foto

Martin Sobotka

  • nar. 28.11.1970 (45 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Martin Sobotka je známý především z dabingu, jemuž se věnuje již od dětství. Od raného věku se ostatně pohyboval v zákulisí Národního divadla, kde jeho matka byla sólistkou baletu. Zkušenosti z dětského dabingu přivedly Martina Sobotku ke studiím na Státní konzervatoři v Praze, kde v roce 1991 absolvoval hudebně-dramatický obor. Již za studií získal i zkušenosti před kamerou, ve filmu PROČ? (1987) vytvořil sourozeneckou dvojici s Jiřím Langmajerem, později se mihnul i v životopisném titulu ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989).

Po dokončení konzervatoře získal Sobotka první profesionální angažmá v Západočeském divadle v Chebu, kde ale působil jen krátce a vrátil se do Prahy, aby několik let odehrál v Divadle Jiřího Wolkera (dnes Divadlo v Dlouhé). Souběžně nadále spolupracoval s kamerou, několik velkých rolí hrál v televizních pohádkách (POHÁDKA O LIDECH A BOŽÍ LÉKÁRNĚ, 1995; KOUZELNÝ BOLEHOJ, 1997; JAK VYLÉČIT JEŽIBABU, 1997; O MODRÉM PTÁČKU, 1998; ZIMNÍ VÍLA, 1999), objevoval se ale i v dramatizacích literárních děl a seriálech. Od roku 1987 úzce spolupracuje také s Československým, respektive Českým rozhlasem.

Těžiště práce Martina Sobotky spočívá především v dabingu, kde se uplatnil poprvé již v roce 1978. Jeho hlas mohli diváci slýchat především v seriálech, v BEVERLY HILLS (1993-2004) namluvil postavu Davida Silvera, účinkoval také v řadě dalších úspěšných projektů (WALKER TEXAS RANGER; ČERVENÝ TRPASLÍK; 24 HODIN; TAGGART), pro různé televizní stanice namluvil také desítky filmů, častěji daboval například Adama Sandlera, Ethana Hawka nebo Michaela Keatona.

Jako divadelní herec je Martin Sobotka od konce devadesátých let na volné noze, spolupracuje s několika pražskými scénami, účinkoval například v několika muzikálech v Hudebním divadle v Karlíně (Producenti), Divadle Kalich (Tajemství) nebo Divadle Blaník (Pokrevní bratři). Hraje také v Divadelním spolku Háta (Na správné adrese). Po dlouhých letech se znovu objevil také před filmovou kamerou, i když jen v menší roli (KVASKA, 2006).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2013 PanMáma (TV seriál)
2011 Vesnice roku (studentský film)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
2007 Kvaska
Tajemství (divadelní záznam)
Trapasy (TV seriál)
2003 Oběti: Jiný člověk (TV film)
2000 Paní Mlha (TV film)
1999 Zimní víla (TV film)
1998 Hřích faráře Ondřeje (TV film)
Motel Anathema (TV seriál)
O modrém ptáčku (TV film)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Jak vyléčit Ježibabu (TV film)
Kouzelný bolehoj (TV film)
1996 Cesta do pekla a zpátky (TV film)
1995 Aneta (TV seriál)
Pohádka o lidech a Boží lékárně (TV film)
Rabín a jeho Golem (TV film)
1994 Pozor na Kozoroha (TV film)
1993 Dick Whittington (TV film)
Noční mora (TV film)
1992 Pochodeň (TV seriál)
Vítr na konci léta (TV film)
1989 Člověk proti zkáze
1987 Dotyky
Proč?

TV pořady

2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
2005 Hřiště 7 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace