Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce mrazivá noir-kriminálka s tak osvědčeným schématem - složení party, přípravy, loupež a následná nemilosrdná hra osudu, který si se sebevykutálenějšími zločinci už poradí. Scéna loupeže je vypilovaná na jedničku, podobně i konce hlavních protagonistů působí velmi silně. Sterling Hayden tradičně odvádí skvělou práci "jemného drsňáka" a Marilyn Monroe je tak neuvěřitelně roztomilá, třebaže je jenom objektem, a nikoliv subjektem, poněkud zvrácených vášní. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Film je zhruba o tom, že z vězení je propuštěn věhlasný zločinec-gentleman německého původu, známý jako Doktor, který se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Jedno takové naplánoval už před svým uvězněním a teď ho chce jenom uskutečnit a pak vyrazit užívat stáří do Mexika. Plán vypadá brilantně a tak pro něj Doktor sežene finanční podporu a najme i lidi, které potřebuje. Jenže ne všichni hrají s čistými kartami... Asfaltová džungle legendárního Johna Hustona je pokusem o realistický vhled do světa zločinců. A dá se říci, že pokusem velmi vydařeným. Je pravda, že bad guys se zde chovají možná příliš uhlazeně a ne všechny herecké výkony jsou aspoň mírně nadprůměrné - kdo zde však předvádí solidní práci je Sterling Hayden (šílený generál z Dr. Divnolásky), který hraje jednoho z hlavních hrdinů, nebo jeho kolega ztvárněný Jamesem Whitmorem. Na závěr ještě malé upozornění: kdo se těší na Marilyn Monroe, nesmí se během projekce pro nic shýbat pod sedadlo, jinak hrozí, že jí kompletně propásne - je na plátně totiž dohromady asi 40 sekund. A hraje jako vždy příšerně. Ale když jde o Marilyn - komu na tom sejde, no ne! ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

John nadväzuje na brilantnú réžiu tesne po kultovom Poklade na Sierra Madre v Asfaltovej džungli sa sústredí na jednotlivcov,ktorí sa trápia po spackanej lúpeži,čo ďalej s výnosným lupom v extra dobrej kamere Harolda a vynikajúcom výkone cudzinca Doca,ktorého stelesnil Sam Jaffe a Marilyn Monroe,ktorá nie je písaná v titulkoch,stojí za povšimnutie aj na pár minút,ktoré sa jej ponúkajú. Johna si vážim pre atmosféru,ktorá je spotená ako hlavní hrdinovia,ktorým sa blíži hodina dvanásta. Perfektný film noir o jednom pláne na zbohatnutie,ktoré sa na určitú chvílu podarí so znepokojivým dianím a vkusné ukončenie v podaní Dixa. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Žiaden veľký zážitok sa nekonal. Celý film mi pripadal príliš neodlíšiteľný od iných, ktoré som videl predtým. Okrem toho bol príliš zostarnutý a pri niektorých scénach a hereckých výkonoch som sa cítil trápne. Ani pri najlepšej vôli nemôžem dať viac ako tri hviezdičky a aj tie sú najmä za filmárske remeslo a nie za celkový dojem. ()

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

NOIR FILM KOKOŘÍN 2013. Na tomto filmu oceňuji především to, jak si i v poměrně velkém množství postav dokáže udržet přehlednost. John Huston to prostě umí. Ještě než se začne schylovat k loupeži, kolem které se celý film točí, jsou nám krásně představeny jednotlivé postavy i vztahy mezi nimi. Pak už je jenom radost koukat. Jo a kdybych nevěděl, že jednu z postav hraje Marilyn Monroe, tak bych ji nejspíš ani nepoznal :) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (18)

  • Huston upravil pôvodný scenár z pera Bena Maddowa a obrátil pozornosť od aktivity policajného komisára oveľa viac smerom k zločincom. Napriek tomu dielo zahŕňa aj komentáre komisára a proces vyšetrovania prípadu. (Biopler)
  • Marilyn Monroe svoj výkon v tomto filme považovala za jeden zo svojich najlepších v jej kariére. (westerns)

Reklama

Reklama