Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film inspirovaný činností pracovníků kontrarozvědky: Jan Prokop hraje při každé příležitosti šachy. Mimoto pracuje se svým týmem na odhalení rezidentské sítě, která se pokouší získávat domácí odborníky pro práci v zahraničí. (oficiální text distributora)

Recenze (108)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Unylý kapku překouřený kontráš s lidskou tváří chrání socialistickou vlast. 1) Schematickému vnímání role socialistického kontrarozvědčíka více vyhovuje bezemoční tvář 29letého přitažlivého Ondřeje Pavelky, než přemýšlivě působící Heřmánek. 2) Film má atmosféru, představuje dobré řemeslo bez ohledu na ideologická východiska. 3) Kolegovi Enšpíglovi připomínám, že i při tankování benzínu si lze užít zajímavé chvíle... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Klasické československé krimi z 80.let, ničím příliš nevybočující z tehdejší filmové tvorby, avšak hlavní postava, kterou jedinečným způsobem ztvárnil K. Heřmánek, pozvedla film minimálně o jednu sféru výše. Heřmánek hraje kriminalistu, který byl pověřen pátráním po údajné nové konspirační síti špionů. Během vyšetřování si počíná velmi osobitě, kouří jedno cigáro za druhým, pořád někam jezdí svým Renaultem, neustále telefonuje svým kolegům a předává jim informace a pokyny, odmítá snahy o sblížení poněkud nerozhodné J. Paulové a také má svého nepříjemného nadřízeného J. Samka jaksepatří na háku. Je to frajer. Kouzelná byla též veselá vložka s nesprávným videem při kriminalistické analýze. Jako bývalého šachistu mě potěšil název filmu, přestože scény u královské hry jsou ve filmu pouze velmi okrajově. Dějová zápletka mi připadá docela kvalitně napsaná a zajímavá, identita hledaného špiona je velmi dobře skryta a Heřmánkovo pátrání mě prostě bavilo. V 80.letech zkrátka ještě V. Olmer uměl točit kvalitní filmy a navzdory všem zdejším kritikům nepůjdu pod 4 hvězdy. ()

Reklama

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Druhý tah pěšcem mě zklamal, čekal jsem něco ve stylu Majora Zemana, jenže tady se vlastně řeší anonymní dopisy. Dlouho jsem váhal mezi dvěma a třemi hvězdičkami, protože Karel Heřmánek i Jana Paulová předvedli dobré herecké výkony, ale děj toho filmu je však na můj vkus příliš překombinovaný a nudný. ()

sl4dy 

všechny recenze uživatele

Nudná a nenapínává kriminálka z prostředí české kontrašpionáže. Film se vzhledem k datu svého vzniku snaží líčit hlavního "hrdinu" (Karel Heřmánek) jako spravneho otce a soudruha, který věrně slouží státnímu aparátu. V dnešní době je to přinejlepším úsměvné, ale tenkrát to byla čistá propaganda. "Herecké" výkony jsou nijaké a jediný kdo to trochu táhne je snad právě Heřmánek. Pokud se vám chce spát, nezačínejte se ani dívat - zaručeně usnete. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi herecké obsazení, ale jinak nadprůměrná česká detektivka. Silnými stránkami je místy pěkné všední pochmurno a, díky p. Dietlovi, dobře vykreslené vztahy; od běžné takové tvorby se vymyká věrohodným zobrazením kontrašpionáže jako profesionální instituce, tj. týmy, průšvihy, termíny atd. P. Heřmánek v hlavní roli občas evokuje p. Doylea z Profesionálů (když člověk zavře oči :) ). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (10)

  • Většina pražských záběrů byla natočena v samotném centru – v okolí Pařížské ulice či Staroměstského náměstí. Když Jan Prokop (Karel Heřmánek) pronásleduje malého chlapce z filatelistické burzy, ocitají se v pasáži Lucerna. (Robbi)
  • Filmovanie prebiehalo v meste Mikulov. (dyfur)

Reklama

Reklama