Reklama

Reklama

Jason Statham hraje kapitána Taylora, který před pár lety musel opustit na dně Mariánského příkopu svou posádku, když na podmořskou stanici cosi zaútočilo. Teď je to cosi zpátky a vypadá to, že jde o pravěkého žraloka megalodona a Taylor dostane šanci se mu postavit znovu. Má ale vůbec proti největšímu predátorovi šanci? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (653)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Já chápu, že mého oblíbeného Jasonka, už nudí a nebaví mlátit a zabíjet prosté lidi, takže to chtělo změnu v podobě xx metrového žraloka, kterého nakonec zabije taky (jak jinak), ale tohle byla až dost nudná a nezáživná podívaná. Bohužel, další film, na který bych se prostě nepodíval, nebýt zde Statham (hvězda navíc). No a vlastně tady jsem si uvědomil, že už opravdu stárne, takže budu postupem času rád, za jakýkoliv film, ve kterém se objeví. Tohle je ale bohužel jeden z těch, ke kterému se už vracet nebudu, i díky posranýmu PG-13 ratingu, protože když už takovej žralok, tak aspoň pořádný maso ! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Premisa je tak hloupá, že ani nemá cenu se jí příliš zabývat. Přežití obrovského predátora v relativně malém uzavřeném ekosystému po milióny let je prostě třeba vzít jako holý fakt a nad pascalovskou fyzikou se už raději vůbec nezamýšlet. Mount Everest nesmyslů jsem po těch letech sledování podobných filmových "zázraků" schopen odpustit a bez nějakých větších cavyků si užít bohapustou zábavu, ale... Žraločí film s mládežnickou přístupností, už to je samo o sobě docela průser, ale i to se dá překousnout podobně jako Megalodon velrybu, jsou-li si tvůrci této nepatřičnosti patřičně vědomi a nepouští se se žralokem do větších akcí stran ohrožování lidských životů. Vzhledem k onomu omezení je totiž všem jasné, že k ničemuž nedojde a ony scény pak působí naprosto zbytečně, zde pak přímo trapně. Ozubený velikán v klidu a se sluncem v duši proplouvající mezi vřískajícími Asiaty, aniž by prakticky jediného pozřel, a to stačilo otevřít tlamu jako plejtvák krmící se planktonem, byl opravdu tou nejtrapnější epizodou z celého filmu, byť měla býti zřejmě vrcholně napínavá, o čínsko-amerických klišovitých emocích se raději ani nezmiňuju. Od naprostého průseru Megalodona dělí jen Statham a jeho honění se za obludou, kde se místy daly najít i lehce adrenalinovější pasáže. Vratké dvě. ()

