Reklama

Reklama

Epizody(6)

Staré hříchy vrhají dlouhé stíny... Šestidílná série River, kterou pro britskou BBC natočila produkční společnost Kudos, vznikla podle původního námětu a scénáře Abi Morganové, uznávané britské dramatičky a scenáristky, jejíž jméno najdeme mimo jiné pod ceněnými filmy Stud (2011), Železná lady (2011), Sufražetka (2015) či úspěšným televizním projektem Hodinka (2011–2012). Protagonistou série je detektiv londýnské Metropolitní policie John River, vynikající policista a zároveň psychicky křehký člověk, který se nedokáže mentálně odpoutat od obětí vražd, jež vyšetřuje. Série, která sklidila příznivý ohlas u kritiky u i diváků, kombinuje žánr krimi s prvky psychologického dramatu a kromě samotného vyšetřování nabízí zamyšlení nad otázkami lidské osamělosti, vyrovnávání se se ztrátou a duševního zdraví. V titulní roli podává fantastický výkon hvězdný Stellan Skarsgard (Prolomit vlny, Dobrý Will Hunting, Melancholie), jemuž více než zdatně sekundují Nicola Walkerová (MI5, Komplicové, Luther), Adeel Akhtar (Čtyři lvi) či Lesley Manvilleová (Tajnosti a lži, Všechno nebo nic, Další rok), která byla za svůj výkon nominovaná na cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (74)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Majstrštyk. Podruhé ještě lepší, potřetí ještě lepší… A tak dále! Výjimečně hluboká deprese z velmi přímočaře zpředmětněného Londýna a moderní metropole obecně v tom nejhorším, čím člověka obklopuje (pro směřování příběhů všech postav i samotnou podstatu typů výzev dále formujících jejich charaktery velmi zásadní), nakonec ustupuje dynamicky se proměňujícímu tajemství zápletky, které je zároveň tajemstvím samotné Stevie. Kým a čím byla a jak to tedy bylo – spletl se River ve svém jediném příteli? Miloval celý život někoho, koho neznal? Ačkoli mrtvá, teprve pak by pro něj přestala existovat, tak jako většina lidí, kteří jej obklopují – plytcí lidé, falešní lidé… všude okolo se svými malými a většími podvůdky a všedními starostmi daleko od jeho světa, a v překvapivě ostrém kontrastu svěží soudržnost a poctivost somálských přistěhovalců, kteří taky příznačně obývají tu výspu, jež je ovšem jedinou dýchatelnou a příjemně působící částí Londýna, zatímco v Riverově každodennosti v centru: „nejsou žádné stromy, není kyslík, není vzduch.“ Co mě zaujalo: V jednom rozhovoru jsem se dočetla, že Stellan Skarsgård přesně netuší, proč se jeho postava nemohla po hlavě nekomplikovaně vrhnout do vztahu se Stevie, proč nemohl udělat první krok. Doufám, že si k jeho chápání postavy ještě někde něco přečtu, protože jinak by pro mě bylo dost záhadou, jak mohl svou postavu přesto ztvárnit tak dokonale (docela obyčejný důvod byl v jeho dětství ve vztahu s matkou, jak už to bývá). Výsledek: Miluji dokonce i tu Tinu Charles, která mi na začátku prvního dílu ve scéně v autě lezla tak na nervy :) A ano, „there should be more than one word for love,“ definitely. ♥ ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Snad z žádné jiné detektivky nejde takový smutek jako z šestidílné série River, a to i když vezmu v úvahu tu krásnou chytlavou píseň plnou optimismu, při které si Stellan Skarsgård s Nicolou Walker nakonec přeci jen zatančí. Zmiňovat se o jednotlivých hereckých výkonech asi nemá smysl, protože byly vesměs senzační. Ovšem každý nejspíš tuší, kdo vynikal ze všech nejvíc. (80%) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Z prvých okamihov som mal dojem, že pôjde o akýsi "flick" k pocte predchodcovi "Randall a Hopkirk", no po prvej epizóde človek veľmi rýchlo pochopí, že v tomto prípade sa komunikácia so zosnulým (nie len) kolegom odohráva viac menej čiastkovo, aby sa ujasnili "drobnosti" za života, pričom nepôjde o napomáhanie pri vyšetrovaní. Seriál som si prvý krát pustil asi pred rokom, no po chvíli som to zabalil, lebo ma to nijak extra nenadchlo, čo mohlo byť aj mentálnym naladením. Teraz som sa k tomu vrátil, a neľutujem, že som dal Riverovi šancu, i keď moja úplná šálka kávy to teda rozhodne nie je .. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určite jeden z divácky najnáročnejších a zároveň najviac umeleckých kriminálnych seriálov súčasnosti. Zaujímavý prípad, viacero slepých uličiek, z nich ale každá vedie k zamysleniu sa nad konkrétnou témou, či problémov moderného Anglicka a samozrejme nielen jeho. Zároveň veľmi psychologický seriál, pred ktorým by sňal klobúk aj Ingmar Bergman. Otázkou tak je, čo od temnej detektívky očakávate a či dávate prednosť vyšetrovaniu a dávkovaniu zvratov, alebo postavám a ich vývoju. River sa zároveň absolútne vzdáva retrospektívam, čomu by sa vyhol iba málokto a Netflix či HBO by tento materiál bezpochyby vďaka línii v minulosti natiahli na 10 dielov. Nehovorím, že by výsledok musel byť nutne horší. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tohle je britská odpověď na Broen. Obrovská herecká příležitost pro Stellana S., který ji beze zbytku využil. První tři díly jsou naprosto brilantní ukázkou toho, co na filmu miluju. Silné herce v silných emocích. Rozsekalo mne to. Možná i proto už jsem tolik druhou půli neprožíval, jelikož líp to už asi nešlo a dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Asi tu není podstatné odhalení pachatele. Cesta je v tomto případě cíl. Jde tu spíš o "boj o duši" našeho detektiva. A je to fakt nádhera ten boj sledovat. 100% ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama