Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (312)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokus o thriller selhává na vícero frontách. Scénář chvílemi vypadá, jakoby byl psán pro komedii, obsazení z valné části nefunguje (některé postavy jsou natolik nesympatické, že jen trochu cyničtější divák si jejich smrt přeje) a režisér evidentně přecenil svoje síly (i rozpočet), protože na technothriller evidentně nemá. To je nejvíce vidět u závěrečné akční pasáže, která zřejmě měla být dramatická, ale já už ji bral jako čirou komedii. Film tedy sbírá body hlavně díky Gabriele Marcinkové, kterou kvůli tomu opakovaně svléká, či nechá chodit jenom v sexy prádélku. Bohužel, to je na thriller málo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Důvěrný nepřítel Karel Janák. 1) Kdysi dávno jsem četl povídku snad od Ray Bradburyho. Ráno se dům probouzí a jednotlivé automaty začínají svou práci: buzení, přípravu snídaně, úklid, pravidelnou údržbu, větrání a další. Až v posledním odstavci zjistíme, že lidé už nejsou a po nich zůstaly jenom tyto automatizované domy._____ 2) Bohužel nejenom tato vzpomínka, ale i další úryvky z filmu mi připomínají cosi, co jsem někdy někde viděl nebo četl. Například tramvaje dálkově ovládané počítačem - některá Mission Impossible, tuším._____ 3) Jak je asi jasné, z technologických vychytávek předváděných v "mysteriózním thrilleru" (cha cha) si na zadek nesednu. Nemluvím už vůbec o jejich věrohodnosti. A tak nastupuje děj. Inzerované drama. Důvtipné zápletky a překvapivá řešení, kde jste?_____ 4) Výstižné komenty Tetsua* a Toma Hardyho** se pěkně doplňují a dotahují divácký "zážitek" na maximum. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi hodnotí dost těžko. Silné 3* nebo slabé 4*? Jako, líbilo se mi, že to má napětí (a v závěru je teda funkční dost, až jsem čuměl), že v Česku konečně natočil film jiného žánru, než komedie nebo drama (a ještě pohádky se tu točí) a vlastně mě to skoro ani nenudilo, což je taky celkem zázrak, Gabriela Marcinková se tu snaží uhrát co může, jelikož je to skoro celé jenom na ní, jelikož ostatní role tu jsou vedlejší, taky to bylo celkem dobře natočené a na naše poměry i dobře zvládnuté, dokonce to bylo zvládnuté i technicky. ALE... Má to i negativa. Je tu dost nelogičností, dost děr ve scénáři (SPOILER jako, fakt pochybuju, že by ten dům získal takovou moc, aby ovládl každou elektroniku po světě... KONEC SPOILERU), sem tam to je i tak trochu naivní, ale to jsem schopný režisérovi (ale snad jenom českému), který doposud točil teen komedie a teď se pokusil o něco nového a vážného a napínavého, odpustit. Příště by to mohlo být lepší. Některé vedlejší role, konkrétně kamarádka Zuzany, jsou celkem blbě zahrané (SPOILER kamarádka jí najde na mobilu, kdo jí skrze ty kamery v domě sleduje a tlemí se u toho, jako kdyby o nic nešlo KONEC SPOILERU a těch momentů je víc). Co se nápadu týče, je tam toho hodně z jednoho čarodějnického dílu Simpsonových, tohle jsem jako fanoušek přehlédnout nemohl. Na jednu stranu, je zajímavý nápad to natočit vážně, na druhou stranu, fakt tam toho je z toho dílů dost vykradeného, naštěstí závěrečná pointa je jiná. A tohle všechno ten film prostě kazí. Zase upřímně, české filmy jsou tak strašně v háji, že tohle rozhodně patří mezi nejlepší filmy tohoto roku, aspoň co jsem zatím viděl. Když zavřu obě oči, tak by to na slaboučké 4* bylo, ale jenom kvůli tomu, že nic moc lepšího tenhle rok v Česku nevzniklo. Což je celkem šílený, jak zmiňuji u spousty komentářů k letošním českým filmům. Takže velmi, velmi slabé 4*. Btw, chtěli jste někdy vidět, jak dům znásilní ženskou? No prosím. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem bídu s nouzí. A je jedno, jaké je to "na československé poměry" a jestli je to reálné, či nikoli. Je to film, že jo.. Roztříštěné, nesourodé, mnoho scén vytržených z kontextu, podivně obsazené (přestože Gabriela Marcinková nebyla vůbec špatná a Ondřej Malý byl tradičně perfektní), to zubaté ošklivé třeštidlo, to bylo děsné. Dále, v tomto snímku, podivně slizký Vojta (kvůli kterému bych z města a ateliéru neodjela, ani s pistolí u hlavy) , stejně tak Luknár a Hajdu- všechny mám ráda, no tady mi neseděl ani jeden... Dále mě potkalo úplně debilní rozuzlení a ta nekonečnááá stopáž! Jako přežila jsem to, ale byl to boj. Ono, možná kdyby se film v té střižně řádně sešmikal a přeskládal, dala by se tam solidní hudba, přeobsadilo by se několik postav a dalo by se to celé do parády nějakému skandinávskému rejžovi, možná by to potenciál mělo. Čert ví. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ono nalepit k vážně míněnému technologickému thrilleru na plakáty slogan „od tvůrců filmů Snowboarďáci a Rafťáci“ svědčí buď o velmi svérázném smyslu pro humor distributora, nebo o jeho naprosté ignoraci diváckých očekávání, protože tohle by opravdu nalákalo do kin snad jedině masochisty. Ale pár slov k filmu: Rád ocením každou relevantní snahu přinést do československé kinematografie nějaký temnější žánrový film, ale tohle fakt ne. Postavy zažívají hodně podivné a znepokojivé události, ale z nějakého důvodu je úplně přecházejí a dále se o nich nebaví. Ony celkově postavy v tomto filmu jsou jen tak na oko, aby tam prostě někdo byl a mohl jakkoliv posouvat děj nějak kupředu, charakteristiku mají ale tak mělkou, až je to směšné - zvlášť v souvislosti s finálním zvratem, který staví na psychologii hlavní hrdinky Zuzany, ale tím pádem vůbec nefunguje. Postava její kamarádky je absolutně na pěst, Dyk je tam jen jako lákadlo pro holky a Ondřej Malý rekapituluje roli zlověstného podivína, kterého hraje ve všech filmech. A že scénář je fakt laciný a při troše zamyšlení nedává smysl? Nevadí, vyřešíme to tak, že se hlavní hrdinka bude neustále svlékat a koketovat s mluvícím domem. Námět se snaží být strašně moderní, přesto dává pocit, jako by zamrzl v minulém století (při sledování jsem si vybavil v principu hodně podobné Ďábelské sémě, přes čtyřicet let starý a mnohem, mnohem lepší film). On je Důvěrný nepřítel sám o sobě úplně zapomenutelný, ale co zřejmě nezapomenu, je ten neskutečně přestřelený product placement. Čeští filmaři jsou v tomhle ohledu unikát, protože product placement pod jejich rukama tak strašně bije do očí, až to z mnoha českých filmů dělá jednu dlouze rozbředlou reklamu. Z Důvěrného nepřítele jsem si tedy odnesl dvě věci: Vojta Dyk nosí oblek od Bandiho a v nejvyhrocenějších životních situacích surfuje po stránkách mall.cz. Směšné, opravdu směšné. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Keď Zuzana (Gabriela Marcinková) spolu s Monikou (Zuzana Porubjaková) unikajú preč od domu autom, v jednotlivých záberoch v Bratislave sa objavujú na miestach, ktoré sú od seba rôzne vzdialené, a tým pádom na seba logicky nenadväzujú. (GTS_PUNK)
  • Natáčelo se v Bratislavě (Staré Město a Petržalka), ve Vojenském obvodu Záhorie, v Tatranském národním parku (TANAP), na letišti Poprad–Tatry, v obci Reľov, na Spišské Maguře, Tatranské Javorině, na chatě Muráň a v Praze. Nemocniční scény byly natočeny v popradské nemocnici a v pražské Nemocnici Na Homolce. V Praze se též natáčelo v Danube House a v Galerii Chemistry. Natáčelo se 38 dní. (jungewolf)
  • Film byl podpořen Státním fondem kinematografie ČR. Hlas domu namluvil český herec Aleš Procházka. Ve filmu „zaskakovalo“ 13 českých a 2 slovenští kaskadéři. Autory soch jsou Jan Lavička, Martin Kovařík a Branislav Rusnáčik. Hudbu nahrál Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, dirigent Mário Košík. Píseň „TRY“ zpívá Emma Drobná. Na natáčení se podíleli dobrovolní hasiči ze Slovenskej Vsi a Lendaku. (jungewolf)

Reklama

Reklama