Reklama

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Točit film se žralokem, kde není skoro žádná krev, mi přijde trošku nefér k pravěkému žraloku o velikosti jachty, ale peníze jsou peníze, takže nakonec chápu i rating PG-12. Co mi ale vadí je pomalá akce (tedy spíš skoro žádná) v první hodině filmu a když už čekáte, že se to konečně rozjede, tak se to rozjede tak nějak na půl a všechno zachraňuje Jason. A sem tam nějaký ten dobrý joke. Mám rád filmy se žraloky, viz Útok z hlubin, který je o třídu lepší a je tam i lepší obsazení na béčkový film, ale to charisma výborného Stathama tam chybí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Vyzerá dobre a strašne rýchlo kráča, ale má negativistický postoj." Situáciu okolo Mega som sledoval ešte v dobách, kedy ho mal režírovať krvák Eli Roth a mala to byť poriadne mäsiarčina. Keď sa však látky chopil Kuriér Jason Statham, na pomoc si prizval megatriviálneho rutinéra Jona Turteltauba (Traja nindžovia, Kokosy na snehu, Kým si spal, Čarodejov učeň) a rozpočet narástol na 130 miliónov dolárov, pochopil som, že to asi dobre nedopadne. Mýlil som sa. Jasné, s hororom to nemá veľa spoločného. Hej, niektoré scény sú síce príjemne znepokojujúce (ruka, Meg nazerajúci na dievčatko), ale predsa len je to skôr ďalší Jurský park, než nové Čeľuste. Ale prekvapivo mi to nevadilo a užil som si to. Sympatické a príjemné herecké obsadenie (Ruby Rose, Cliff Curtis, Winston Chao), scenár dokáže sem-tam šikovne prekvapiť, megalodon je super a podmorský svet nečakane hravý a plný prekvapení (vychádzajúci z geniálne blbej myšlienky, že morské dno v skutočnosti nie je dnom, ale ukrýva pod sebou veľkolepý alternatívny svet). A parádne futuristická podmorská gigantická základňa. Myslím, že ani najväčší optimisti v štúdiu nečakali, že film celosvetovo zarobí 53O miliónov. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Zavři hubu, parybo... máš zkažený chrup! Mrskej ploutví jak libo, jen nám nežer trup!" Zakrslí Číňani růstovým hormonem tentokrát nešetřili. Kdyby tu potvoru uviděl náčelník Brody, určitě by utrousil: "Budeme potřebovat většího Stathama!" I mě vystrašila. Ještě větší a hryzavější bestie než muréna Amber, masakrující ve finančním oceánu Jacka Sparrowa, a to už je co říct! Ale od hororu zpět ke scifi. Souboj dvou alfasamců mě zaujal (a to nejsem samice). Neohrožený Statham vyzbrojen harpunou, permicí do fitka, jako Hanlonova břitva ostrým scénářem a smlouvou za pár MEGa, versus mírně přerostlá paryba, spoléhající se na kvalitní, pročež již před miliony let ukončenou evoluci, si navzájem poměřovali ocasy a soupeřili o to, kdo má větší megakoule. Souboj samců zádumčivě pozorovala holčička Meiying, jejíž chudí rodiče jí k Vánocům místo akvária koupili lístek na MEG casting a doufali, že ji při natáčení něco sežere, aby mohli mít syna (viz čínská politika jednoho dítěte). Bohužel, rybář Jason jim plány překazil. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Kostra žralokov sa neskladá z kostí, ale z chrupaviek. V dôsledku toho sa nám dnes po megalodonovi zachovalo len málo pozostatkov: zuby a pár stavcov. Odhad jeho veľkosti je preto pomerne kontroverzná téma. Väčšinou sa vychádza z faktu, že jeho zuby sú podobné žralokovi modrému (nazývanému aj biely) a že mal teda podobnú stavbu tela. Touto metódou vedci došli k rôznym odhadom dĺžky: od 14,7 až do 25 metrov. Najčastejšie sa ale udáva maximálna dĺžka zhruba 16 až 18 metrov, priemerná potom niečo vyše 10 metrov. (ČSFD)
  • Velryba ve filmu je také vytvořena pomocí CGI. (griph)

Související novinky

Samuel L. Jackson jako prezident

Samuel L. Jackson jako prezident

07.09.2023

Akčních filmů není nikdy dost, zejména těch, ve kterých hraje Samuel L. Jackson prezidenty, kteří se musí pomocí zbraní uvnitř luxusní limuzíny bránit proti útočníkům, kteří se je snaží zabít. Přesně… (více)

Ben Wheatley se podívá žralokovi na zoubek

Ben Wheatley se podívá žralokovi na zoubek

24.10.2020

Zatímco Rebeka, nová adaptace slavného románu Daphne Du Maurier, před třemi dny odstartovala na Netflixu a od diváků a kritiků sklízí vesměs velmi vlažné reakce, vypluly na hladinu informace o… (více)

7. Filmový víkend ČSFD je tady

7. Filmový víkend ČSFD je tady

07.08.2018

Již za pár dní bude v Letním kině Boskovice u Brna zahájen 7. ročník Filmového víkendu ČSFD - nadšeneckého setkání filmových geeků a fanoušků ČSFD.cz. Akce, kterou každoročně navštíví přes tisíc… (více)

Reklama

Reklama