Reklama

Reklama

Příběh Alvina Straighta

  • USA The Straight Story (více)
Trailer 1

Známý kultovní režisér David Lynch překvapil tentokrát jednoduchostí, srozumitelností i kvalitou příběhu. Podle scénáře Johna Roache a Mary Sweeneyové vzniklo úsměvné drama o obyčejném člověku, jehož zastihneme na začátku v malé vesničce v severní Iowě. Zatrpklý starý vdovec s chatrným zdravím žije se svojí dcerou Rose (Sissy Spaceková), která je okolím považována za prostoduchou. Při jednom ze svých těžkých úrazů se od ní dozvídá, že jeho bratr Lyle je na tom ještě hůř po záchvatu mrtvice. Alvin bratra neviděl celých deset let a nešťastná událost jej donutí vážně uvažovat o jeho návštěvě. Bratr ale bydlí v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600 km. Zarputile hrdý Alvin se špatným zrakem a nedostatkem peněz nemůže snést představu, že by ho někdo za bratrem svezl. Proto vymyslí svůj bizarní plán… Příběh, který lze číst jako metaforu o americkém mýtu o svobodě a hledání, či konfrontaci osobního morálního kodexu s obecně uznávanými normami, je přitom zpovědí o bratrské lásce. Snímek vznikl na základě skutečných událostí, které se odehrály v roce 1994 během putování třiasedmdesátiletého Straighta z Laurens v Iowě do Mt. Zion ve Wisconsinu. Cesta, již uskutečnil na zahradním traktůrku značky John Deere, zahrnovala několik stovek mil a trvala více než šest týdnů. Vynikající představitel Alvina Richard Farnsworth (1920–2000), někdejší kaskadér, jenž několika hereckými party přesvědčil o svém nesporném talentu i pro tuto profesi, se po mnoha letech v ústraní vrátil na filmové plátno. Rozloučil se tak nadobro se svými diváky, protože rok nato 6. října 2000 ukončil dobrovolně svůj život výstřelem z pistole. Jeho výrok „Tohle je film, na který s hrdostí vezmete své děti“ přesně charakterizuje atmosféru snímku, ostatně i David Lynch jej označil jako „docela normální film“. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (522)

classic 

všechny recenze uživatele

Lynch ? David Lynch ! Áno, je to pravda, a ešte pod taktovkou - Disney, to sa asi - musel zblázniť ? Mám rád - road movies, pričom z tohto prípadu, priam sála veľká dobrota, po celý čas, ako sa brat, vydá navštíviť svojho brata, po 10. rokoch, čo sa nevideli, po ceste stretáva rôznych ľudí, ktorí mu nechcú zle, až je to neuveriteľné ! Najväčšia sranda je v tom, ako sa tam chce dopraviť, lebo je to diaľka - spočívajúca v 600. km ! Alvin Straight, zvolí spôsob, ktorým by sa tam dopravil, a to tak, že pôjde na sekačke na trávu, za ktorou bude ťahať príves so zásobami. Veľmi sympatický výkon - Richa Farnswortha, ktorý prakticky, ani nemá čo hrať, s kým sa stretne, tomu povie rady do života, či svoje vlastné zážitky z vojny, ktorá ho aj po 50. rokoch, stále prenasleduje ! Priezvisko - Straight, znamená niečo na princíp, “ísť rovno” , nedá sa nikým a ničím - odradiť, pôjde za svojim cieľom, ale čo viem, je, že by som si asi, znovu repete s ním, už nedal, lebo je to nuda, nič sa tam nedeje, kamera dokolečka berie do záberov, jedny a tie isté motívy, pracujúce traktory, i hudobný motív, sa stále opakuje, je to o nervy, dá sa to vydržať, ale ako hovorím, už nikdy viac ! Skutočne, na Davida Lyncha, mi to nesedí, to by som radšej zvolil, inú alternatívu, v podobe - Mazaciej hlavy, alebo, skôr, môj obľúbený - Sloní muž. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V komentári k filmu Mazacia hlava som napísal, že môjho rovesníka Davida Lyncha považujem za blázna. Inteligentného, kreatívneho, ale blázna. Príbeh Alvina Straighta potvrdzuje tento môj dojem iba čiastočne. Vyzerá to na road-movie, ktorá sa pohybuje rýchlosťou starej sekačky na trávu. A dokonalo diváka odrovná. Chvíľu je možné obdivovať zaujímavé scenérie Iowy a Wisconsinu, chvíľu je možné započúvať sa do Badalamentiho hudby i neúspešne hľadať hlbší zmysel v Straightových múdrostiach, ale absolvovať toho dve hodiny, to je na úrovni týrania diváka. Táto bizarná historka má podľa všetkého korene v skutočnej udalosti, ale film o tom nemusel byť nakrútený, čo nakoniec vyjadrujú aj moje dve hviezdičky. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento film je niečo ako psychoterapia pre jeho tvorcu. Po rokoch magorín, alegórií, metafor, násilia, podobenstiev atď natočil obyčajný film, ktorý je ešte obyčajnejší ako typický obyčajný film. Je to terapia aj pre jeho fanúšikov, ktorí sa predbiehajú v zaručene správnych teóriách jeho predchádzajúcich filmov. Tu nejde o nič, iba o vychutnanie si príjemnej atmosféry a vzdanie holdu starobe. Takto nabral silu na ďalšie desaťročie točenia typicky svojských filmov. Skoro ako od Sverákovcov. Pomalá staroba (sekačka) verzus rýchla mladosť (cyklisti). Len škoda, že sa časom ukazuje, že celý pelotón bol zrejme nadopovaný. Takže morálnym víťazom je Alvin, respektíve pomaly ďalej zájdeš. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejcivilnější film Davida Lynche, který ho podle mě natočil jako poctu Richardu Farnsworthovi a všem starým lidem. Film nemá žádné Lynchovi standartní metody, šílená vizuální stránka je pryč, nedořečená tajemství a nevyřčené záhady se tu neobjevují, jen sledujeme starého muže na cestě na jeho traktůrku. Úžasný výkon Richarda Farnswortha(který si po premiéře filmu ustřelil hlavu) a celkově příjemná atmosféra filmu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Před těmi nejpodstatnějšími a nejvnitřnějšími vazbami se můžeme schovávat jak dlouho chceme a stejně nás nakonec dostihnou. Přesně na tyto vazby útočí Lynch - a úspěšně. Podmanivě rozehrává příběh jednoho člověka se zajímavými vedlejšími postavami kolem něj, nechá diváka příjemně odpočinout, příběh plynout a dokonce si udělá legraci i sám ze sebe (ploužící se žluté čáry). Jediná pasáž, kdy příběh ztratí náboj, je opravování sekačky u "hodných cizích lidí", kde se Alvin nevyrovnává s rodinnou neshodou, ale s dávným traumatem, a to mi ke zbytku příběhu moc nesedělo. Jinak mě ale Straight Story pocitově hodně dostal a za tohle překvapení si zaslouží jen chválu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Film se natáčel chronologicky, nikoli na přeskáčku, jak bývá zvykem. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama