Reklama

Reklama

Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (586)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Bývalá baletka Dominika prošla výcvikem ve škole pro špióny a stala se z ní profesionální svůdnice. Teď má za úkol sblížit se s americkým agentem a odhalit, kdo z ruské tajné služby mu předává informace. Její mise se ale zkomplikuje kvůli nadřízeným a možná i opravdovým citům. Rudá volavka je komornější špionážní thriller, který je ale až příliš dlouhý a i když se tvůrci snaží být sexy a provokativní, většinu času je jejich film nepříjemně odosobněný, chladný a zbytečně utahaný. A ne moc zábavný. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jennifer Lawrence místy k sežrání, tempo často k uzoufání. Přitom to začíná velmi slibně. Zápletka šlape, atmosféra je vtahující. Křup a kariéra primabaleríny je tatam. Stejně jako zajištění pro talentovanou dívku i její nemocnou matku. Když Dominika zjistí, co stálo za jejím zraněním, vezme hůl a v koupelně divadelní šatny rozjede inferno. Zaujme tím svého strýce, který má vliv na nejvyšší místa ruské politiky. Dostane se tak do výcvikového zařízení pro ty, jež mají využívat bystrosti, vypočítavosti a vlastního těla ve prospěch státu. Hutně vystavená atmosféra ovšem začíná slábnout s množstvím situací, do kterých se naše volavka dostává. Zvolený minimalistický styl mi nevadil, těkavá hudba Jamese Newtona Howarda mě udržela v napětí, stejně jako přesná a odvážná Lawrence. Sex je tady prezentovaný v naturalističtější formě, která nemá být příjemná ke sledování. Nadhled tady nemá místo. Na můj vkus ovšem naše hrdinka velmi záhy přijímá novou úlohu, její přeměně se těžko věří. Stejně jako vztahu s agentem Joelem Edgertonem. Stejně jako několika spletitým zvratům a motivacím bývalé baletky. Přesto je třeba ocenit realističtější a tíživější pojetí špionážního filmu, škoda jen, že chybí větší tah na bránu. Nepotřebuju akční jízdu, nějakým dvěma třem drásavým akčním scénám navíc bych se ale nebránil. David O. Russell a Francis Lawrence. Dva muži, kteří se zatraceně výrazně zasloužili o vzestup herecké dráhy Jennifer Lawrence. Zatímco díky prvnímu má tři Zlaté glóby a jednoho Oscara, druhý ji představil komerčněji naladěnému publiku. Nyní je profesní cesty svedly znovu dohromady. Není to zlé, párkrát jsem ale musel přivřít oči. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád (relativně) chytré špionské filmy, tak tady bude spokojen. Osobně mi v první chvíli nedošlo, že film se má odehrávat v současné době, protože kdyby se pár věcí změnilo, mohl být klidně zasazený do osmdesátek. Vede to k zamyšlení, jestli se toho od pánu železné opony v rámci tajných složek tolik změnilo. Rusové jsou tu drsní, zákeřní, efektivní a bez empatie k jedincům. Američané jsou klasicky schopní, ale samozřejmě ti hodní - škoda, že film není méně černobílý. Samotná hrdinka Dominika je zajímavá a Jen bez problémů film utáhne, jen jsem měla problém uvěřit, že by její výcvik proběhl takto rychle. Schoenaerts jako její sviňácký strýček je parádní, Irons a Ramplingová tradičně charismatičtí. Jen Edgerton je mdlý a radši bych ho znovu viděla za kamerou. Potěšilo, že film nešel cestou tradičního happy endu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já chápu, že Jennifer Lawrence tu měla hrát naprosto nekompromisní vražednici bez špetky emocí. Škoda ale, že ona je taková ve většině filmů. Další problém jsem vnímal například i v tom, že se jedná o špionážní thriller a já jsem na konci byl úplně jalovej z toho, co se vlastně stalo. Nehledě na to, že na špionážní thriller tady bylo tak strašně málo napětí a akce, že jsem u těch skoro dvou a půl hodin nevěděl, jestli mám uvařit večeři nebo začít uklízet prach. Naštěstí to ale zachraňovala samotná krása Jennifer, která je veliká a dva její herečtí kolegové - Joel Edgerton a Matthias Schoenaerts. K jejich respektu jsem film dokoukal a uznávám, že tento film je alespoň průměrný. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Herečka Jennifer Lawrence a režisér Francis Lawrence spolu nemají nic společného. Přesto si spolu zřejmě sedli. Natočili spolu 3 poslední díly Hunger Games a když série byla za nimi řekli si, že by nebylo špatné se opět dát dohromady. Proto začali spolupracovat na snímku který se dlouho odkládal a motal se kolem něj dokonce i David Fincher. A dokázali natočili dost slušný film. Rudá volavka je sympatická v tom, že je jiná. Nejde o dalšího Jamese Bonda, Mission: Impossible nebo Jasona Bournea. Je to téměř bez akce, s postavami si to pomalu hraje a snaží se to být tak bez emocí až je to občas vlastně velice dojemné. Celému tomu dopomáhá právě vztah Dominiky a Nashe kteří se do sebe postupně zamilují i když stojí každý na opačné straně barikády. Celé to postupně plyne, dochází k spoustu zvratů a finále potěší jelikož se ukáže, že je opět vše jinak než si celou dobu myslíme. Neřekl bych, že je to film bez chyb. Občas se trošku vleče a neví kudy kam. V celku ale celkem funkční thriller který rozhodně funguje lépe než loňská Atomic Blonde. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (37)

  • Na filmu spolupracovali věhlasní baletní tanečníci Sergej Polunin a Isabella Boylston, která v tanečních scénách zaskakovala za Jennifer Lawrence (Dominika Egorova). Choreografie byla svěřena Justinu Peckovi. (IlMagnifico)
  • Celý film je založen na skutečných činnostech sovětských špiónů, s nimiž se Matthews seznámil během práce u CIA. (griph)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama