Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh lásky, která se zrodila v dobách nenávisti... Podzim 1944. Na Labi u Drážďan kotví česká nákladní loď, naložená tabákem. Pracují na ní dva čeští lodníci, Kája Svorník (L. Vaculík) a Bohouš Kotera (A. Procházka). Oba s vědomím inspektora tajně kradou vzácný tabák, který Bohouš prodává na černém trhu v Praze. Hlavně se ale věnují milostným románkům s německými dívkami, jejichž jména si zapisují do lodního deníku. Kájovi se jednoho dne podaří dostat do postele mladičkou Ulriku (M. Hrubešová). Zpočátku si od krásné zrzky udržuje odstup, stejně jako od ostatních Němek, ale brzy zjistí, že se do bezelstné dívky zamiloval, stejně jako ona do něj. Je však doba války a vyhlídky českého kluka nejsou v jeho novém vztahu zrovna růžové: Ulrika je totiž dcerou velitele zajateckého tábora a také snoubenkou nacistického velitele od letectva… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (120)

cariada 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek o lásce Čecha a Němky ke konci války v Dráždanech. On jako lodník ona v Hitlerjugen. Přesto k sobě najdou cestu. On se snaží přivydělat šmelinou ,která se mu málem stane osudnou. Jeho kamrád zato zaplatí největší daň. Rodiče ani na jedné ztraně nemají z jejich lásky radost a jsou proti. Snímek nám dává možnost podívat se na život lidí s obou stran a uvědomit si jak válka rozdělí lidi i když nejsou špatný. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Velmi hlbavy a smutne krasny film. Labuznikom samopalovych nahanackiek, detonujucich agentov CIA a invalidnych vykonov odpadu v style holyvud, odporucam hodne iny zaner. Toto je pre fajnsmekrov schopnych empatie, co im nieco hovoria Traja kamarati a Vitazny obluk. Z vsednej talafatky nieco krasne, co stracame prave vtedy, ked si s prekvapenim vsimneme, ze co drzime v ruke, je nezasluzeny dar a nie brak. Trocha mohli rozpracovat dej a osudy postav, amici by to uspesne natiahli na dvojnasobok; pribeh mal asi viac potencialu, ale takto asi viac utkveje, ponechava priestor fantazii. K deju: dvaja "frcaci" (vid: Kto chyta v zite) z Ciech pracuju (a hlavne smejdia) v nemeckom pristave na lodi a snazia si urvat aspon to malo, co im vojna umozni - kradnut tabak a dievcenske iluzie. Ako inak, jeden z nich sa pocas smejdenia zalubi do sympatickej Nemky, ktora svojou detskou naivitou postupne prekonava nanos jeho laxneho cynizmu, az sa s nou planuje napriek vojnovej nekompatibilite vziat.. Perlickou je, ze hodne obdarena Marketa Hrubesova mala pri natacani 16 rokov a vnadne scenky konzultoval reziser s jej rodicmi. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh, lehce slzopudná romance, zajímavé umístění děje na říční loď, poctivé tři hvězdy. Za (v uspokojivé míře :-) ukázané dívčí půvaby Markétky Hrubešové (a při vědomí, že je to natočeno ještě za totáče) přihazuji ještě hvězdu. To mi připomnělo - budu si muset k sobě na hausbot taky pořídit nějaký ten „podtrhávací kobečerek“ ...! ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Není spravedlivé vůči divačkám, že Markéta se svlékala celá, zatímco Lukáš nikoliv. Na filmu je zjevně vidět fascinace pana režiséra mladou Markétou Hrubešovou....pokud jste podobně postiženi, první půlka filmu je přesně pro Vás:) Jinak je film poměrně jednoduchý, ale působivý. Láska snažící se překonat překážky války. A moc smutný konec, moc.... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Film vznikl v těch dávných dobách, kdy u nás bylo běžnou samozřejmostí naprosto přirozené, autenticky působící ztvárnění hlavních i vedlejších rolí bez ohledu na výslednou kvalitu snímku. S příchodem 21. století tento průvodní jev české filmové i televizní tvorby postupně nenápadně vyklízel pole a dnes je jeho občasná přítomnost důvodem k převeliké radosti, hraničící s euforií. Tady se HERECTVÍ potkalo s dobrým scénářem a více než profesionální, citlivou režií … a vznikl nadčasový snímek o mládí, které netouží za cokoli bojovat a umírat - chce jenom žít. O lásce, která přichází zpravidla nečekaně - a neohlíží se na nepříznivé okolnosti. O životě, který si s námi pohrává - a není vždycky fér. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Karel Kachyňa měl málo materiálu na natáčení, proto se mohla každá scéna natáčet maximálně třikrát. (M.B)
  • Sóla na saxofon hraje František Kop (*1959). (Zlatohlávek)

Reklama

Reklama