Dobré světlo
Československo, 1985, 90 min
Karel KachyňaHudba:
Angelo MichajlovHrají:
Karel Heřmánek, Jana Šulcová, Ivana Chýlková, Anna Tomsová, Jan Pohan, Ilja Prachař, Bořivoj Navrátil, Zdeněk Hradilák, Ondřej Havelka, Gabriela Wilhelmová, Jan Hartl, Luba Skořepová, Eva Jeníčková, Marek Vašut, František Řehák, Jana Matiášková-Kubátová, Petr Pelzer, Adolf Kohuth, Miroslav Vladyka, Stanislav Tříska, Oldřich Vízner, Alena Mihulová, Jan Hraběta, Jana Synková, Jiří Bruder, Ladislav Potměšil, Jindřich Hinke, Petr Skarke, Zuzana Skalická, Karel Bělohradský, Jiří Žák, Taťjana MedveckáPlakáty
Karel Kachyňa se zahleděl na tragikomické osudy architekta - fotografa Viktora, jemuž se rozpadá po dvaceti letech rodinné zázemí, hledá nové životní zakotvení a navíc naráží na pokrytectví maloměstské honorace, když hodlá veřejně představit odvážné ženské akty. Mladičká cikánská dívka, s níž se náhodně setká, v něm probudí touhu po svobodě a nezávislosti. Režisér natočil kritickou výpověď tak říkajíc v dovolených mezích. (oficiální text distributora)
gouryella
Hermanek jako fotograf - proc ne - docela mu to jde a divak mu jeho vykon vcelku zere.(6.8.2002)
Karlos80
Hodně profesionální filmařina, která nám má stále po více jak dvaceti letech co říct. Stále aktuální problémy jako pokrytectví, přetvářka, maloměšťáctví, přetrvávají ostatně dodnes. Zajímavá byla i výtvarná stránka filmu, tak trochu se vymykající běžné barrandovské produkci, dobré herecké obsazení, krom fotografa na volné noze Karla Heřmánka mě zaujala-o příjemná mladá debutantka (ne-herečka) Anna Tomsová (cikánka Aranca) a na svou dobu hodně erotických scén a spousta odkrytých předních hereček. "VÝBORNÉ" psychologické drama nebo spíše společensky kritická komedie s jistým morálním etickým apelem! Podobné film : "Kam pánové, kam jdete". Zajímavé komentáře : Master19, Kimon.(18.4.2009)
dobytek
Já vždycky myslel, že Kachyňa se řídil heslem, že vyholená neni to pravý, že je lepší taková, na který chlupy ještě nenarostly. Ale tady jsem měl pocit, že Kachyňa je tak trochu hoch od bobří řeky. Jako koukat v jednom kuse na to, jak Heřmánek fotí nějakou vošklivou cigošku s bobrem, to mě fakt moc nebere. Jinak aby těch bobrů nebylo málo, tak svý ochlupený genitálie předvede i Chýlková a Šulcová. Chápu, že v roce 1985 holení nebylo v módě, takže tenkrát u toho asi spousta chlapů slintala, ale já jsem relativně mladej, takže tohle fakt neni nic pro mě. Pokud se odprostim od toho, že koukat na bobry mě moc nebere, tak ten film je stejně dost o ničem. Nejvíc mě na celym filmu pobavila asi minutová role Marka Vašuta. "Von je někdy tak trochu guma."(1.7.2011)
sud
Jeden z těch filmů, kde je nám tak trochu vedlejší děj a sledujeme spíše odhalené postavy zde přítomných hereček. Ovšem když se na režisérské křeslo posadí Karel Kachyňa a Karel Heřmánek svůj výkon bez chyby zvládá, i nějaké té dobré filmařiny se dočkáme. Tak a je to.(7.10.2006)
Paldini
Určitě největší koncentrace nahých hereček v československém filmu.(28.1.2005)
NinadeL
Spojení Kachyňa-Heřmánek bylo opět šťastné.(11.3.2009)
LiVentura
Skvělý pan Heřmánek.(25.5.2010)
WANDRWALL
Nespokojenost hlavní postavy se svým životem a malostí svých nejbližších ho vede k návratu k tomu, co kdysi dělal rád. Odchyluje se od navyklého života, k čemuž ho vybídne i několik situací, kterými v příběhu projde. Film je zamýšlen i jako kritika všednosti, frází, nevýpravného myšlení.(31.8.2010)
Kimon
Poněkud odvážnější Kachyňovo vybočení ze směru své tvorby ještě z období "rozvíjejícího se" socialistického společenství, i když už na pokraji uvolnění a následného rozpadu. Nahota je ve filmu pojata spíše z pohledu uměleckého, a možná proto tedy tehdejší cenzurou i tolerována a zařazena do TV vysílání. Snímek kritizoval ve své době neupřímné a pokrytecké chování určitých vrstev ve společnosti v názorech na veřejnou výstavu aktů, a jistě je aktuální do velké míry i dnes. To pokrytectví se však neprojevuje pouze v hodnocení odkrývající nahoty, ale žije s námi stále v různých podobách např. v politice (jistě pane předsedo strany, máte pravdu), zaměstnání (šéfe, dovolte mi švestičky z mé zahrádky) a bude pronásledovat lidskou společnost zřejmě už navěky věků. Bohužel. Právě proto je tento starší snímek velmi aktuální i dnes. Na svou dobu byly svlékací scény mladých hereček opravdu odvážné, a řekl bych, že i do jisté míry zastiňovaly vlastní podtext filmu, tedy kritiku charakteru tehdejší společnosti, která se ostatně vlastně ani dnes nezměnila .... opět musím konstatovat, bohužel.(30.10.2008)
nash.
