foto

James Whitmore

  • nar. 1.10.1921
    White Plains, New York, USA
  • zem. 6.2.2009 (87 let)
    Malibu, California, USA

Biografie

James Allen Whitmore Jr. se narodil 1. října 1921 v New Yorku manželům Florence a Jamesi Allenu Whitmoreovi. Studoval na univerzitě Yale, kde se stal členem tajné společnosti Skull and Bones, jejíž členem byl také napříkad George W. Bush. Během 2. Světové války sloužil u "Sboru Amerických Mariňáků", po druhé světové válce se pak vrátil do Ameriky, kde podepsal divadelní smlouvy s MGM. Jeho první rolí Kinnie ve filmu BOJIŠTĚ. Za tuto roli byl dokonce nominován na Oskara za vedlejší roli. Po tomto úspěchu se objevil v dalších filmech, které však již tolik úspěšné nebyly. Jednalo se například o filmy: ASFALTOVÁ DŽUNGLE, ACROSS THE WIDE MISSOURI, LÍBĚJ MĚ KATKO, THEM!, OKLAHOMA, VÁLEČNÝ POKŘIK, WATERHOLE #3 či PLANETA OPIC. Jeho další velký úspěch přišel v roce 1975, kdy stvárnil postavu prezidenta USA Harryho S. Trumana ve filmu GIVE 'EM HELL, HARRY!, za tuto roli byl již podruhé nominován na Oskara. V 60.-90. letech se objevil ve spoustě divadelních her a televizních filmech. Režíroval také několik episod v různých televizních seriálech, jednalo se například o seriály: BEVERLY HILLS 90210, HERKULES, ČARODĚJKY, SBĚRATELÉ KOSTÍ, NÁMOŘNÍ VYŠETŘOVACÍ SLUŽBA, 24 HODIN či KRIMINÁLKA NEW YORK.

Nezapomenutelným se stal především díky jednomu z divácky nejúspěšnějších filmů. Režisér Frank Darabont si ho vybral pro postavu starého vězně Brookse Hatlena do filmu VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK. Tato postava mu přinesla největší obdiv a slávu. Od té doby se James Whitmore ve filmech tolik neobjevoval, cítil se již starý. Jeho poslední filmová role přišla od stejného režiséra, Jamesova přítele, Franka Darabonta. Šlo o menší roli ve filmu MAJESTIC v hlavní roli s Jimmem Careym.

James Whitmore byl dvakrát ženatý s Nancy Mygattovou, po prvním rozvodu si vzal herečku Audru Lidley. Oženil se i po druhém rozvodu s Nancy, jeho čtvrtou ženou se stala v roce 2001 herečka Noreen Nash. V roce 2007 veřejně vystoupil s podporou pro prvního afroamerického prezidenta Spojených Států Amerických Barracka Obamu. V listopadu 2008 mu byla diagnostikována rakovina plic, na kterou 6. února 2009 zemřel v Malibu v Kalifornii.

Martin "Noviik" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2003 Too Darn Hot
2002 Prsten věčného světla (TV film)
2001 Majestic
2000 Tudy k životu
1999 Cena za život (TV film)
1997 Relic
1994 Vykoupení z věznice Shawshank
1990 Old Explorers
Sky High (TV film)
1989 Glory! Glory! (TV film)
1987 Bláznivá
1986 All My Sons (TV film)
The Adventures of Mark Twain
1985 Zoo Ship
1980 Golden Honeymoon, The (TV film)
Mám tě rád, Marku (TV film)
První smrtelný hřích
Zuřivost (TV film)
1977 Hadí vejce
1975 Canterville Ghost, The (TV film)
Give 'em Hell, Harry!
I Will Fight No More Forever (TV film)
1974 Il venditore di palloncini
Kde roste červené kapradí
1973 Harrad Experiment, The
La polizia incrimina la legge assolve
1972 Chatova země
1971 If Tomorrow Comes (TV film)
1970 The Challenge (TV film)
Tora! Tora! Tora!
1969 Pistole sedmi statečných
1968 Madigan
Nobody's Perfect
Planeta opic
The Split
1967 Chuka
Waterhole #3
1964 Black Like Me
Tenderfoot, The (TV film)
1962 Focus (TV film)
1960 Who Was That Lady?
1959 Mannen utan ansikte
1958 Hlubiny
The Restless Years
1957 Young Don't Cry, The
1956 Crime in the Streets
The Eddy Duchin Story
1955 Oklahoma
Poslední hranice
The McConnell Story
Válečný pokřik
1954 Command, The
The Great Diamond Robbery
Them!
1953 All the Brothers Were Valiant
Líbej mě Katko
The Girl Who Had Everything
1952 Above and Beyond
Because You're Mine
Shadow in the Sky
1951 Across the Wide Missouri
Angels in the Outfield
It's a Big Country
The Red Badge of Courage
1950 Asfaltová džungle
Mrs. O'Malley and Mr. Malone
Please Believe Me
The Next Voice You Hear...
The Outriders
1949 Bojiště
The Undercover Man

TV seriály

2007 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Konec Štístka (S07E21)
2003 Mister Sterling (TV seriál)
1988 Favorite Son (TV seriál)
1984 Celebrity (TV seriál)
1978 Word, The (TV seriál)
1972 Temperatures Rising (TV seriál)
1969 My Friend Tony (TV seriál)
1965 The Loner (TV seriál)
1964 Survival (TV seriál)
Suspense (TV seriál)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
On Thursday We Leave For Home (S04E16)
1960 The Law and Mr. Jones (TV seriál)
1959 Rawhide (TV seriál)
1958 Decision (TV seriál)
1956 Chevron Hall of Stars (TV seriál)

Dokumentární

2012 Love Sex God
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1986 Chesapeake Borne (TV film)
1982 Klan: A Legacy of Hate in America, The
Pozdravy Columbii!
1979 The Horror Show - a.z.
1978 General Electric's All-Star Anniversary (TV film)
1972 Will Rogers' USA (TV film)
1952 Hoaxters, The
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace