Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele kwoky k tomuto seriálu (42)

Konec (1988) (S01E01) 

Perfektně zvládnutá úvodní představovačka kulis. Začínáme servisem jídelního automatu s několika vražednými vtipy hned zkraje ("Listere, vypadá to snad jako čtrnáctka bé?"). Následuje pohřeb a vítačka holografického kolegy. Vzápětí si dáme Rimmerovu důstojnickou zkoušku ("Já jsem ryba, čtyřistakrát"). A pak už jde na řadu potrestání Listera a náhled do toho, v jak depresivních kulisách se bude odehrávat zbytek seriálu ("Všichni jsou mrtví, Dejve!"). Já tenhle první díl prostě miluju. ()

Ozvěny budoucnosti (1988) (S01E02) 

Neskutečná smršť vtípků všech kategorií skvěle zkombinovaná s příběhem. "Vsadím se, že s léčbou smrti začali hned jak jsme opustili Zemi. Ordinace jsou nejspíš narvané mrtvými." ()

Rovnováha sil (1988) (S01E03) 

"Sranda, hlína, psina, bžunda, prča. To je Rimsy a Listy." ()

Čekání na Boha (1988) (S01E04) 

- "Náboženství jim sloužilo jako záminka, aby se řezali hlava nehlava." - "A co je ještě nového?" Čekání na Boha nepatří mezi mé oblíbené díly. Sice jsou zde skvělé vtípky, ale smutnější mytologii a setkání s knězem je zde věnováno až příliš mnoho času. ()

Já na druhou (1988) (S01E06) 

"Všecko tip ťop." Čtyři a půl. ()

Kryton (1988) (S02E01) 

Posádka tráví čas, jak se dá a navzájem si lezou na nervy. Je tak prostor vypálit pár vtipů, které by se jinam nehodily. Vše se změní ve chvíli, kdy dojde k zachycení nouzového signálu. Pak už se vše točí jen kolem záchrany posádky Novy 5. A na závěr se ukáže, že Kryťák asi nebude tak poslušný, jak se zdálo. ()

Lepší než život (1988) (S02E02) 

Začínáme Rimmerovým vařením. Pak přiletí poštovní modul, dozvíme se pár detailů z Rimmerovy minulosti a frčíme do virtuální reality, kde je jeden vtip lepší než druhý. Dost možná jeden z nejlepších dílů. - "Člověče, já mám hlad! Já se musím najíst!" - "Ššš, Rimmerovi umřel táta." - "Já radši kuře." ()

Díky za tu vzpomínku (1988) (S02E03) 

Trochu dramatičtější a méně vtipná epizoda. Na druhou stranu skoky v čase během vyprávění a odhalení celé pravdy až v úplném závěru považuji za výborné. Celkově je to za 4 a půl a rozhodl jsem se zaokrouhlit nahoru. "Faktor pařby je pět, oujé!" ()

Škvíra ve stázi (1988) (S02E04) 

Výborný díl plný humoru o vztazích a cestování časem. "Jsi houba, viď že jo?" ()

Queeg (1988) (S02E05) 

Marně přemýšlím, co bych tomuto dílu vytknul. Nic mě nenapadá. Za pět. "Ty jsi naprostý, naprostý … To slovo ještě nevymysleli, aby vystihli to, co doopravdy jsi. Ale to jsi. A to naprostý, naprostý... tři tečky." ()

Paralelní vesmír (1988) (S02E06) 

Tenhle díl mě sice baví, ale přece jen o kousek méně. Dalekosáhlé důsledky Listerova těhotenství se autorům podařilo vtipně vyřešit na začátku další série, aby se mohlo pokračovat "normálně" dál. "Já doufám, že jsi v jináči, ty šlapáku jeden." ()

Trosečníci (1989) (S03E02) 

Zlatý fond komedie. Prakticky celá epizoda se odehraje v jednom pokoji, kde skoro nic není a jen si dva členové posádky povídají. A je to fakt prča. ()

Fotostroj času (1989) (S03E05) 

Čtyři a půl zaokrouhleno na pět. Tvůrcům se podařilo vymyslet další zajímavou možnost, jak cestovat časem, tentokrát skrze staré fotografie. V první půlce jede jeden vtip za druhým, druhá půlka je více příběhová. Óm. ()

Poslední den (1989) (S03E06) 

Skvělý díl, kde je v hlavní roli Kryton a jeho blížící se konec. Právě od tohoto dílu můžeme brát Krytona jako skutečného člena posádky, skoro jako člověka. Výborné vtipy na téma náboženství a ta rozlučková párty taky stála za to. ()

Kamila (1991) (S04E01) 

"Krytone, kdybych si já vyšel s masou zeleného slizu, tak se voháknu takhle." Kryton se naučí plno nových dovedností, potká lásku, ostatní členové posádky jsou zmateni. "Je to póómrr..." ()

Bílá díra (1991) (S04E04) 

"Tě péro, sombréro." ()

Roztavení (1991) (S04E06) 

- "Nechápeš, že tahle historka jde úplně mimo mě? Ona sama je totiž totálně mimo. Do kosmu, ty seš naprosto jetej mimoň. Drž už sakra hubu!" - "Ty nechceš slyšet tu historku?" :) ()

Hololoď (1992) (S05E01) 

"Lister Červenému trpaslíku. Máme mezi sebou příšerný hovado. Mozek v anální oblasti. Brada chybí, zřejmě nevyvinutá. Genitálie malé a neškodné. Nemají žádnou hodnotu." :) ()

Inkvizitor (1992) (S05E02) 

Možná až příliš vážné téma, které nedalo tolik prostoru humoru. Za mě silné, ale jen čtyři hvězdy. ()

Psychoteror (1992) (S05E03) 

Tenhle díl nemám moc v lásce. Vtipy jsou dobré, ale je to na mě laděné až moc hororově. A zajímalo by mě, jak může naolejované tělo lépe vést elektřinu, když je olej nevodivý. ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama