Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemiešajte sa medzi nás. Je to moja rodina. Počujete? Nemiešajte sa medzi nás.“ Ťažko povedať, ako by táto pôvabná, poetická, vážna a pritom veľmi zábavná a svojská road movie dopadla, keby sa réžie chopil pôvodne zamýšľaný Steven Spielberg a nie jeho talentovaný (a „serióznejší“) kamarát Barry Levinson. Ale to riešiť nemusíme, pretože výsledok je skvelý (a som rád, že Barry neodolal a dal si na konci cameo doktora, ktorý nikoho nesúdi, je v ňom veľmi, veľmi dobrý). Tom Cruise, Dustin Hoffman a Valeria Golino rozohrávajú veľkú šachovú partiu, ktorej radi odpustíte miestami predsa len prílišné tlačenie na pílu, čo sa týka posolstva o príliš „akademicky“ a akosi za každú cenu polepšenom hajzlikovi. Na strane druhej, každému z nás by sa občas taký Rain Man zišiel. A treba dodať, že Hoffman je samozrejme skvelý a parádne si naštudoval ľudí s autizmom, ale bolo by neférové nepochváliť aj presvedčivého Cruisea a sympaťáčku Golino, ktorá sa zo sveta filmu bohužiaľ dosť nepochopiteľne vytratila (a pritom tak super nakopnutú kariéru na začiatku mala, neviem to pochopiť). A pochváliť musím aj koniec, ktorý SPOILER je dojemný a smutný a pritom, keď sa nad tým zamyslíte, si uvedomíte, že lepšie to vlastne dopadnúť ani nemohlo - hlavný hrdina našiel zmysel života (a lásku), Ray svojho strateného mladšieho brata, skončil v profesionálnej a odbornej starostlivosti u muža, ktorý sa oňho desaťročia staral a jeho novonájdený mladší brat ho odteraz až do konca života bude pravidelne navštevovať. Neviem, prečo je to poňaté tak tragicky. SPOILER. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V poloze arogantního yuppie Cruise přesvědčivý, protože toho nemusí zas tolik hrát. Náhlá proměna v milujícího bratra mi však vinou jeho K-martového herectví přišla krajně nevěrohodná, protože Tom je tak dobrý actor, jako Raymond řidič a já prostě nevím, jestli v posledním záběru za brýlemi Ray Ban skrýval smutek nebo úlevu.. Na druhou stranu absolutní respekt k výkonu Hoffmana a také Valerie Golino. Filmy s podobnou tématikou je nutno natočit vkusně a nepodbízivě, což Levinson hravě zvládl. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Iko Iko - The Belle Stars ,2. Scatterlings Of Africa - Johnny Clegg & Savuka ,3. Dry Bones - The Delta Rhythm Boys ,4. At Last - Etta James ,5. Lonely Avenue - Ian Gillan/Roger Glover ,6. Nathan Jones - Bananarama ,7. Leaving Wallbrook/On The Road - Hans Zimmer ,8. Las Vegas/End Credits - Hans Zimmer ,9. Stardust - Rob Wasserman ,10. Beyond The Blue Horizon - Lou Christie ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zatímco u špatného herce může atraktivní vizáž zafungovat jako berlička, u dobrého totéž skoro ruší. Přestože neexistuje prokazatelný vztah mezi vzhledem a nadáním, mám pocit, že ti ošklivější bývají lepší herci. Každopádně Tomík mě v každém dalším filmu přesvědčuje, že u něj to neplatí. Tady je brilantní - a to mám v TOPce Dustina Hoffmana, pro jehož výkon v tomto filmu už vůbec neexistují slova. Když ti dva jsou "na plátně" spolu a dohadují se o tom, jestli spodky z Kmartu jsou hadr nebo ne, říkáte si, že snad nemůže být nic lepšího. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Dustina Hoffmana, tahle výjimka potvrzuje pravidlo. Hraje svého geniálního duševně nemocného úplně božsky. Ve srovnání s ním hraje Tom Cruise jen vedlejší roli, ale je taky hodně dobrý. A music by Hans Zimmer taky hodnocení nesnižuje. Spíš naopak, jde o další ze vzpomínek na dobu, kdy to všechno nebylo o dunivých tématech;) 80% ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Scéna v motelu, kdy se Charlie (Tom Cruise) rozpomíná na staršího bratra, byla natočena na jeden záběr. (Nine)
  • Původně měla být postava Raymonda veselá a přátelská, ale po přečtení scénáře přišel Dustin Hoffman s nápadem autisty stáhnutého do sebe. (don corleone)
  • Všechny aerolinie, které pouštěly tento film v letadle, vystřihly scénu, kdy Raymond (Dustin Hoffman) odříkává děsivý seznam leteckých katastrof. Kromě australské národní letecké společnosti QANTAS, která je pyšná na svůj nulový počet havárií. (Sinecod)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama