Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Charlie Babbitt udělal vtip. To se jednou potká paní Lahočná s paní Kostlivou a paní Kostlivá povídá tý paní Lahočný: „Tak mně nějak nehoří karma nebo co.“ No a ta Lahočná povídá tý paní Kostlivý: „No tak si tam dejte bombu, víte.“ Tak si tam dá bombu a potkaj se asi zase za tejden a ta Lahočná se ptá Kostlivý: „Tak copak paní, jestlipak vám už hoří ta karmá?“ A vona ta Kostlivá povídá: „Ale copak o tó, karma mi hoří dobře, ale já hledám barák.“ Charlie Babbitt udělal další vtip. Tentokrát čínský. 爸有性別與他的妻子和小約瑟夫說: „猴吃一個香蕉.“ Ten se povedl, že? Jsou věci, které prostě sednou. Dobrý vtip je jako poctivec ve vládě. Není žádný, ale dva tři se tak tváří. Stejně je tomu u filmu. Jednou za deset let padne mezi plebs solidně odsýpaný příběh, kterýžto film onen plebs vynese do oblak pro jeho lidskost a kvalitu ukázaných skutečností o autismu. Od těch dob je autismus něco víc, než nemoc. A tak nezbývá, než filmu, byť byl ve faktech zcela scestný, pogratulovat, protože pobavil stejně dobře jako dobrý vtip. Charlie Babbitt udělal... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zatímco u špatného herce může atraktivní vizáž zafungovat jako berlička, u dobrého totéž skoro ruší. Přestože neexistuje prokazatelný vztah mezi vzhledem a nadáním, mám pocit, že ti ošklivější bývají lepší herci. Každopádně Tomík mě v každém dalším filmu přesvědčuje, že u něj to neplatí. Tady je brilantní - a to mám v TOPce Dustina Hoffmana, pro jehož výkon v tomto filmu už vůbec neexistují slova. Když ti dva jsou "na plátně" spolu a dohadují se o tom, jestli spodky z Kmartu jsou hadr nebo ne, říkáte si, že snad nemůže být nic lepšího. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Bráška mi dost sere. Jako autista vypadá většinou jen po ránu či dvaceti plzničkách, no a to by nepoznal rozdíl mezi svrškem a spodkama. Takže na něm zbohatnu leda tehdy, když ho rozprodám na náhradní díly. Dokud je nezmarinuje v chlastu definitivně. Životní útěchou mi je naděje, že se táta někde ustřík a v bzrké době mi toho opolida hodí na krk, neb dosáhne zletilosti a definitivní nesvéprávnosti. A bude-li mi podoben, bude to na něm i znát....Hoffmanův výkon patří bezesporu do Stanislavského brožury. Cruise patří do Hubbardova pekla. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak je to stará klasika samozřejmě. Úplně mě film nevzal, místy nudil, ale zase na druhou stranu měl film perfektní příběh a vedle Toma Cruise mě nadchnul hereckým výkonem Dustin Hoffman. Krásně zahrál autisticky postiženého člověka. I hudba není špatná. Chybou je asi délka no, ale přesto kvalitní sníme, který se jn tak nevidí. Vidím film na lepší nadprůměr. Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdou, ale nakonec dávám čtvrtou. Celkově nakonec hodnotím na 70% = **** ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Absolútne pohlcujúce, úchvatné umelecké dielo!!! Niekedy sa sám seba pýtam, na čo vôbec všetky tie filmy pozerám, prečo pri nich strácam svoj drahocenný čas a nevenujem sa radšej niečomu zmysluplnejšiemu (priatelia, zábava, škola...), ale práve snímky ako Rain Man ma vždy utvrdia v tom, že aj pred televíznou obrazovkou sa dá spoznávať svet - ešte nikdy som si tými piatimi * nebol taký istý. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Starší muž v čekárně vyprávějící o Pony Expressu, byl 89letý místní pacient, který byl v ústavu, když dorazil štáb na místo. Režiséra Barryho Levinsona jeho chování zaujalo, a proto ho nechal natočit. (don corleone)
  • Film vytvořil nežádoucí stereotyp, že autismus běžně obnáší speciální schopnosti, ale ve skutečnosti je má pouze asi jedna desetina lidí s autismem. (raininface)
  • Kim Peek, který byl předlohou pro hlavní postavu filmu, ve skutečnosti autista nebyl. Ve druhé polovině jeho života se lékaři shodli, že trpí savantismem, tedy atypickou funkčností mozku, která mu poskytovala některé geniální schopnosti, ale v jiných oblastech ho vyřazovala z běžného života. (raininface)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama