Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Většina z nich po prezidentském křesle toužila. A všichni bez výjimky byli nakonec zklamaní. V letech 1948–1989 se v nejvyšší státní funkci vystřídalo pět jmen. I když si moc v té době přisvojovala jediná strana, nebyla nejvyšší státní funkce ušetřena mocenských bojů a zákulisních intrik. Cyklus Rudí prezidenti odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Každý z pěti dílů je věnován jednomu z komunistických prezidentů Československa: Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému, Antonínu Novotnému, Ludvíku Svobodovi a Gustávu Husákovi. Jejich osobní a politický příběh cyklus vypráví výhradně prostřednictvím archivních materiálů. Namísto historiků tak dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele 0verseer k tomuto seriálu (3)

Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (2018) (E01) 

Bol to vyučený truhlár, takže sa ťažko dá čudovať tomu, že si svoju životnú kariéru budoval na mrtvolách. Škoda len, že tá kariéra bola politická... ()

Muž z lidu - Antonín Zápotocký (2018) (E02) 

Potvrdenie 47 rozsudkov smrti vlastných občanov a úplné omilostenie esesákov zdopovedných za masaker v obci Lidice. Dokonalá ukážka zvrátenosti režimu a absurdnosti figúrky, ktorá na jeho čele stála... ()

Těžkosti Antonína Novotného (2018) (E03) 

Táto epizoda svojou zaujímavosťou v podstate zodpovedala človeku, o ktorom vypovedala. Nevýrazná podobne ako tretí červený prezident... ()

Reklama

Reklama