Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žižkovský činžák žije dál v denních starostech, ale všechno v něm je zahaleno smutným tajemstvím a napjatou atmosférou. V bytě správcové domu Anděly Hrachové se najednou po letech objeví Ludvík. Její Martin v něm poznává otce a my nejstatečnějšího člověka ze všech. V každé hodině, v každé minutě podstupuje krajně náročnou zkoušku svého charakteru a takové zkoušce jsou tu vystaveni i další lidé. Zavírat oči před skutečností nebo se zatím někam schovat a v zátiší přežít prostě nelze, člověk musí osvědčit své pravé kvality. Paris Nerudný si bere Růženu Soumarovou. Martin Hrach se zamiloval do Pipiny Ulčové a s pomocí kakaa si pořídil umělou tuberkulozu, aby se vyhnul nasazení do Říše. Martinův otec Ludvík, pronásledovaný gestapem, našel úkryt v domovnickém bytě Anděly Hrachové. A Martin se nakonec kvůli Pipině přihlásil do Říše dobrovolně. Konec fašismu se blíží... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto dokonalé scény s Ludvíkem v podání jičínského rodáka Zdeňka Řehoře. Hodně mystická scéna jak vychází svatba z kostela na Žižkově a venku zní hlášení o stanném právu. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Symbolický úvod – na tabuľke označujúcej Bagounovu ulicu pribudol nemecký nápis. Dňa 27. mája 1942 bol v Prahe spáchaný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Heydricha. A od toho sa odvíjajú udalosti v žižkovskom dome. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak si malujte nahatý ženský, ty jsou víc na odbyt a nebudou po ránu řvát...🤣🤣🤣 Manželé Ulčovi (Dana Medřická a Josef Větrovec ) mají v ložnici rozhlasový přijímač Empo Poem, vyráběný v letech 1940/41 Českou továrnou EMPO..... Přístroj je v souvislosti s nařízením zapečetěn a označen cedulkou „Pamatuj, že poslouchání zahraničního rozhlasu je zakázáno a trestá se káznicí nebo i smrtí“.... Růžena (Jaroslava Obermaierová) se vdává v kostele sv. Prokopa na Žižkově. Od místa jejího bydliště je to cca tři kilometry..... Když obyvatele domu probudí mohutná střelba, nevědí ještě že je to z okolí kostela svatých Cyrila a Metoděje, kde se ukrývají parašutisté kteří popravili Heydricha. Střelbu by mohli slyše velmi dobře protože kostel je od nich vzdálen necelý kilometr. Mimochodem Josef Vinklář (Arnošt) si zahrál i ve filmu Atentát (1964) zrádce Čurdu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (7)

  • Když obyvatele domu probudí mohutná střelba, nevědí ještě, že je to z okolí kostela svatých Cyrila a Metoděje, kde se ukrývají parašutisté, kteří popravili Heydricha. Střelbu by mohli slyšet velmi dobře, protože kostel je od nich vzdálen necelý kilometr. Mimochodem Josef Vinklář (Arnošt) si zahrál i ve filmu Atentát (1964), a to zrádce Čurdu. (sator)
  • Růžena (Jaroslava Obermaierová) se vdává v kostele sv. Prokopa na Žižkově. Od místa jejího bydliště je to cca tři kilometry. (sator)
  • Ve filmovém týdeníku pronesl nad rakví Heydricha nekrolog Kurt Daluege. Byl to SS-Oberstgruppenführer, šéf pořádkové policie v Hitlerově Velkoněmecké říši a zastupující říšský protektor v Čechách a na Moravě v letech 1942 až 1943. V roce 1945 byl mimořádným lidovým soudem odsouzen k smrti a popraven, pohřben byl do neoznačeného hrobu na Ďáblickém hřbitově. (sator)

Reklama

Reklama