Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyřicetiletý maloměstský architekt Viktor Průcha (K. Heřmánek) žije s manželkou Soňou (J. Šulcová), je ve svém oboru dobře zavedený a na hmotnou nouzi si nemůže stěžovat. Dobře však ví, že zajištěnou existenci získává díky různým ústupkům a kompromisům: soužití se Soňou už dávno není jako dřív a v práci mají před rozumným a účelným řešením vždy přednost zájmy vlivných lidí. Jednoho dne však dostane Viktor těžkou lekci: fyzicky ho totiž napadne starší muž, jehož vnučku srazilo před školou auto. Viktor totiž jako architekt kdysi podepsal souhlas s umístěním školy blízko frekventované silnice. Muž se ze dne na den rozhodne skoncovat s dosavadním životem. Odejde od manželky a nastěhuje se do svého starého ateliéru na kraji města. A začne se věnovat dávnému koníčku, fotografování ženských aktů. Když pozná nespoutanou romskou dívku Aranku (A. Tomsová), najde v ní ideální modelku. Výstava jeho nových fotografií, uspořádaná v místním divadle, vyvolá velký ohlas. Ovšem zdaleka ne jen pozitivní. Teprve teď stojí Viktor před skutečnou životní zkouškou, která odhalí, jak pevně za svým novým životem stojí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (83)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že ač jsem viděl mnoho Kachyňových filmů v tomto jeho práci ne zcela poznávám. Chybí klasická jeho poetika. Vystavuje tak trochu zrcadlo tehdejší upjatosti. Podařilo se mu svléknout celou řadu hereček v čele s Ivanou Chýlkovou a téma o fotografovi aktů asi taky nebylo zrovna nejpopulárnější v tehdejší době. Dobré světlo zároveň popisuje vliv mocných při plánování staveb, což je další neobvyklá věc. Protože je to dost aktuální v době různých lobbistů a developerů s dobrými kontakty. Je to též ale o tom umět přehodnotit svůj život i ve zralém věku, pokud s ním nejsem spokojen a začít dělat něco, co mě baví, ačkoli musím překonávat překážky a lidé mi hází klacky pod nohy. Pravda, nejsem zrovna příznivec fotografie aktu, protože není možné naprosto a jednoznačně rozlišit nahotinky od skutečných uměleckých děl. Zvláště v dnešní době, kdy je za umění považováno i ho.no rozmáznuté na sloupu veřejného osvětlení. Samozřejmě za předpokladu, že se tomu dá patřičná reklama, vytvořilo ho známé jméno a existuje k tomu duchaplné vysvětlení. Karel Heřmánek ale nikdy nezklame. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Komunisti boli v spoločenských otázkach odjakživa liberálni, aj preto v osemdesiatych rokoch povolili do distribúcie film s nezvyčajným množstvom erotiky. Udržať dej v režimom povolených medziach "komunálnej kritiky" sa im však našťastie nepodarilo. Kachyňa s nimi - ako neraz - vypiekol. Filmu niet čo vyčítať, kráľ českých režisérov sa s témou i s protirežimnými nuansami doslova vyhral. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hodně profesionální filmařina, která nám má stále po více jak dvaceti letech co říct. Stále aktuální problémy jako pokrytectví, přetvářka, maloměšťáctví, přetrvávají ostatně dodnes. Zajímavá byla i výtvarná stránka filmu, tak trochu se vymykající běžné barrandovské produkci, dobré herecké obsazení, krom fotografa na volné noze Karla Heřmánka mě zaujala-o příjemná mladá debutantka (ne-herečka) Anna Tomsová (cikánka Aranca) a na svou dobu hodně erotických scén a spousta odkrytých předních hereček. "VÝBORNÉ" psychologické drama nebo spíše společensky kritická komedie s jistým morálním etickým apelem! Podobné film : "Kam pánové, kam jdete". Zajímavé komentáře : Master19, Kimon. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Mám ten film rád. Ani nevím proč. Možná je to tím, že je mi taky 40 a spoustě těch kompromisů, co musí hlavní hrdina dělat a které ho serou, docela rozumím. A líbí se mi o to nadšení, když najde něco mimo svou práci, kde se umělecky realizuje. Samozřejmě Dobytek má pravdu, že Vasutova minirole potěší. "nezlobte se, von je někdy trochu guma", to je super. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tentokrát to není o Kachyňově obrazové poetice, ale o střetu jedince s krizí středního věku a s pokrytectvím a maloměšťáckým myšlením. Hodnocení fotografické výstavy v podání maloměšťáků bylo opravdu tragikomické mistrovtsví. Karel Heřmánek v další životní roli opět nešetří charismatem a mladá Ivanka Chýlková ukazuje svoje tělíčko při každý příležitosti. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Původní názvy filmu zněly Fotograf aktů a Fotograf - amatér. Titul Dobré světlo vymyslel spoluscenárista Karel Čabrádek až během natáčení. (Xell)
  • Přemek (Jan Hartl) používá fotoaparát Pentacon Six TL. Jedná se o jednookou zrcadlovku vyráběnou východoněmeckým výrobcem Pentacon v letech 1966 až 1992. (sator)

Reklama

Reklama