Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

pepo 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford nebol iba Han Solo, Indiana Jones alebo Rick Decard. V jeho filmografii je toľko peciek, že niektoré logicky museli zapadnúť aj napriek svojim kvalitám. Tento thriller Alana J. Pakulu (Všetci prezidentovi muži, Sophiiina voľba) k nim patrí. Príbeh štátneho zástupcu Rusty Sabicha (Ford) obvineného z vraždy svojej milenky (Greta Scacchi) má všetko, čo má správna žánrovka mať. A má aj niečo navyše. Finále, ktoré už v súčasnosti možno nie je až tak prekvapivé ako v dobe vzniku, ale na pôsobivosti mu to neubralo. Vlna drám zo súdnej siene (väčšinou adaptácií Johna Grishama) ešte nezačala, ale Podozrenie už začiatkom dekády nasadilo žánrovú laťku veľmi vysoko. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii Harrisona Forda netypicky temný, pro režiséra Alana J. Pakulu však zcela příhodný thriller z prostředí advokátů a státních zástupců, v jejichž kruhu se odehrála vražda. Odvážný scénář a komorní hudba Johna Williamse dobře podkreslují neveselou zápletku plnou osobních výčitek, zastírání, lží a erotického dusna. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od Pohledu společnosti Parallax ušel Alan J Pakula slušný kus. Odhodil chuť chladně a staticky pozorovat svět a dostává diváka více do hloubky, takže mu jeho Podezření funguje každou minutu i bez přehnaně temné atmosféry. Samotný soud, vyšetřování i Harrison Ford jako lovená zvěř působí věrohodně a velmi osobně. Překvapilo mě, že film nemá slabší místa a postupně skládá puzzle reality dohromady až do (ne)očekávaného závěru, v kterém mě utvrdil ve své kvalitě a promyšlenosti. Působivé je vnímání postav, o kterých se dozvíte hodně aniž si to uvědomíte, takže v závěru všem rozumíte a nezůstávají slepá místa na zbytečné otázky. Dobře odvedená práce. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Snímek sice nabízí nadprůměrné herecké výkony (Ford, Julia) a překvapivé rozuzlení, nicméně... Plně chápu, že pomalé tempo vyprávění je pro snímky ze soudního prostředí příznačné a zřejmě bych za „šnečí rychlost“ tvůrce kritizovat neměl, avšak… Zařadit „dvojku“ by (alespoň někdy, trošku a decentně) rozhodně neuškodilo :-) ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Wow, jaká to ale dlouhá nuda. Velice převelice dlouhá nuda. Sice solidně zahraná a inteligentně napsaná, ale pořád celkem dost nuda. Vyšetřování chyběl spád a nějaká gradace, celý to bylo takový ospalý a působilo to na mě, jako by vlastně nikomu moc nezáleželo na tom, jak se to rozuzlí, maximálně tak Fordem ještě projel nějakej elektrickej vzruch - někdy - a nejvýraznější postava je právník Raul Julia. Greta Scacchi, mimochodem, byla pěkná kočka. Bonnie Bedelia zůstává bohužel "tou, která hrála ženu McClanea." Teď přestaňte číst vy, co chcete vědět o filmu co nejmíň, abyste měli co nejlepší zážitek: Jakmile si divák někde přečte, že konec byl "nečekaný až šokující," velice jednoduchou metodou brzy dojde v průběhu děje k tomu "nečekanému a šokujícímu" závěru a já nebyla výjimkou. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Rusty Sabich (Harrison Ford) má v kanceláři obraz ženy jménem Lila Acheson Wallace (1889 - 1984). Byla dlouhá léta předsedkyní a spoluzakladatelkou Klubu spisovatelů. Také věnovala nemalé částky na dobročinné účely. Mezi těmi, kterým přispěla nejvíce, patří Metropolitní museum v New Yorku. (Terva)

Reklama

Reklama