Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1970 natočil režisér Dušan Klein svůj první kriminální film podle scénáře Václava Šaška. V něm byl řidič dálkové dopravy Karel Marek (J. Holý) odsouzený před čtyřmi lety za pašování uměleckých předmětů za hranice. Na lavici obžalovaných však stanul sám, neboť vzal vinu na sebe namísto svých společníků výměnou za to, že se postarají o jeho rodinu. My se s ním setkáváme v okamžiku, kdy je po odpykání trestu propuštěn na svobodu a ihned nato kontaktuje jednoho z nich – Karla Hesse (Z. Kutil), jehož následně chladnokrevně zavraždí. Poté se vydá i za ostatními – Jelínkem (J. Somr), Krásou (B. Šmída) a Novákem (I. Prachař), které postaví před hotovou věc, že Hesse zabil. Přinutí je o věci mlčet, poněvadž by je nyní u výslechu všechny potopil. Za vlastní mlčení si pak žádá finanční rentu. Po třech měsících se ale z Marka stává notorický opilec a pro své kumpány začne představovat nebezpečí. Policie také nalezne mrtvé tělo Hesse v potopeném autě. Případu se ujímá zkušený vyšetřovatel Hájek (J. Adamíra), který si brzy dá do souvislosti Hessovu smrt s propuštěným Markem. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

dyfur 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá detektivka,obsadenie,kamera,námet,atmosféra ...všetko fajn...ale ten koniec posledné minúty sú úplne odfláknuté - nedomyslené,chýba koniec- poriadny.To čo ponúkli autori vyzerá ako by im zomrel scenárista a niekto -totálny amatér to ukončil.Žiaľ vyfučalo to čo sa ťažko od uvodu budovalo.Moja zaujímavosť: Film bol natáčaný v Prahe a na Slapskom jazere. (dyfur) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jistojistě to nejlepší, co jsem od Dušana Kleina (který mě jinak nechává bezpečně chladným) viděl. Ani se mi nechce věřit, že něco tak temného a psychologického natočil on. Inu, mohl se spolehnout na skvělé herce, výtečného skladatele Havelku a scénář, který se nebál (zlehka) otevřeného konce. Dialogy Jiřího Adamíry a Bohuše Záhorského neměly nejmenší chybu. Co chybu mělo, byl hnusný televizní ořez. Z filmu, jenž byl očividně (nejen podle úvodních titulků) natočen širokoúhle, zbylo torzo, do jehož obrazu se vše zkrátka vejít nemohlo a taky nevešlo. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Filmová temná detektivka ve vynikající režii Dušana Klaina, která je jakýmsi milníkem ve svém žánru. Poctivá detektivní šablona se tentokrát nekoná. Vynikající scénář s perfektními dialogy si s divákem lehce pohrává a zároveň udržuje v napětí. Děj si drží tempo a velmi ponurou atmosféru. Tento snímek je názornou ukázkou poctivé filmařské práce a hereckých dramatických výkonů. Tohle už dnes nikdo nenatočí. Bohužel. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je parádní detektivka s parádní kamerou natlučená doslova hereckou elitou své doby. Všem kraluje Jiří Adamíra v roli detektiva, noblesní jako vždy s hlasem, který rozklepává kolena i mně. Nejedná se však o klasickou detektivku kdy s vyšetřovatelem rozplétáme stopy a hledáme viníka. Zde je vše jasné od začátku, spíše sledujeme jak kriminálka tápe a jak pozvolna utahuje smyčku kolem pachatelů. A nejzajímavější na tom je, že u jednoho ji zatáhne až moc čímž se film dostane k velmi zajímavému konci. Nebudu ale více spoilerovat, nečtěte komenty a koukněte na to. Mimochodem utopit pro film v roce 1970 Renaulta 8, to muselo bolet :-). Dávám za 4 stováky ty zelený... * * * * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Byl už mrtvý, když to kladivo na něm začlo pracovat." To je záhada. Jedna mrtvola, druhá mrtvola, třetí mrtvola a to je splněný sen každého vyšetřovatele, když podezřelí ubývají. Jen aby nějaký zůstal naživu, aby bylo koho vyšetřovat. Jenže tady se moc nevyšetřuje, spíš se mudruje, popíjí se královna Anča s Honzou Chodcem a čeká se na chybu. Mně z principu nevadí čekat, ale dle mého gusta by to mělo být zábavnější nebo napínavější. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natáčaný v Prahe a na Slapskom jazere. (dyfur)
  • Když Krása (Bohumil Šmída) sleduje v televizi dostih, komentátor zrovna popisuje souboj Kostravy a Lukavy, koní později známých ze stolní hry „Dostihy a sázky“. Podle pořadí (Lukava druhá, Kostrava zřejmě třetí) by se mělo jednat o Velkou pardubickou v roce 1970. (Gray)

Reklama

Reklama