Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 382)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdopak mi tu loupe perníček..? S mystifikačními dokumenty typu Záhada Tony Blair Witch mám problém. Zatížen skutečnostmi o "nalezeném materiálu" se prostě nedokážu oprostit a vidím štáb aranžující větvičky do tvaru pentagramu, popíjejíc přitom vychlazený světlý ležák od cateringu (i když při tom rozpočtu, kdo ví).. No a napětí je tatam. Ale na druhou stranu - posledních 30 sekund je skvostných! ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmečku jsem se v době jeho vzniku vyhnul s tím, že to nebude můj šálek čaje. Kdybych dal na svůj instinkt, nevyhodil bych 50 Kč a nezabil bych bezmála 90 minut svého drahocenného času. Jenže s léty, jak známo, člověk blbne. Tedy čekal jsem leccos, ale musím přiznat, že jsem byl stejně upřímně šokovaný. V průběhu sledování jsem si musel stále připomínat pohádku Císařovy nové šaty, pro kterou mám osobní verzi na základě vlastních zkušeností. Kdysi pradávno v 80. letech přišel kamarád s tím, že si z ostatních udělá legraci a vytasil se se zaručenou pravou marihuanou, když smíchal použitý tabák s několika děsivými ingrediencemi (ano, ještě dnes se mi jen při tom pomyšlení dělá nevolno) a nechal to ostatní vykouřit. Všem bylo neskutečně špatně, ale všichni šířili zvěst o tom, že to byl neskutečně krásný zážitek a nejen to, oni tomu dokonce i uvěřili, protože po letech, když přinejmenším někteří poznali skutečnou chuť a účinky marihuany, stále vzpomínali na svoji první zkušenost s jejím užitím. Tak trochu je to i s tímhle filmem, který patří do skupiny těch, které nejsou zajímavé z filmového hlediska, jako spíš čtením nadšených komentářů uživatelů. Tak zoufalá křeč se nevidí ani v pracích studentů filmových škol a tak zoufalá absence čehokoliv, co by se dalo s velkou dávkou fantazie nazvat atmosférou, je neuvěřitelná. Ten film neobsahuje jediný zajímavý záběr, jediný filmařsky zajímavý moment, jediný herecký výkon a ocenitelný je jedině marketing, který v 90. letech šikovně využil nastupujícího fenoménu internetu, na kterém založil svou reklamní kampaň, a díky kterému si dokázal vybudovat pověst nezávislého kultovního filmu. Po jeho sledování jsem měl noční šichtu a šplhal jsem se po žebřících technologických šachet elektrárenského bloku, kde jsem za celou noc nepotkal živáčka a jenom naslouchal monotónnímu zvuku ventilátorů a provozovaných technologických celků. Místy sporé osvětlení, izolace a obří stroje. Kdyby ten film měl byť jen kapánek hororového potenciálu, měl bych cítit aspoň závan bázně. A ono kulový. Tenhle kult mě dokonale minul a po pravdě řečeno, ho také nejméně ze všech chápu. Celkový dojem: 0 %. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu považuji za geniální jedině to, že si autoři půjčili za vratnou zálohu na "vyzkoušení" nějakou super kameru a když přes víkend natočili tenhle film, vrátili ji zase zpátky do obchodu, že jim nevyhovuje. No, je to na tom poznat (tedy ne ta supr kamera, ale ten víkend práce). A pak možná oceňuju, že i když je to amatérskej film, herci v originále nezní jako amatéři. Tedy aspoň ne amatéři jaký jsem viděl u nás. A pak jim taky samozřejmě přeju ty prachy, kvůli kterým už nikdy nebudou muset dělat to, co nebudou chtít. No, tenhle styl filmu je levnej a zapůsobil už mnohokrát dřív (viz třeba asi před třiceti lety v Itálii hodně podobnej horor Cannibal Holocaust). No a protože mě tenhle film už ničím nezaujal, rozházenou kameru nesnáším a jsem radši, když je na obrazovce vidět aspoň něco, a ani dějově mě ten film nijak nechytl, moje hodnocení je více než zřetelně patrný. A jako horror se to brát vůbec nedá. Jen dlouhá nuda bez něčeho, co by stálo opravdu za zapamatování nebo za další podívání. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po tom všem, co jsem o tomto filmu slyšel, co jsem o tomto filmu četl, se musím přiznat k jedné věci. Bál jsem se na tento film podívat. Jenže jak čas plyne, člověk vidí pár hororů a ony se mu líbí, tak nemůže přece vynechat pecku, která způsobila převrat (nejen) v hororovém žánru. Bohužel, přišla studená sprcha. Prvních 20 minut bylo totálně o ničem (chápu, proč tam musel ten začátek být, ale byla to nuda). Paradoxně nejlepší část byl pro mě prostředek. Strach z neznámého na mě fakt zapůsobil a konečně jsem začal trochu chápat, co na tom všichni vidí. Byl jsem fakt zvědavý na konec, který si každý tak moc chválil, že to je fakt strašidelný a kde si co si… A co tohle mělo být? Může mi někdo říct, jak jsem se měl bát, při takovém divném, blbé a hlavně neatmosferickém konci? Tohle fakt nechápu, protože já jsem typ člověka, kterého není zas tak těžké vylekat, nebo vystrašit, ale tady jsem sledoval co pět minut hodiny a doufal jsem, že už bude konec. A určitě ne proto, že bych měl strach… Nicméně i já musím uznat, že Záhada Blair Witch je kultovní film. Bohužel mě nechytl tak, jak jsem předpokládal. Proto hodnotím jen třemi hvězdami a s lítostí musím říct, že tohle je zklamání o rozloze lesa, ve kterém se ztratili jistí tři studenti… ()

castor 

všechny recenze uživatele

V lesích západního Marylandu vůbec není nic veselého. A dojde to až tam, že se jistá Heather bude skrz naskrz vyděšená omlouvat svý, Joshový i Mikeový mámě. Tvůrci proměnili omezené technické možnosti ve svou výhodu a celkově to celé výtečně ukočírovali, takže stačil chladný podzimní les, triky vyměnily fígly s kamerou, nepříjemné zvuky nebo pár suchých větví, casting je tříčlenný (autorka, zvukař a kameraman) a zbytek už obstarala stará dobrá šeptanda o tom, jak je děsivý příběh (ne)pravdivý a co podivného zažívali tvůrci při natáčení. Strach z neznámého a velmi umná manipulace. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • V severoamerických kinech film utržil 140,5 milionu amerických dolarů, v celosvětových 248,6 mil. (NIRO)
  • Když Joshua a Heather vyzvedávají Mikea, původně měli poslouchat písničku ”We Gotta Get Out of This Place“ od The Animals. Nepodařilo se na ni ovšem zajistit práva. (kriplozoik)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama