Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná, mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 131)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Deset důvodů, proč milovat jeden dlouhý špatný film...7/10 Trója je vykastrovaná od toho nejlepšího, vytržená z antických kořenů, důsledky existují bez příčin…Petersen provedl důslednou genocidu všech olympských božstev, scénárista viděl Iliadu maximálně z oken japonského šinkanzenu (ne, Paris trojskou válku opravdu neprežil a to je ještě maličkost:-) a dialogy jsou místy stejně pateticky hloupé jako v Stoneově propadáku Alexandrovi. (and that says a lot:) Psychologizace kukuřičného eposu-hodně Hollywoodu, málo Homéra. Ale…na druhou stranu vah pokládám: tři ultimátní scény: 1. Patrokles a Achilles trénují a hláškují: Nervous? Petrified? (a to Petersen jaksi „zapomněl dodat, že vztah mezi nebyl jen…přátelský:-) 2. duel hrdinů- Achilles vs Hektor. 3. milostná scéna Achilles, Bríseis a dýka 4. nejkrásnější zombie pár století: packal Paris Orlando Bloom a unylá Helena Diane Krueger soutěží, kdo je horší a nudnější herec. A oba se snaží, co jim prázdné obličeje stačí. Snaha je půl úspěchu-při vážně míněných scénách jsem se kuckala smíchy. výborné výkony: 5. rozšafného Odyssea Seana Beana /i bez žárovky/ 6. rozpolceného poloboha Brada Pitta 7. mužného Erica Bany, který zvládl přímo herkulovský úkol: scénář mu předepsal roli Mirka Dušína obohaceného tím nejlepším od správňáka z brdských lesů (pro neznalé-Kája Mařík) , ale Bana uhrál důstojného, hrdého, až do morku kostí dokonalého Hektora tak, že nevíte, komu držet palce. 8. modré oči Petera O´Toolea kraulující v umělých slzách (prý pohltily polovinu rozpočtu) , já mu hrozně baštím výraz, kdy se tváří oduševněle jak Sokrates před číší jedu a stojí nad Trójou. Zlé jazyky tvrdí, že je to mrtvola, ale ...de mortuis nil nisi bene. 9. jeden ze tří filmů, kde to Bradu Pittovi sluší. 10. Jeden z mála filmů, který jsem shodou okolností viděla dvakrát v kině (a vždy zadarmo:) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si Homér vážně nezasloužil. A nezasloužili si to ani olympští bohové, které scenárista úplně vynechal a připravil tak slavný příběh o to pravé koření, o prvek kouzla a mystiky, která tak sluší antickým eposům. Bohové a kouzla se nekonají, co tedy zbylo? Scenáristicky hodně poslepovaný a Iliadou VELMI VZDÁLENĚ inspirovaný příběh plný klišé, patetického žvanění a rádobyhlubokomyslných úvah, příběh který nudí, nechytne za srdce a je nemotorně vyprávěný. Ani pastva pro oči se nekoná. Petersenovým řečem o "nebývale přehledných bojových scénách" se musím jenom smát, je to přesně naopak a jeden vydařený souboj Hector vs. Achilleus to nespasí. Nemile překvapí, že všechny podstatné bojové scény jsou vidět v pouhém traileru. Kdybych měl srovnávat, Scottův Gladiator s téměř dvojnásobně nižším rozpočtem vypadá mnohem výpravněji a ačkoliv scenáristicky byl podobně přihlouplý, byl opravdovou vizuální lahůdkou, což se o Troje říct nedá. Pár počítačově vygenerovaných záběrů na město a připlouvající lodě....Petersenova nevýrazná režie postrádá až na vzácné vyjímky nějaký nápad. Ani hudba se moc nepovedla a k hercům pár slov - Pittovi arogantního Achillea věřím. Bana je neskutečně charismatický, O´Toole stále veliký herec, jenom Bloom se svým nepříliš širokým hereckým rejstříkem to kazí a pravidelně střídá dvě herecké polohy - pohled plaché laně a pohled zarputilý.___Šéf Warnerů prý při projekci proplakal pět kapesníků. Říkám si, jestli to náhodou nebylo za zoufalství z toho, kam vrazil svých 200 melounů. Chudák...... ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné především jako studijní materiál, jak Hollywood adaptuje klasické dílo s nespočtem postav, motivů a nadpřirozených i přízemních elementů do podoby spektakulárního popcornově mainstreamového velkofilmu s potřebou menšího množství postav, několika čistě uzavřenými se liniemi a hlavně s vynecháním všeho, co by mohlo domnělé většinové diváky distancovat - tedy od božstev až po jiné než heterácké vztahy. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

S TROJOU je potíž. Na jedné straně jsou výborné herecké výkony a rozmáchlá výprava, na té druhé nevyrovnaná režie a toporné dialogy. Scénář je taky trochu vachrlatý, podle něj to vypadá, že Trojská válka trvala tak možná dva měsíce, místo původních deseti let. Cením si ale toho, že Benioff všechno napsal velice přirozené (rozuměj ne-fantasy) a „nebožské". Ještě zpátky k Petersenově režii. V bitvách a v některých scénách ukazuje, že umí navodit správnou atmosféru a ví jak správně formovat děj, ale v některých místech mu uniká cit pro konzistenci. Nohy mu taky podráží hudba, na které se podepsala uspěchanost a změna skladatele na poslední chvíli. Po herecké stránce je TRÓJA jak jsem již zmínil výborná. Hlavní hvězdu Brada Pitta překvapivě s přehledem zastiňuje Eric Bana (když Hektor umíral, měl jsem navlhlé obě oči ;). Sean Bean si sice moc prostoru pro Odyssea neukradl, ale i tak roli lstivého krále s přehledem zvládá. Musím taky uznat, že Orlando Bloom měl hodně nevděčnou roli. Hrát největšího hlupáka v největší Řecké válce není zase takový trumf jak by se mohlo na první pohled zdát. Popral se s tím však hodně slušně a musím se přiznat, že Paridovi jsem během filmu v duchu nadával nejvíc. Vzpomínám si na jednu jedinou věc, za kterou jsem ho na chvíli vzal na milost. Bylo to při scéně na pobřeží, kdy řekl: „Spalte toho koně." A oni ho neposlechli. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Válka kvůli ženě. Největší vojsko všech dob, proti nejlepšímu vojsku na východě. Tahle válka neupadne v zapomění, ani hrdinové, kteří v ní bojovali..... . Výrazná hudba, monstrózní kulisy, davové scény. Historický velkofilm, ze kterého na míle čiší, že je natočen pro kšeft. Mě to nevadí. Já se chci bavit. A o to tady asi jde. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (74)

  • Během natáčení v Mexiku zasáhlo štáb prudké střevní onemocnění zvané montezumova pomsta. (HappySmile)
  • Spousta předmětů a dekorací ve filmu je autentických. Ze svých archeologických sbírek je zapůjčilo Britské muzeum v Londýně. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Hladová Odyssea

Hladová Odyssea

10.04.2015

Když se v roce 2004 objevila Troja a vydělala skoro půl miliardy dolarů, málokdo pochyboval o tom, že se dočkáme pokračování. Odysseus s tváří Seana Beana (Pán prstenů: Společenstvo prstenu) by… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama