Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (126)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Zatím nehodnotím, ale nevím, jestli vydržím u dalšího dílu až do konce. Přijde mi, že dávat takovýto tv film v neděli večer jako hlavní program na ČT1 je zcestné. Jedná se zde o konání výrazných politických osobností, o důležité události pro československý národ během 1. světové války, které jsou však známy menšině lidí. Přesto nejsou dost dobře vysvětleny. Zpracování je navíc poměrně nudné a celý děj táhne p. Vetchý. Nevím, jestli nešlo vybrat na p. Kramáře jiného herce než Donutila. Mám pocit, že na ČT je vidět téměř denně v různých pořadech. Už mi dělá vůbec problém mu Kramáře věřit a některé scény mi přišly až tragikomické. Kdyby raději někdo vytvořil srozumitelný hraný dokument o těchto osobnostech s úplně jinými, ne tolik známými, ale také dobrými herci, a pořad běžel na ČT2, alespoň pro mne by to byla zajímavější forma. Doplňuji, že ve 2. díle mi opět některé scény přišly tragikomické a okolnosti atentátu byly vysvětleny opravdu mizerně. P.S.. NA POSLEDNÍ FOTCE V GALERII je Martin Finger a ne Ondřej Malý. Již opraveno. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Jako rozpracovaný návrh velmi dobrý, jako finální dílo průměr. Máme možnost vidět život Rašína během války, v lágru a pak jak ho zastřelí. Jako dobrý, ale když první díl pojednává a jeho životu za války, který mě celkem bavil. Druhý pojednává o životě ve vězení, který má velmi slabý rozjezd, ale interakce s Kramářem (Donutil) byly velmi zajímavé, jen škoda, že jich zde bylo tak málo. Bohužel jsme se vůbec nedozvěděli, co učinil za dob první republiky, když byl ministrem financí, to vše si musím následně přečíst na internetu, jelikož ve filmu o tom není ani zmínka. Tento fakt považuji za výrazné mínus, jelikož historický film, který pojednává o určité postavě z dějin by měl být komplexní a s nadhledem. Díky těmto skutečnostem nemohu dát jiné než pouze průměrné hodnocení. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kramář... Kramář... safra není nějaká Kramářova vila? Rašín...herdek...Rašín...jo, vždyť v Praze je nějaké Rašínovo nábřeží! Švehla, hmmm Švehla...nejmenuje se na P15 ta hlavní ulice protínající Hostivař Švehlova??? Pro většinu normálních Čechů jsou tato jména jen názvy domů či částí Prahy... Málokdo si však dnes uvědomuje, že za těmi názvy jsou skuteční lidé, kteří se obrovsky zasloužili za vznik našeho samostatného státu. Je dobře, že někdo sebral odvahu a pokusil se tato dnes již encyklopedická jména zhmotnit v čase, kdy žili, kdy nevěděli zda jejich konání bude úspěšné či nikoliv a zda neskončí žalářem, či daleko hůře. Tak jak se válka začala jevit čím dál složitější a neporazitelná RU armáda začala být chvílemi porazitelná či od ní množství Čechů hlavně na východě dezertovalo, protože nechtěli střílet na bratry slovany začala doma houstnout atmosféra. Zatímco ve Švejkovi se smějem hostinskému, který byl Breschneiderem sebrán za větu ,, mouchy sraly na císaře pána'', případně v Hospodě na mítince se smějeme podobnému, v Rašínovi nám rázem úsměv ztuhne. Tady totiž končí bžunda, tady se jede podle skutečnosti. Stačilo se trochu opít, říci, že Rus už se blíží a že je to s monarchií v háji a pak už jen stačil nějaký Bretschneider nebo jiný dobrý Čech co dotyčného udal a v krajním případě vojenský prokurátor napařil špagát... A nepomohlo vám nic. Zatímco někomu přišlo ve filmu zdrcující to množství postav, často dnes neznámých jmen (pro někoho) i hafo dialogů, mně osobně to přišlo slušně natočené s důrazem na kvalitní ztvárnění dobové atmosféry. Měl bych snad jedinou výhradu a tou byl mladý Dr. Beneš. Plesla má rád, umí zahrát cokoliv, ale na Beneše mi typově neseděl a hlasově také ne. Chápu ale, že to je pro leckoho naprosto zanedbatelná věc. Rozhodně je dobře, že něco takového vzniklo. Ti mužové si tu připomínku zaslouží! Těším se nadruhý díl ! * * * * ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Rašín jako superchlapák? U mě dobrý. Nevzpomínám si, že bych měl od doby jeho pravého opaku Luňáka z Vetchého takový požitek. Že je to v rámci povrchně líbivého (a hagiografického, jak výstižně podotýká raroh) medailonu bez svébytné kvality, mě netrápí, neboť kde není očekávání, není zklamání. Ale prosím, aspoň ve filmech odehrávajících se před 100 lety mě netýrejte tím invazivním plevelem "pokud" všude tam, kam v čemkoli jazykově příčetném patří prosté když, jestli, -li. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Kde se bere to nízké hodnocení! Vždyť to byl velký film věrohodně zahraný. Nejen Kramář, Rašín... i ostatní byli hodně hodnověrní. Vetchý podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Přesnost Rašína dokonalá. I když je trochu jiný, tak na konci filmu jak byl pohled na skutečného Rašína.... Začal se mi tam dokonale Ondra Vetchý promítat. Chtěli tvrdého chlapa s jistým nezlomným přesvědčením, ale nežnýma očima, které opravdu pan Rašín skutečně měl. A velice si jim to povedlo ve výběru hlavního hrdiny. To byl prostě Rašín.... Pan Donutil pak také dokonalost sama.... Nikdy jsem neměla ráda politické filmy, ale jak jsem se o to začala před pár lety zajímat, tak pak připadám velký obdiv... ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)
  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Alois Rašín se stal prvním ministrem financí Československé republiky, ale pouze od 14. listopadu 1918 do 8. července 1919. Také je autorem prvního Československého zákonu. (Varan)

Reklama

Reklama