Okno do dvora
Mysteriózní / Thriller / Romantický
USA, 1954, 112 min
Alfred HitchcockHudba:
Franz WaxmanPlakáty
Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci. (oficiální text distributora) -
Profesionálny fotograf (James Stewart) je na maródke so zlomenou nohou a voľné chvíle si kráti pozorujúc ďalekohladom svojich susedov naproti. Keď však v jednom byte zazrie niečo, čo vyzerá ako vražda, púšťa sa spolu so svojou priateľkou (Grace Kelly) a ošetrujúcou sestrou (Thelma Ritter) do "pátrania na diaľku". (POMO)
Houdini
NFR 1997, Oscar 4 nominace: Režie, Kamera, Zvuk, Scénář(31.3.2004)
Galadriel
Tohle je první film Alfreda Hitchcocka, kterému můžu s klidným svědomím dát 80% a napsat, že mě zaujal. začíná se mi zdát,žečím proslulejší jeho konkrétní film je, tím víc jde jen o nafouklou bublinu. Po Psychu a Ptácích je Okno do dvora opravdu u mě jednoznačným vítězem a velmi milým překvapením.(25.6.2007)
Tosim
Ano, i já jsem si v mládí užil napětí, teď je tomu naopak s tou milostnou dějovou linkou.(19.4.2007)
Matty
Jako kdyby Hitch každou scénou říkal "tak takhle se to dělá, zkuste mě nenásledovat". Zhola nemožné. 80% Zajímavé komentáře: Oskar, berg.12, Radko, numi, MIMIC, efko(27.4.2005)
Renton
Scénář: John Michael Hayes .. Filmová klasika a povinnost pro každého voyaera.. 85%.(3.3.2005)
Malarkey
Já nevím proč, ale za poslední dobu jsem od Hitchcocka viděl Psycho a Závrať a ani jeden film se nevyrovná tomuhle oknu do dvora. Film se odehrává v jedný místnosti, která má výhled na dvůr, kde se dějou zajímavý věci. A kdo by byl řekl, že to bude až tak moc poutavé. Fakt mě to bavilo a v poslední půlhodině jsem se přistihl, jak jsem se potil u každý nervy drásající scény s hercem a holou hlavou režiséra obzvlášť. Veliké překvapení a pro mě nejlepší režisérův film, který jsem zatím viděl. Génius se stejnak pozná. Tím způsobem, že se jeho nápady točí stále dokola a dokola. A ani Okno do dvora není jediný. Holt Hitchcock si dokázal vybudovat solidní napětí v každým filmu, a když se k tomu přičetl takový příběh, tak to byla pastva pro oči a hlavně potní žlázy, které nervama vypustili hektolitry potu z kůže.(11.2.2010)
larelay
Narazila na absolutnu spicku ci uz hereckeho alebo rezijneho predstavenia. A to prosim pekne u 55 rokov stareho filmu!!! Neuveritelne. To bola teda fantazia, vazeni... A Grace Kelly bola fakt kus nadhernej zenskej. A Thelma Ritter ako Stella? Perfektne stvarnena postava, s uzasnymi hlaskami a zmyslom pre humor. Vobec by mi nevadilo, keby malo Okno do dvora este dalsie 3 hodiny. Uzasne sa na to pozeralo... Skvele! (Videne 23.9.2009)(23.9.2009)
Anthony
Vedle Psycha nejlepší Hitchcock. Pohodová atmosféra, na Hitchcocka i dost humorných dialogů a skvělý James Stewart. Kromě jediné scény celý film snímán z pohledu (z okna) hlavního hrdiny. Ani za tento film nedostal Hitch Oscara - byl na něj nominován, ale dostal ho Elia Kazan za film V přístavu.(15.7.2003)
Superpero
Napětí stoupá lineárně s každou ubíhající vteřinou filmu. Herecky taky skvělé, co mě ale potěšilo možná nejvíc jsou takové přirozené a uvěřitelné dialogy.(21.8.2007)
║Rozpočet $1milión║Tržby USA $36,764,313║Tržby Celosvetovo $36,888,916║(31.8.2008)
DaViD´82
Byl jednou jeden dům (ne ten od Františka Filipa) a v něm žil byl jeden zvídavý invalida (ne ten od Cimrmanů). A je to dokonalé. Nic víc, nic míň. Jak jen jsem to mohl na poprvé nevidět nechápu a kaji se, velmi se kaji a díky tomuto komentáři nikoli potají.(2.1.2009)
Nathalie
Čekala jsem, že Okno do dvora bude, jako každý zhlédnutý Hitchův film, svíravě stmosférické. Čekala jsem, že nadcharismatický James Stewart a kráska z nejklasičtějších Grace Kelly podají svůj životní výkon. Ale nečekala jsem, že je to tak ironicky vtipné, že inteligentní dialogy jiskří ve stylu každý s každým, a že si Okno do dvora v budoucnu otevřu vždy, když zrovna nebudu mít Vertigo...Jak se tak dívám, máme nové sousedy naproti. Asi si po vzoru Jamese obstarám dalekohled, zrcadlovku a sádru a opráším myšlenku, že zvědavost je nebezpečná, protože sledovaného redukuje na objekt pod voyerskou lupou. A víte, co udělá zvíře, když ho zaženete do kouta? Zaútočí.(8.10.2007)
Shadwell
Kdyby se Jan Neruda narodil o stol let později a Alfred Hitchcock o sto let dříve, nastalo by toto - Neruda by natočil plastický pavlačový voyeurismus a Hitch sepsal při svíčce Povídky malostranské, které Okno do dvora nápadně upomínají. Ponaučení pro nezabedněné? Bacha na paralelní reality.(11.1.2008)
