Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodnocení možná není objektivní, z filmu jsem stihl jen posledních asi 45 minut, ale ty stály za to. Tvůrci moc dobře věděli, co chtějí natočit, v celkové síle jim pomohla samozřejmě také předloha. Nekontrolovaná moc nad jinými je asi nejsilnější droga. Příběh taky dost demýtizuje Britskou armádu a Brity jako takové. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá dráma z prostredia vojenského väzenia, skvelá vojnová klasika bez vojny. Pahorok stavia hlavne na dialógoch plných osobných konfliktov a výborných hereckých výkonov, pričom hustá atmosféra rozpálená trýznivým slnkom a prepotená veľkou riekou potu už nemohla byť lepšia. Snímok nesie v sebe veľké posolstvo vo forme ponižovania, krutosti a straty ľudskej dôstojnosti v záujme "vyššieho blaha". 80/100 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Páčil sa vám prvý diel vojnového seriálu Bratstvo neohrozených alebo prvá polovica Kubrickovej Olovenej vesty? The Hill je takýto celý. Klobúk dole ako zaujímavo a nadčasovo dokázal tento film už zosnulý Sidney Lumet podať. Nevidel som od neho žiaden priemerný film, čo znamená, že Lumet bol naozaj prvotriednym režisérom. The Hill ma priklincoval už od prvých sekúnd a rovnako tak som ostal aj po záverečných titulkoch. Jeden z najlepších filmov S. Conneryho i vojnových filmov celkovo, napriek tomu, že tu paradoxne nezaznie jediný výstrel. Medzi postavami to strieľa a iskrí jedna radosť. Film je plný buzerácie, drezúry a týrania. Niekto sa tomu musí postaviť a ten niekto je famózny Connery, ale nebude to mať ľahké. Ten film je tak úžasne natočený, že som mal celý čas pri sledovaní pocit, akoby ho niekto točil iba včera. The best of Sidney Lumet. 100% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Filmy, ako je tento, by sa mali verejne premietať širokému publiku. Dupľom v dnešnej dobe. Aby ukázali, ako nespravodliví a arogantní bastardi mávajú s masami, ale aj jednotlivcami, ako exemplárnymi príkladmi trestu. Pútavo natočený snímok väzňov neobhajuje, len ukazuje na neprimerane odsúdených trestancoch, že tí, ktorí tresty dávajú a tí, ktorí ich spĺňajú, sú väčší grázli, ako tí pod nimi. Bravó! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne hodnoty filmu odrážajúceho nezmyselnosť vojenskej mašinérie sú jedny z najdokonalejších vo svojej podstate. Každá postava má dokonale spísané charakterové črty, čo prispieva k maximálnej spokojnosti. Connery je perfektný, no je len malým článkom tohto bezchybného reťazca, ktorý na mne nechal hlboké stopy. Od začiatku sa tak síce netvári, no postupne vrcholí psychické násilie a fyzické aj duševné týranie sa presúva takmer až na diváka. Až budete chcieť aby skončil, a skončí skvostne. Takže naozaj nepochybne dokonale zahrané a tiež nechápem len 'zlatopalmovskú' nomináciu. Dve hodiny skvelého proti-army filmu, keby bolo viac takýchto. 100%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Michael Caine odmítl roli štábního seržanta Williamse, aby mohl hrát ve filmu Alfie (1966). Do role byl nakonec obsazen Ian Hendry. (ČSFD)
  • Natáčení začalo 14. září 1964 ve španělském městě Almería. Sean Connery (Joe Roberts) se z tohoto důvodu nezúčastnil premiéry své třetí "bondovky" Goldfinger (1964), která byla právě uvedena v kinech. (Posheidon)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama