky jeden z vrcholů posledních let. Jen ten neautentický Kryštof Hádek to místy bohužel trochu kazí. Jinak hodně velká spokojenost. [80%] ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že v českých seriálových vodách je něco takového skoro úkazem, protože nejde jen o detektivku ve smyslu vyšetřování zločinu, ale o mnohem propracovanější koncept rozplétání minulosti a poměrně drsné drama o vzteklině, která může být hluboce zakořeněná v mysli člověka. A jakkoli se samotné rozuzlení týká záležitostí, které jsou v současné době občas v našich končinách interpretovány poněkud účelově, a tyto záležitosti jsou zde ukazovány částečně pouze ve světle, v jakém se to dnes žádá, nemění to nic na všech ostatních kvalitách celku, který se může pyšnit skutečně hutnou atmosférou, neotřelými nápady a vesměs výbornými hereckými výkony, a to i od méně známých tváří. 85 % ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

To, co fungovalo v Pustině nebo Světu pod hlavou, co fungovalo v Raplovi a v Bukowskim, co ale fungovalo třeba i v nízkorozpočtovějších Strachovejch seriálech, to nefungovalo tady. Za mě je celá Vzteklina "jen" nadprůměrnou detektivkou - ne špatnou, ale ani ne ničim výjimečnou. Občas se to snažilo tvářit jako thriller, ale to něco, co by tam mělo fungovat (a co právě třeba v Pustině atd. fungovalo), to tady nakonec nebylo, takže pro mě ty thrillerově stylizovaný scény působily spíš nepatřičně a předevšim na efekt; prostě mi nezapadly do celkovýho vyznění Vztekliny. Obsazení je docela dobrý, pro mě to ale hrozně moc srážej nepřirozený dialogy - zase ten častej nešvar český televizní tvorby, kdy jsou herci nucený mluvit podle debilního a spisovnýho scénáře (to pak všechno působí spíš jak besídkovsky učitelská rozprava než přirozenej rozhovor dvou seriálovejch postav). To bohužel seriál provází celou dobu, a celou dobu mě to přes uši fackuje stejně jako při první scéně. Jiný dialogy maj bejt zas tak hrozně ležérní, až jsou jenom blbý (třeba Táňa v archivu na někoho mluví, a aby tvůrci nemuseli řešit, jak se ten někdo má tvářit, tak k ní radši celou dobu její otázky sedí zády, aniž by otočil byť jen hlavu). Takže nakonec přestože třeba právě Hádka nebo Vlasáka mám rád, tak tady mě spíš iritovali - a nakonec těžko říct, jestli hlavně kvůli těm přepíčeně spisovnejm dialogům, nebo kvůli třeba míň zajímavejm rolím. Vysloveně špatnej casting ale vidim u Táni Burešový (Heclová), to je fakt příšerná herečka, pak u Paddyho, to je taky tragédie a přehrávaná zoufalost, a taky u tý rádoby hustý a prvoplánově hláškující patoložky (plus další nepřesvědčivosti v komparznějších rolích - barmanka apod.). I se školácky pravopisnym scénářem si ale poradil třeba Bareš, Hanuš nebo Noha - a nakonec i ta krásná Matoušková. Další věcí, která mi trochu zkazila zážitek, byla ta, že jsem už někdy od poloviny seriálu tušil, jak že to celý vlastně je - čimž se mi odbouralo to hlavní, čim Vzteklina asi měla bejt zajímavá. Takže dokoukal jsem to, celkem mě to bavilo, ale ničim výrazný to pro mě neni, a k obrovský škodě to podle mě hrozně sráží ten scénář plnej drobnejch (ale přece) chyb a nepřirozeně spisovný češtiny. Je to prostě klasická detektivka, jen rozložená do šesti dílů - nic víc, ani nic míň. WTF moments: Třeba znásilnění v oblečení obou zúčastněnejch; chování Hádka při konfrontaci pachatele s oznámením, že na něj přišel, načež se k vrahovi otočí zády a někam mu odnáší koš s prádlem (wtf?); nezkontrolování půdy policajtama při prohledávání baráku; dohledávání dat narození z dob okolo války v matrice (nouvej, pro nerodinu samozřejmě platí lhůta 100 let) atd. ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • SPZ na starostově vozu chybí pomlčka mezi dvojčíslími, této číselné kombinaci navíc odpovídá starší, nereflexní typ SPZ, vydávaný ještě za dob Československa. Filmaři však použili typ novější, ve standardizovaném evropském rozměru, vydávaný až od roku 1994. (MIK0cz)
  • Hlavní hrdina v podání Kryštofa Hádka se celou dobu prezentuje jako zaměstnanec Státního veterinárního ústavu (SVÚ), nicméně v Epizodě 1 (2018) se představuje jako Rogl ze Státní veterinární správy (SVS). Jde o dvě různé organizace, SVS je nadřízeným orgánem SVÚ. (akvidzerp)
  • V epizodě je vidět lékařský diplom MUDr. Vacka (Jan Vlasák) z Karlovy univerzity. Podle něj se ale narodil v roce 1979 (v Košicích), takže v době, kdy se děj odehrává, by mělo být tomuto „přesluhujícímu obvoďákovi“ méně než 40 let. (jnm)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama