Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

salalala 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, že na Backdraft se čas podepsal opravdu dost. Zpomalené scény podmalované hudbou už působí hodně úsměvně a příliš neobstojí. Máme tu ale skvostné obsazení - parádní Russell, rutinní De Niro, skvělý, ale nevyužitý Sutherland a velmi dobrý Scott Glenn. No a pak bohužel William Baldwin. Ani tady své odpůrce nepřesvědčí, že by byl nějaký echt herec. Není tak hrozný, ale žádná výhra to taky není. Moc pěkné je taky ztvárnění ohně jakožto živého organismu, ke kterému musíme mít úctu. Howard to zaštiťuje poměrně jistou režijní rukou, a i když se to trochu táhne, tak nějak to baví. Možná je tu až moc motivů (detektivní zápletka, podle mě ale ne moc rozvinutá, rodinné drama, hasičská traumata), které se vzájemně bijí. Výsledek by tak zasloužil spíš tři hvězdy, ale za závěr, který je poměrně strhující, fungující a efektní, si zvýšení hodnocení o jednu hvězdu zaslouží. Druhé zhlédnutí ale není moc pravděpodobné. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ron Howard dokáže zaujať akoukoľvek témou, dokáže zohnať spoločne s producentami luxusné obsadenie a dokáže to predať širokému publiku. Jeho filmy nie sú umelecké diela, ale aj napriek nejakým tým klišé, ako napríklad v tomto filme, nerobia z neho nikdy blbca. Pocta ťažkému remeslu, ktoré patrí medzi najrizikovejšie a najstresujúcejšie povolania, s nejakým tým príťažlivým milostným príbehom a mužnými mužmi v hlavných úlohách. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Na filme už cítiť jeho vek, napriek tomu ide stále o výbornú adrenalínovú jazdu s fajn rozuzlením, kde sa navyše scenár nebál aj trochu pritvrdiť a neponúkol klasický happy end. Genius loci mesta Chicago tu hrá taktiež významnú úlohu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z chlapců bedlivě pozoruje otce při nebezpečné práci. Ostřílený hasič naposledy zamává a vleze do domu. Hrdina umírá, synové v rodinné tradici po letech pokračují (mimochodem ve skutečnosti je mezi Kurtem Russellem a Williamem Baldwinem dvanáctiletý rozdíl). A Ron Howard vystavil obětavým chlapům, kteří denně bojují s ničivými plameny, solidní pomník. Vsadil na osvědčené téma, spory dvou bratrů jsou místy otravné (rozčílí je opravdu kdeco), ale první housle tu hrají pyrotechnici, kteří se (s ohledem na rok vzniku) náramně vyřádili. Zpomalené záběry ohně představuje skoro až umělecké dílo, tvůrci jsou požáry doslova fascinováni. Herci, kteří podstoupili i hasičský kurz, jsou zabíraní opravdu mezi plameny, výsledek je pochopitelně plný patosu, americké uvědomělosti a hrdinských kroků (Russellova úžasně cukající tvář je nesmírně cool). A Hans Zimmer je tu v plné parádě. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když nevezmu dva výtvory s Russelem Crowem tak se jedná o nejlepší Howardův film. Plejáda herců je přímo exkluzivní. Spousta mých oblíbených herců jakými jsou nejtvrdší hasič historie Kurt Russell a vynikající pan De Niro. Hasičské filmy jsou pro mě vždy poutavé, protože jak se později člověk dovídá, vždy jde o život a je velice pravděpodobné, že některý z hlavních hrdinů to "schytá". Backdraft naštěstí byl natočen ještě v roce 1991, takže zde nevidíme miliony vlajek v každém záběru a hasiči se starají hlavně o to aby něco uhasili a nebo někoho zachránili. Romance zde nemá moc místo. Hudba Hanse Zimmera a úchvatné záběry kamery nám vykreslují řádící oheň jako živou bestii, která přemýšlí a dokáže vycítit lidský strach. 80% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Typický howardovský projekt, ktorý je do značnej miery dokonale vyplnenou šablónou pre splnenie očakávaní diváka zbožňujúceho Hollywood taký, aký je - sentimentálny, urečnený, nadnesený a zábavný. Oheň má niekoľko silných momentov, po scenáristickej stránke si vzťah k hlavným postavám budujete postupne, ale isto, zimmerovka tradične zafungovala, herci sú v najlepšej forme. V podstate tomuto filmu nemám čo vytknúť, no čosi mi tam chýbalo. Možno väčšia zaangažovanosť strihacieho oddelenia? :) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)

Reklama

Reklama