Oskar
Pod Hitchcockovou sádelnatou slupkou bilo srdce romantika. Ale představte si, co by se stalo, kdyby přišel za producenty a řekl "Pánové, mám nápad na další film. Ale tentokrát žádný thriller. Natočím romantickou komedii!" Budil by stejnou důvěru jako notorický alkoholik, škemrající o peníze na čaj. Takže na to šel od lesa a znamenitou romantickou komedii natočil pod pláštíkem znamenité detektivky. Vyšetřování vraždy je v Okně záminkou, která slouží Grace Kellyové jako příležitost k demonstraci toho, že je ženou mimořádných kvalit a zalouží si být Jimmym Stewartem vzata na vědomí. I kdyby v životě nenatočila nic víc, stejně bych ji zbožňoval. 100%(2.10.2006)
Gimli
Je zbytečné psát o tom, v čem je tento originánlní Hitchcockův thriller skvělý. Spíše bych chtěl upozornit na jeho největší slabinu, kterou je podle mě hudba. Tentokrát se pera chopil Franz Waxman a jeho kompizce se skutečně hodí do prostředí, v němž se film odehrává, ovšem nehodí se k samotnému příběhu. Velká škoda, že si tehdy taktovkou nezamával Hitchcockův dvorní skladatel Bernard Herrmann. Schválně jsem si zkusil pustit skladbu Temptation z Herrmannova Psycha k jedné ze scén, kdy se hlavní hrdina v noci dívá dalekohledem do "onoho" bytu, a atmosféra byla opravdu mrazivější.(7.6.2004)
tron
Je to na prvý pohľad veľmi jednoduché. Predstavte si, že máte zlomenú nohu, prázdny byt, ďalekohľad a oproti bytovku. Čo by ste robili? Podotýkam, že v dobe, keď ešte nebol internet ani káblová televízia. Sledovali by ste susedov? A prečo nie! Čo by ste ale spravili, kebyže získali indície, vedúce k odhaleniu, že váš sused práve zavraždil manželku! Dôkaz však nemáte... Vyzerá to jednoducho, ale to by nebol Hitchcock, aby z toho neurobil klasiku psychologického trileru. K tomu noblesná spoločnosť nežnej Grace Kellyovej a rázneho Jamesa Stewarta.(30.6.2007)
Boss321
Dnes již klasický thriller od mistra Alfreda Hitchcoka, který ani tentokrát neobdržel Zlatou sošku za režie. Tento film je zdárným příkladem jak se dá z naprosto jednoduché pointy vykřeset kvalitní, napínavý film se skvělými dialogy. Na závěr bych ještě pochválil povedenou kameru a výborné herecké výkony v čele s Jamesem Stewartem.(22.11.2007)
movie
Tak musím po druhém shlédnutí a cca. 5 letech souhlasit s Tosimem. Když mi bylo patnáct, hrozně sem se bál. Tak moc, že by se to dalo jen stěží opakovat a tak i mě spíš napodruhé zaujala milostná linie mezi Stewartem a úžasnou Grace Kelly. // U mě Hitch no. 1. Úžasně napínavý snímek - prostě dokonalost sama. Jen málokdo by dokázal tak výborně odvyprávět příběh "z jedné místnosti" tak jako Hitch a jeho dvorní herec - nezapomenutelný James Stewart!(16.8.2007)
KarelR
Jeden z nejlepších filmů, co jsem měl možnost několikrát vidět :) Hitch popuzdil uzdu svému drzému smyslu pro humor a vyplnil tu škatulku zábavné/napínavé naprosto dokonale. Božská Grace je jenom třešničkou na dortu.(18.6.2007)
Kulmon
Jeden z nejlepších filmů Alfreda Hitchcocka a možná ze všech vůbec, těch voyerských stoprocentně. Někdo má televizi, někdo okno do dvora, ve kterém se odehrává pořádná reality show. Mistr hororu vytvořil báječné a strhující dílo, přitom na minimálním prostoru, avšak s množstvím kvalitních dialogů, které snímek povyšují na fantastický filmařský kus. Vše navíc směřuje k napínavému konci, kdy se o hlavního hrdinu budeme bát. Nakonec málem došlo na přísloví, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu až se ruka utrhne. Ale nebuďme spoileroidní. Jeden ze tří nejlepších Hitchů. Zajímavosti: Téměř všechny záběry vznikly v Jeffově bytě. *** Jeffův byt byl ve skutečnosti v úrovni ulice. *** Hitchcock se z Jeffova bytu prakticky nehnul. Herci byli ve vedlejších místnostech, měli sluchátka a Hitchcock je volal tímto způsobem. *** Hitchcock se ve filmu objeví zhruba po půlhodině ve skladatelově bytě. Skladatele hrál skutečný skladatel Ross Bagdasarian. *** Film byl inspirován skutečnou událostí z roku 1924. V Anglii byla zavražděna milenka Patricka Mahona Emilie Kaye. Mahon vyhodil části jejího těla z jedoucího vlaku a hlavu spálil v krbu. Jiný zdroj uvádí, že Mahon některé její vnitřnosti snědl. *** Dům, na který je po celou dobu filmu výhled měl 31 bytů, z toho 8 plně zařízených.(8.5.2009)
| V kinech ČR od: | 01.03.1990 |
|---|---|
| Na DVD od: | 01.11.2004 Universal |
| Na levném DVD od: | 05.05.2011 FilmX |
Související
- Disturbia (2007)
- Pohled z okna (TV film) (1998)