Reklama

Reklama

Dallas 63

(seriál)
Trailer 2
Mysteriózní / Thriller
USA, 2016, 7 h 6 min (Minutáž: 42–81 min)

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

James Franco, Sarah Gadon, George MacKay, Chris Cooper, Cherry Jones, Daniel Webber, Kevin J. O'Connor, Lucy Fry, Nick Searcy, T.R. Knight, Brooklyn Sudano (více)
(další profese)

Epizody(8)

Kdybyste měli možnost změnit minulost, udělali byste to? Středoškolský učitel angličtiny z Maine Jake Epping se po rozvodu sejde se svou bývalou ženou ještě naposledy v kavárně, aby podepsal potřebné listiny. Když jej při tom pozoruje majitel kavárny a jeho přítel Al Templeton, rozhodne se Jakeovi prozradit své tajemství, které nikdo jiný nezná. V kavárně jej pošle do temné komory a rázem se propadne do roku 1960. O tom, že se nejedná o výplod fantazie Jakea rychle přesvědčí tím, že mu předvede, že vše, co udělá v minulosti, se po jeho návratu projeví v současnosti. Al měl díky této komoře jediný celoživotní sen, zabránit atentátu na prezidenta Kennedyho 22. listopadu 1963. Když viděl Jakea se svou bývalou ženou, uvěřil, že on je tím správným, kdo by to mohl dokázat. Jemu již síly nestačily, proto se v ten okamžik vydal na svou poslední cestu komorou, aby pro svého nástupce vše připravil, a než byl Jake v kavárně hotov, byl Al zpět. Jake se nejprve zdráhá, po dlouhém váhání však nakonec svolí a vydá se do roku 1960. Zde však zjišťuje, že minulost se nenechá jen tak lehce změnit a hodlá se bránit... Seriál z roku 2016 kombinující špionážní tématiku s cestováním v čase byl natočený podle bestselleru Stephena Kinga z roku 2011. Ústřední roli nenápadného učitele, který se rozhodl rozklíčovat okolnosti, a nakonec i zabránit atentátu na J. F. Kennedyho, ztvárnil James Franco, který byl zároveň i producentem seriálu. V dalších rolích se představili i Chris Cooper, Sarah Gadonová, Lucy Fryová, George MacKay nebo Daniel Webber. Stephen King nesl v hlavě nápad na napsání knihy již od roku 1971, ještě před vydáním svého prvního díla. Pro účely knihy procházel spolu se svým dlouholetým přítelem a poradcem Russem Dorrem mnoho archivních materiálů ohledně samotného atentátu i tehdejší doby, aby naplnil svou vizi o věrohodném vylíčení událostí, které jsou stále předmětem nevysvětlitelných narativů i nejrůznějších konspirací. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Když Jake (James Franco) vypráví Sadie (Sarah Gadon) o tom, že přichází z budoucnosti, tak ji mimo jiné zmíní i rok narození 1978, což je zároveň i skutečný rok narození Jamese Franca. (freelex)
  • Rodina Dunningových v knižní předloze nebydlí v městečku Holden v Kentucky jako v seriálu, ale žije ve městě Derry v americkém státě Maine a má také o jednoho člena rodiny více. Kromě matky Doris, dcery Ellen a bratrů Harryho a Arthura "Tuggy" je dalším členem rodiny i nejstarší syn Troy. (Koldyn)
  • V knize se Jake Epping (James Franco) po projití „králičí norou“ ocitne v minulosti dne 9. září 1958. V seriálu se na rozdíl od knihy dostane do dne 21. října 1960. (Koldyn)
  • V knižní předloze používá Jake Epping (James Franco) po projití „králičí norou“ do minulosti jméno George Amberson a nikoli Jake Amberson, jako v seriálu. (Koldyn)
  • Žlutý kabriolet, který si Jake Epping (James Franco) koupí  v bazaru, je Ford Fairlane 500 Sunliner 1958. (TheDon)
  • V úvodu závěrečné epizody 1. série "The Day in Question", ve scéně, kdy Jake (James Franco) a Sadie (Sarah Gadon) běží po Dealey Plaza, jsou na place i herci, kteří představují osoby, které ve v roce 1963 opravdu účastnily události. Můžeme tak zde vidět například Abrahama Zaprudera, jenž vešel ve známost tím, že celý atentát natočil na svou kameru. (Tristaver)
  • V posledním, 8. díle 1. série "The Day in Question" můžeme ve scéně, kde Jake Epping (James Franco) vybíhá patra ve snaze zabránit atentátu na J.F.K., vidět nápis Redrum. Nápis odkazuje na jiné Kingovo dílo, a to "Osvícení". (MatyasF)
  • Majitel nočního klubu, který se Jakeovi Eppingovi (James Franco) a Billovi Turcottemu (George MacKay) ve 3. epizodě 1. série "Other Voices, Other Rooms" představí jako Jack Ruby, byl ve skutečnosti odsouzen k trestu smrti za vraždu Lee Harveyho Oswalda, hlavního podezřelého z Kennedyho vraždy. (FTP)

Dallas 63 - Králičí nora (2016) (epizoda) (E01)

  • Scéna, kde Jake Epping (James Franco) sleduje George de Mohrenschildta (Jonny Coyne) v projevu kampaně Johna Fitzgeralda Kennedyho, využívala skutečný záznam zvuku z tohoto projevu, který Kennedy pronesl stejného dne na stejném místě. Řeč a místo byly v roce 1960 natolik fotograficky zdokumentované, že jej mohli filmaři velice věrně napodobit. (MTHRFCKR)

Dallas 63 - Králičí nora (2016) (epizoda) (E01)

  • Auto, které si Jake Epping (James Franco) koupí, je žlutý Ford Fairlane 500 Sunliner z roku 1958. V knižní předloze se ale jedná o Ford Sunliner ročník 1954 v červené barvě. (J.F.B.)

Dallas 63 - Porážka (2016) (epizoda) (E02)

  • Ve scéně, kdy Jake (Dave Franco) odchází o Halloweenské noci z domu Dunningových, je vidět, že je pozorován postavou s dřevěnou maskou, která je nápadně podobná postavě Frank the Rabbit z filmu Donnie Darko (2001), který se také soustředí na cestování časem. (Senorgrinch)

Dallas 63 - Porážka (2016) (epizoda) (E02)

  • V této epizodě se objevil i odkaz na seriál MASH (od r. 1970), když Jake Eppings (James Franco) říká, že sloužil u MASH během války v Koreji. (R.K.)

Dallas 63 - Oči Texasu (2016) (epizoda) (E04)

  • Jake Amberson (James Franco) v tomto díle zmiňuje, že mu FBI přidělila novou identitu potom, co zradil organizaci Mafia. Přitom zmíní mafiány Michaela a Freda, čímž odkazuje na velkofilm Kmotr. (ELBobes)

Související novinky

J. J. Abrams chystá nový sci-fi seriál

J. J. Abrams chystá nový sci-fi seriál

12.12.2016

Režisér Star Treku a sedmých Star Wars zatím neoznámil svůj další celovečerák, na televizní scéně ale zůstává plně činný. Ačkoliv se o Westworld staral hlavně Jonathan Nolan, jednalo se o Abramsovu… (více)

Reklama

Reklama