Reklama

Reklama

Okno do dvora

  • USA Rear Window (více)
Trailer 1

Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (686)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Filmy sešlé věkem často dojíždí na přemíru kýče, technické nedokonalosti a nechtěně úsměvné herecké kreace, tudíž mě snímek, mající se odehrávat v jediné místnosti, zprvu trochu děsil. O to větší bylo překvapení - Okno do dvora zůstává po celou svou stopáž svěžím, napínavým a zábavným dílem. Precizní herci, dialogy, gradace... Hitchcock je filmový perfekcionista, jemu čest. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Ani tentokrát jsi mi, Hitchi, neukázal, že jsi pánem hororů a strachu. Skvělým režisérem ano, to ti vzít nemohu, ale ta nafouknutá bublina, co lítá kolem tebe je opravdu převeliká! Přesto před tebou smekám, protože jsi dokázal odtočit dvouhodinový příběh, odehrávající se v jednom pokoji a to z jednoho okna. Pro většinu tvůrců zcela nemožné, ty jsi to dokázal a mistrně vykreslil vztah mezi dvorním hercem Stewartem a krásnou Kelly. Ale tohle není thriller, a mysterioznost už v žádném případě. Více bál u teen verze Disturbia, tady vůbec, ani náznak. Rear Window je spíše romantická pecka, zaobalená v originálně napsané krimi, kde fotograf se svojí "crew" (ošetřovatelka a milenka:) pozoruje ze svého dvoupokojáče sousedy. __ Po druhém shlédnutí beru všechno zpátky a přidávám hvězdičku. Dokonalé! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Are you interested in solving this case or in making me look foolish?“ - „ Well, if possible, both...“ Nač šmírovat v protějším okně zcela nahou sousedku s pohupujícími se čtyřkami, jak smyslně lízá nanuk válcovitého tvaru, když mnohem vzrušující je jiná vyhlídka. Vyhlídka na vraždu.. Hitch se tentokrát rozjíždí z kopce pozvolněji, ovšem jakmile se zatěžká ironií, břitkým humorem a voyeurským napětím, letíc jako střela se zastaví až o druhou sádru dřímajícího Jamese Stewarta a jeho děvče Pátek se v "povinné četbě" může zase poklidně vrátit od Himalájí k Harper´s Bazaaru.. Ostatně, co se jí týká, slyšel jsem příběh a já tomu věřím, že na konci zimy roku 1929 se v jednom filadelfském baru potkali Šarm s Elegancí. Přeletěla jiskra, on ji pozval k sobě, vyspali se spolu a za devět měsíců přišla na svět Grace Kelly.. A kampak se nám poděl MacGuffin? Že by to bylo ono pejskovo tajemství v záhonku? V odborných kruzích se povídá, že tam byla zakopána hlava skladatele Franze Waxmana, jediného skřípajícího kolečka v tomhle jinak perfektně namazaném stroji.. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Chytré, vtipné, k zbláznění zábavné a napínavé, do detailu promyšlené - prostě jeden z nejlepších filmů nejen samotného Hiche, ale filmů vůbec. Ani po x-tém zhlédnutí mě nepřestává fascinovat. Doufám, že Okno brzo vyjde i na BD. Vedle Vertiga a Na sever severzápadní linkou můj nejoblíbenější Hitchcock. P.S. Kdo by nechtěl být na místě Jamese Stewarta a nechat se nahánět krásnou a akční Grace Kelly do chomoutu? Ach. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Hitchcockem skvěle natočená detektivka, jen z pohledu fotografa sedícího u okna svého bytu s nohou v sádře. Hrdina (jako vždy skvělý James Stewart) má naštěstí zasádrovanou jen nohu, ne mozek, a tak se mu možná podaří usvědčit souseda z vraždy. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4386-okno-do-dvora/videa/ ()

Galerie (132)

Zajímavosti (67)

  • Americký filmový institut zvolil film jako 3. nejlepší film v desítce žánru "mysteriózní" (červen 2008) a 48. nejlepší film všech dob (2007). (džanik)
  • Porážka Thorwalda predstavuje v krajnej miere naplnenie Jeffriesovej (James Stewart) túžby po zbavení sa Lisy (Grace Kelly). Táto porážka odpovedá jeho potrebe túto túžbu potlačiť. V scéne, v ktorej si Lisa prehliada Thorwaldov byt a je pri tom pristihnutá, ju divák sleduje opäť raz z Jeffriesovho bytu s pocitom neschopnosti zasiahnuť. Toto je zlom aj v ich vzťahu. Jeffries nadobúda rešpekt pre jej odvahu a iniciatívu, o ktorej nevedel, že jej je schopná. Lisa sa do riskantnej záležitosti pustila len kvôli nemu samému, aby mu to dokázala a nie kvôli všeobecnej túžbe po spravodlivosti. (Biopler)
  • Alfred Hitchcock chtěl nejdříve točit v lokalitě Greenwich Village, ale nakonec zbudoval ozvučenou scénu v ateliéru č. 18 studia Paramount. Natáčelo se od 27. listopadu 1953 do 13. ledna 1954. (Epistemolog)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama