Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Madison 

všechny recenze uživatele

Typický howardovský projekt, ktorý je do značnej miery dokonale vyplnenou šablónou pre splnenie očakávaní diváka zbožňujúceho Hollywood taký, aký je - sentimentálny, urečnený, nadnesený a zábavný. Oheň má niekoľko silných momentov, po scenáristickej stránke si vzťah k hlavným postavám budujete postupne, ale isto, zimmerovka tradične zafungovala, herci sú v najlepšej forme. V podstate tomuto filmu nemám čo vytknúť, no čosi mi tam chýbalo. Možno väčšia zaangažovanosť strihacieho oddelenia? :) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Všechno co je v tomhle filmu obsaženo jsem už viděl v jiných filmech. Láska, hádky, kamarádství a smrt. S tím rozdílem, že tady jsou v hledáčku hasiči. Ron Howard efektně zpomaluje množství scén plné mohutně šlehajících plamenů, ale mě ošlehla solidní nuda. Kromě toho boj s plameny svádí vrcholně nesympatické herecké obsazení v čele s Williamem Baldwinem. Jistě si dovedete představit, že kde se objevil, tak film stál za starou hasičskou sekeru. 40% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pořádné horký, správně chlapácký a přiměřeně hrdinský hasičský thriller, který o sobě může hrdě hlásit, že má koule. William Baldwin ve své životní (a asi jediné snesitelné) roli spolu se svým "bráchou" Kurtem Russellem rozehrávají boj s ohněm na život a na smrt, který stojí za to. Já osobně řadím Oheň na druhou příčku co se týče hasičských filmů, ve kterém vede novější Okrsek 49. Ron Howard mi nikdy jako režisér nevadil (až na Grinche), Hanse Zimmera zbožňuji, vizuálně úchvatné scény mám taky rád.. pod čtyři jít prostě nemůžu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)

Reklama

Reklama