Působivé drama člověka, který se rozhodl vrátit ke svým dávno ztraceným snům a neustoupil ani pod tlakem falešné morálky a hlouposti, která ho obklopovala. Jeden z nejlepších Kachyňových filmů.(22.7.2004)
Šandík
Další „standardní“ Kachyňa. Neokázalý, poměrně závažný, psychologizující a existenciální. Moc dobrý film. „Pozor vizita“ nebo „Kráva“ jsou ale o třídu výš.(27.10.2006)
blackrain
Na svou dobu poměrně odvážný počin Karla Kachyni. Nahota se zde objevuje jen za uměleckým účelem, proto byl možná v tehdejší televizi tolerován. Na scénáři s Kachyňou spolupracoval Karel Čabrádek. Annu Tomsovou nadabovala Taťjána Medvecká. Film vypráví příběh mladého architekta, který se vrátil ke své oblíbené činnosti, k fotografování. Ve svém objektivu našel krásu a odvahu k rozhodnutí. Ovšem, na konci si vezme ze všeho ponaučení a vrátí se k rodině.(29.10.2008)
YURAyura
Profesnich foto filmu je malo a tento je nad miru povedeny - krize stredniho veku na krku....(11.8.2005)
Terva
Příběh mladého architekta, který v objektivu našel krásu i odvahu k rozhodnutí..... Scénář : Karel Kachyňa a Karel Čabrádek. Kamera : Vladimír Smutný. Hudba : Angelo Michajlov. Hrají : Karel Heřmánek jako Viktor Průcha a Anna Tomsová jako Aranka.(1.7.2011)
rodo
Kachyňa mě prostě bere a i tento film má, stejně jako ostatní Kachyňovy filmy, své kouzlo a poetiku.(2.7.2011)
Master19
Docela povedený pohled na zajištěného architekta Viktora, který jednoho kránsného dne dostane na hajzlíku hospody přes hubu a po procitnutí si uvědomí ty nenaplněné plány z mládí a začne znovu fotit. Všechno, ale hlavně akty, což tedy v té době rozhodně nebylo na výsluní "veřejného" mínění. Kachyňa podává příběh civilně, ale to vůbec není na škodu. Nižší hodnocení dávám v kontextu jeho působivějších filmů.(3.9.2008)
BoXBe
Dobré světlo. Nejde o kdovíjak dokonalý film, přesto na mě mělo poměrně zásadní vliv. Má svou osobnost.(26.10.2010)
Evora
Po obrazové stránce nádherný film, poetický jako všechny Kachyňovy. A pokud jde o příběh, je také velmi dobrý. Plus musím přidat poklonu našim fotogenickým herečkám za odvahu a pěkný těla..(14.7.2009)
RomanHyde
Dobrému světlu nelze upřít filmovou poetiku, zároveň je to však "refoluční" film díky koncentraci nahoty. Ale jak také natočit film o fotografovi, který se již dále nechce vzdávat svého dávného koníčku fotografování aktů kvůli pracovní kariéry, která stejně nikam nevede, ba naopak jej činí nešťastným? Karel Kachyňa film výborně obsadil a ústřední roli si střihl vynikající Karel Heřmánek. Svou první větší roli zde odehrála také Ivana Chýlková a rovnou se představila před kamerou v celé své nahotě a kráse. Celý film je natočen na ruční kameru, která dodává filmu dynamiku a také se samozřejmě používají "rozmazávací" filtry, které ke Kachyňovým filmům neodmyslitelně patří a dodávají jim tu správnou nostalgickou atmosféru.. Dobré světlo řadím k tomu nejlepšímu co vzniklo v době komunismu a co nebylo touto ideologií moc postiženo.(22.7.2011)
Piškotka
Film s normalizačním nádechem, na tu dobu celkem kvalitka. Karel Heřmánek je sám o sobě sympaťák a tady zahrál člověka, co chce kráčet mimo dav. Focení aktů mu šlo mnohem víc než skutečná práce a manželský život. Při samotném focení a dialozích s ním spojenými jsem zachytila spoustu různých a vesměs příjemných neopakovatelných pocitů. Pocity, které proteplují všechny přírodní živly. Aranka nebyla pěstí na oko, Ivanka a Vendulka se svými přirozenými tvary taky neurazily. Škoda, že nevyšly vzdušné zámky s Ivankou. Do rozvodu se vrhala až vehementně, zkrátka úlet. Konec filmu mi přišel otevřený pro případné další tvůrce.(11.7.2011)
| V kinech ČR od: | 01.01.1986 |
|---|---|