Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

Matty 

všechny recenze uživatele

Autismus v mainstreamovém balení, tj. s výraznou neautistickou postavou pro naši identifikaci (a pro vývoj vyprávění, protože Ray se změnit nemůže), s vyvážením hrdinovy nemoci jeho fenomenální pamětí, s pečlivě dávkovaným „hřejivým“ humorem, s melodramatickým omezením původce všech konfliktů na nevyléčitelnou duševní chorobu. Můžeme se ironicky vysmívat Levinsonově snaze vyprávět s láskou a porozuměním o člověku, pro kterého je hlubší náklonnost k jiné osobě neznámou emocí. Nebylo by však spravedlivé přehlédnout při tom, že Rain Man je zároveň natočen velmi vkusně. Bez přehnané sentimentality, bez snahy vyeliminovat vše jen trochu „unheimlich,“ bez stoprocentně pohádkového konce (bratrská láska je fajn, ale instituci specializovanou na pacienty jako je Raymond nenahradí). V mezích žánru věrohodné charakterové proměně Toma Cruise paradoxně nejvíce pomáhá v jádru neměnný, ovšem na své filmového bratra pozvolna jinak reagující Dustin Hoffman. Ačkoliv ve skutečnosti jsem v tom filmu Dustina Hoffmana nikdy neviděl. Vždy vidím jenom Raymonda Babbitta. 85% Zajímavé komentáře: sportovec, Subjektiv ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonaly drama, ktery je ale vypraveny docela s lehkosti a casto i s humorem, takze je celej film paradne sviznej a porad zajimavej. Jinak o pribeh ani tak moc nejde, takovy variace na udobrovani rodiny uz tu byly k videni vickrat, tenhle film stoji hlavne na vykonu Dustina Hoffmana, kterej hraje naprosto genialne, az je misty otravnej, coz k roli ale patrilo. No a Tom Cruise mu zdatne sekunduje. Jeden z Barryho nejlepsich snimku. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdo nedokáže propočítat kombinaci šesti balíčků současně." Tak tady bych si dovolil opravit, že to nedokáže nikdo kromě výborného řidiče autisty Rain Mana. Ten mě hrozně bavil, kdykoli neměl záchvat. Jakmile ho však dostal, tak ... o-ou. A namachrovaný Charlie mě nebavil vůbec. Nejdřív hýřil nepříjemnou arogancí a jeho překotnou změnu jsem mu prostě nevěřil. Já jsem totiž úplně normální, takže hned zjistím, kdo je na první metě a jelikož je úterý, tak mám ve 12:00 smažák. To je za 41 minut a 35 sekund. Teď už 23 sekund. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Je to rozhodne dobrá dráma, no na môj vkus príliš dlhá. Zrežírované je to fajn, príbeh je zaujímavý, herecky je to dobre obsadené a zahrané a taktiež aj hudba od Zimmera stojí za to. Jediný problém je len dĺžka filmu, pretože v niektorých momentoch je film fakt rozťahaný a nudný, hlavne na začiatku. 70% - 3* ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Rain Man ani navzdory fantastickému a skutečně autentickému (nebo autistickému?) výkonu Dustina Hoffmana není o studii autismu, ani jiné nemoci, na to je příliš zjednodušený a hollywoodsky podbízivý. Je to velice pěkný, milý a vůbec ne složitý přiběh o cestě arogantního mladíka (excelující Tom Cruise) za emocionálním dospěním. Je příjemné se na to dívat, je něžné nechat se od toho pohladit po duši, ovšem o genialitě, či dokonalosti se hovořit nedá, Rain Man nemá přesah... Jeho úspěch však není žádným překvapením, Hoffmanovy kreace a představení té divácky atraktivní stránky autismu slaví zasloužený úspěch snad u všech sort diváků. 8/10 ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Keď lekár kladie Raymondovi (Dustin Hoffman) otázky z matematiky, objaví sa za nim modré auto a vzápätí zmizne. (Budisovie)
  • Zprvu dostal scénář do rukou Peter Weir, který jej odmítl s tím, že ho nijak nezaujal. (Venkovan)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama