Reklama

Reklama

Zlo s lidskou tváří

  • USA Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (více)
Trailer 1

Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (342)

salalala 

všechny recenze uživatele

Joe Berlinger měl i díky svému výtečnému dokumentu v ruce ohromný potenciál, ten ale při tvorbě celovečerního filmu zdaleka nevyužil. Na jednu stranu je originální, že se film o jednom z nejslavnějších a nejděsivějších masových vrahů historie pokusil natočit de facto bez jediné vraždy a bez násilí, na tu druhou je ale nutno říct, že i kvůli tomuto přístupu se mu výsledek trochu rozpadl pod rukama. Vzhledem k tomu, že vychází z knihy vrahovy přítelkyně, je v centru dění jejich vzájemný vztah, který vypadal docela harmonicky, takže film je někdy ryzím romantickým dramatem. Nejvíc baví na začátku, kdy se všechno příjemně rozjíždí, má to zajímavou atmosféru a poměrně slušně rozehrává ústřední příběh. S postupujícím časem se ale film utápí ve stereotypu, přestává být tolik zajímavý a najednou je na něm znát, že bez zobrazení oněch hrůzných činů je trochu bezradný. V závěru si ale pomůže archivními dokumentárními záběry a dovětkem. Docela dost toho zachraňuje ústřední Zac Efron, který nemá problém zachytit Bundyho charisma a pohlednost, chybí mu ale onen vnitřní děs a zvláštnost, která z Bundyho vyzařovala, což ale není taková výtka, protože to asi zahrát úplně nejde. Z vedlejších postav už jsou zajímaví jen Lily Collins a John Malkovich, kteří ale nemají tolik prostoru, aby pořádně zazářili. Od snímku, jehož originální název je Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, by člověk čekal rozhodně víc, nakonec ale dostane jen bizarní romantické drama, v němž se všechno děje dost překotně a nikdy nedokáže pořádně strhnout. 60 % ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle se Berlingerovi nepovedlo. V dokumentu Ted Bundy Tapes vykreslil hodně detailní portrét psychopata / nejistého pozéra / mediální star, který si dokonale užívá pozici manipulátora. Ve filmu se dost neobratně ponořil do jedné z epizod ze života sériového vraha a pokouší se vystavět příběh, jehož perspektiva bude perspektivou lehkého okouzlení. Film tak vykresluje Teda tak, jak se viděl on sám, jako neodolatelný suverén, romantický útěkář, šaramantní star, která se rozzáří před kamerou. Zac Efron tuhle jeho stránku trefuje s rozkoší, která bohužel místy hraničí s campem (scéna, kdy Ted zdrhne z budovy coloradského soudu a vykračuje si jako hipísácký macho ulicí je spíš jak z béčkové komedie). Oblouk filmu má jasnou tendenci šokovat obrácením perspektivy v posledních minutách, ale funguje to jen za cenu hodně laciné redukce a pozérství. Berlinger není jako režisér žádný velký psycholog a popravdě scéna se štěkáním psa a démonickými pohledy přes mříže tu zavání nedostatkem zabijáckých skills na straně tvůrců. Přitom nelze popřít, že figura Liz (oběti, které Ted fyzicky neublížil) by v jiné konstelaci mohla být hodně působivá... ale tady je tak pasivní a účelová, že jí nelze brát moc vážně. Bundy je fascinující figura přesně ve chvíli, kdy se podaří proniknout za masku amerického snu. Dokument ji dokázal obratně sejmout, film se jí trochu tupě opájí. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

O Tedovi Bundym jsem dosud neslyšel, takže jsem rád, že se o něm natočil film. Byl to specifický člověk, navenek se tvářil hrozně mile a ženy ho milovaly, celou dobu prohlašoval, že je nevinný a člověk tak nevěděl, jak to doopravdy je. Konec byl tedy celkem šokující. Člověk opravdu nikdy neví, koho vedle sebe má. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Všetci si myslia, že vrahovia sú upíri, ktorí vyliezajú v noci, ale nič nie je ďalej od pravdy. Vyzerajú ako úplne normálni ľudia. Každý z vás sa kedykoľvek môže stať vrahom.“ Dosť zvláštny, ale nakoniec musím priznať, že nie úplne márny zámer poňať jedného z najbeštiálnejších sériových vrahov v dejinách ľudstva ako v podstate ukecaného a príjemného sympaťáka. Zac Efron (ktorý to aj produkoval), sa v úlohe dokonale našiel a nemá chybu. Rovnako ma potešili mnohí známi herci vo vedľajších úlohách, pričom sa mi páčili aj tí, ktorých obecne nejako extra nemusím (John Malkovich, Jim Parsons, Haley Joel Osment). Retro atmosféra potešila, ale paradoxne je vizuálne až tak dobre spracovaná, až mi samotný film pripadal dosť lacný a nevzhľadný. Oceňujem absurdnosti, na ktorých je najlepšie, že fakt vznikli podľa skutočných udalostí (skok z okna, žiadosť o ruku). ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tady Netflix hodně zabodoval. Čekal jsem, že se bude spíše jednat o průměrnější krimi podívanou, ale Zlo s lidskou tváří překvapilo na plné čáře. Zac Efron celou svou kariéru hrál spíše komediálnější role, takže mírné obavy ohledně jeho pojetí Teda Bundyho byly na místě. Jenže on podal naprosto fenomenální výkon. Vskutku jsem to nečekal. Herecky je film na výši, ona i Lily Collins coby Bundyho manželka hrála jako o život. Film až tolik nesází na vyobrazení jednotlivých vražd, spíše rozehrává psychologickou podívanou a naplno ukazuje, jakým manipulátorem byl Bundy (s odstupem času je až k nevíře, jak na svou stranu dokázal zviklat tolik fanoušků). Soudní procesy natočeny dosti přesvědčivě, co tam si Bundy dovoloval, to jsem čuměl jako puk. Jinak se to samozřejmě nevyhne i mrazivým scénám (moment s přiznáním své manželce, to jsem měl obří zimomriavky). Poctivá práce na všech frontách. Za mě 8/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance. (rakovnik)
  • Anglický název filmu je reálný citát, který pronesl soudce během soudního procesu s Bundym (Zac Efron). (Grimaldi)
  • Film bol zakázaný na územiach Kuvajtu a Ománu. (chesterko)

Reklama

Reklama