Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No... Já nevím. Nemám moc ráda Joaquina Phoenixe a John Travolta už také není to co býval. Neviděla jsem sice úplný začátek filmu, ale všechny postavy mi přišly totálně nesympatické a děj místy dost hluchý. Konec mě opravdu zarazil, protože jsem čekala typickou Ameriku. Jinými slovy "Vydrž, jdu pro tebe"... "Chlapy, nežádám vás, abyste šli se mnou." ... "Jdeme s vámi, pane!" Avšak nic takového se nekonalo. Navíc... Já brečím skoro u všeho, ale tady ani náhodou. Mohl to být moc pěkný film, místo toho vznikl pouhý průměr. Scény s ohněm jsou super, ale to je tak všechno - 2,5*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vyřiďte mé ženě, že ji miluji, ale jedním dechem jí k tomu dodejte, že práci hasiče miluji ještě víc.. Od Backdraftu už bylo vystříkáno hodně vody do plamenů a tak zákonitě musel přijít nějaký snímek o pár správných chlapech, kteří za každých okolností táhnou za jednu hadici. Pocta nebezpečné řeholi s mírně nadprůměrnou dávkou patosu a nevšedním koncem, který však kvůli emoční plochosti ústředních postav nedovolí naplnit požární hydranty vašimi slzami.. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Nech sa na tento film pozerám z akéhokoľvek uhla, stále sa nedokážem zbaviť pocitu, že je nedocenený. Čomu sa čudujem viac je, že v tomto smere pomerne neskúsený štáb nezneužil myšlienku čisto akčno-hasičskej a zameral sa viac na osudy postáv, či už tragické, rodinné alebo v akomkoľvek smere ľudské. Samozrejme aj akcie pri požiaroch sú natočené so skvelým nábojom a precíznosťou, čo dáva filmu ďalšie plus. A k tomu všetkému (ako darček) pribudli aj vynikajúci herci. Phoenixa toho ešte veľa čaká a Travoltu som nikdy neprestal mať rád, takže prekvapením by som to nenazval. Samozrejme tá dávka filmárskeho klišé tam nemôže chýbať, ale dá sa cez to preniesť. 80%. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Mladý hasič zůstane uvězněný v hořící budově. Před jeho a stejně tak i před očima diváka postupně probíhají vzpomínky na život, který vedl. Máme možnost nahlédnout do jeho osobního života, toho, jak poznal svou manželku, stejně tak později vidíme celou rodinu. Taktéž nakoukneme na jeho život hasiče a požární zásahy, jež některé měly katastrofálně psychický dopad na celou jednotku. Jestli se nakonec podaří otce rodiny a hrdinu hasičské stanice zachránit záleží pouze na osudu. Joaquin Phoenix ve své hlavní úloze hrdinného hasiče pokládá před sebe nejedno morální dilema. Otázka, zda-li radši zvolit "klidnější" práci a zůstat tak se svojí rodinou ve spokojeném svazku, nebo zůstat dál ve svém odvážném a lidské životy zachraňujícím nynějším povolání. Oporou mu zůstává celá rodina, která ho podporuje v jeho rozhodnutích a taktéž i velitel sboru. V závěru snímku je toho patriotismu až přespříliš, ale budiž odpuštěno za všechno předchozí úsilí celého týmu, který předkládá bezchybně zpracovaný a dojemný příběh jednoho odhodlaného a věci oddaného muže. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Drama zaměřené zejména na postavy, nikoliv na samotnou akci, na kterou je soustŕeděna zejména závěrečná část filmu. Jeden z mála filmů, kdy divák už zhruba od poloviny tuší, že film spěje opravdu do tragického finále, je pro mne o to víc atraktivní, zejména pro svoji syrovost a autenticitu! Přesto film vlivem ostatního zapadl do průměrnosti a ani výkony hlavních představitelů, na tom nedokázali nic změnit :-( ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Hasičský snímek debutoval během prvního říjnového víkendu na druhém místě amerického žebříčku návštěvnosti s výdělkem 22,1 mil. dolarů a do konce roku nasbíral 73,8 milionu. (imro)
  • Počas hasičského výcviku mal Joaquin Phoenix (Jack Morrison) prezývku "Hollywood". Až potom, čo si získal rešpekt ostatných hasičov, mu začali hovoriť jeho skutočným menom. (misterz)
  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001. (imro)

Reklama

Reklama