Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Většina z nich po prezidentském křesle toužila. A všichni bez výjimky byli nakonec zklamaní. V letech 1948–1989 se v nejvyšší státní funkci vystřídalo pět jmen. I když si moc v té době přisvojovala jediná strana, nebyla nejvyšší státní funkce ušetřena mocenských bojů a zákulisních intrik. Cyklus Rudí prezidenti odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Každý z pěti dílů je věnován jednomu z komunistických prezidentů Československa: Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému, Antonínu Novotnému, Ludvíku Svobodovi a Gustávu Husákovi. Jejich osobní a politický příběh cyklus vypráví výhradně prostřednictvím archivních materiálů. Namísto historiků tak dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi k tomuto seriálu (3)

Rudí prezidenti (2018) 

Precizně zpracované dokumenty jak po stránce technické, tak informační. Fakta jsou doplněny mimořádnými  dobovými záběry a každým prezidentem se zabývají již od dětství, až po jejich skony. Místo historiků zde mluví zvukové záznamy a fotografie. Opravdu poctivě odvedená práce, shromážděné archívní materiály jsou "krásnou" vizitkou totalitní moci, která u nás vládla přes čtyřicet let. ()

Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (2018) (E01) 

Prasák jeden odpornej. Nechutnej ožungr. Vrah. Tenhle dokument mě teda hýbnul žlučí! Musím ale uznat, že se tvůrcům podařilo nasbírat neskutečně nabitej materiál, tolik informací a zajímavostí, archivních záběrů a fotek jsem dlouho na ploše padesáti minut neviděl. Parádní práce! Snad jen malá výtka. Krom jeho alkoholismu mohlo být zmíněno, že to byl také syfilitik. ()

Kněz komunismu - Gustáv Husák (2018) (E05) 

Po válce chtěl Husák připojit Slovensko k SSSR, šílená představa! Šílený byly taky ty líbačky s Brežněvem, to se mi vyloženě zvedal kufr. Jinak opět informacemi plně nabitý dokument. ()

Reklama

Reklama