Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slávu prevažne sicílskej La Piovry dnes už prekonala neapolská Gomorra, no v čase svojho vzniku žal seriál veľký úspech. Ponúkol postavu charizmatického komiséra Cattaniho a jeho boj s organizovaným zločinom na Sicílii. Scenáristom zameranie na jeho postavu a menšia pozornosť na postavy zločincov vydržala 4 série. Väčšinou im to s atmosférou vychádzalo, no našli sa aj epizódy, kedy varili dej z vody a témy nemali čo nové a zaujímavé ponúknuť. Po prehodení focusu na inú postavu bez potrebnej charizmy v sériach 5 a 6, z ktorej sa stal hlavný hrdina, série trpeli rozšírením deja – prepojením zločinu v celej Európe kvôli strate intimity z prežívania niekoľkých postáv a tesnej blízkosti zločinu hneď za dverami. Podaný problém je reálny, avšak potrebná atmosféra zmizla. Séria 7 ponúkla mladú krv, či už charizmatického Raoula Bovu v hlavnej úlohe komisára, mladý rebelský gang, ako ja návrat na Sicíliu so starými štruktúrami mafie starej školy. Seriálu to pomohlo, no séria nedosiahla kvalít prvých dvoch. Série 8 a 9 a ich návrat do minulosti Sicílie dodal postavám aj deju veľkú charizmu, takisto vykreslil zaujímavé postavy zločincov. Sériu 9 hodnotím rovnako ako série 1 a 2, čo sú najlepšie série seriálu. Mohla to byť kvalitná bodka na záver, no vznikla ešte séria 10, čo bol už totálny prepadák bez charizmy, atmosféry a logiky. Určité série sa pozrieť oplatí, sériu 10 však odporúčam skôr vynechať. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší kriminální seriál všech dob(minimálně I.-IV.série). Nikde jsem nezažil tak bolestivé ztvárnění permanentní porážky dobra prostřednictvím těch nejcivilnějších a nejchladnokrevnějších krutostí. Únosy, drogy, výhrůžky rodinám a jejich krutá naplnění. Smrt drtivé většiny těch odvážných a dobrých ať už se jejich těla najdou rozstřílena desítkami kulek kdesi ve vracích aut na opuštěné silnici, či s jednou nečekanou kulkou do týla kdekoliv ...třeba ve frontě na kafe. Oproti tomu nehynoucí triumf mafie. Všechno nebývale hmatatelné. Když ještě uvážím, že Morriconeho soundtrack k tomuto seriálu osobně navrhuji za nejgeniálnější hudební dílo určené pro filmovou tvorbu, uvědomuji si, že právě píši recenzi ne jednu ze stovek dalších, ne abych vyjádřil své hodnocení, ale abych napsal cosi jako milostný dopis k tomuto pro mě nezapomenutelnému projektu. Ačkoliv bych pochopitelně našel dílčí chybičky, tak síla celého díla na ně dá hodně rychle zapomenout. Klasika, kult a slzy za které se nestydím. 100% ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Dílo, které oplývá skvělými výkony hlavních herců, ale taky neobyčejně propracovaným scénářem. A nemluvě o tom, že snad ani lépe nemohl být ztvárněn marný boj proti podsvětí a organizovanému zločinu mafie. Hlavní postava zosobněná Michelem Placidem je nezapomenutelná. Všimněme si, že u nás měl tento výborný seriál premiéru v čase reálného socialismu. Dost možná aby soudruzi ukázali, jak se žije za kopečky? No nic k seriálu, To ovšem nic nemění na faktu, že první dvě části skutečně odsýpaly. Poté sice už to postrádalo gradaci, ale přesto se dá jistě říct, že to bylo nadprůměrné. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Nebudu psát komentáře ke každé sérii, viděl jsem čtyři a bez Placida nemám na další chuť, byť nebudu zapírat že Patricia Millardet je pro mě dost silný magnet. První série má opravdu vynikající scénář, v dalších slábnoucí kvalitu vynahrazuje Morriconeho hudba. Čtyři hvězdy dávám trochu i z nostalgie, protože při premiéře jsem to hltal. Většinou to nikde není moc uvedeno, ale seriál má především hodnotu jako průlomový, velmi volně inspirovaný osudy soudce Borsalina. Tohle si v Itálii do té doby nikdo nedovolil a rozkrývání praktik mafie bylo bleskem z čistého nebe. Seriál má doslova příšerně tísnivou atmosféru a magického hlavního hrdinu, kterému je později úžasným soupeřem fantastický Remo Girone, vše je korunováno skvělým českým dabingem. Jsem rád, že jsem se na to po letech podíval. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to už dávná minulost a hooodně velká nostalgie. Ovšem přesto mám tenhle seroš pořád hluboko pod kůží. A vzhledem k nynějším filmům (Rocco Chinicci) a dokumentům ( Our Godfather), které jsem viděla mě to neustále k La piovře neustále směřuje. Prostě je to nejlepší série, kterou kdy kdo natočil o sicilské Cosa Nostře a dodnes z toho další filmaři těží. Za mě 100% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama