Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je Tomáš Šereda (Tomáš Šimek), jehož hlavním koníčkem je chov exotických ptáků a zájem o přírodu a zvířata. Ve svém volném čase se svými kamarády ze školy a sousedovic synem předškolního věku vyklízí les a okolí od černých skládek, občas se jim podaří vrátit vyhozené smetí zpátky "domů" k velké nevoli toho, kdo se jej snažil zbavit.
Jeho velkým "nepřítelem" je o rok starší spolužák Franta Metelka (Michal Hoffbauer), který pro svou ochočenou sovu střílí v lese ptáky. Vadí mu i Metelkova sestra Dana (Dana Vávrová), která chodí s Tomášem do třídy a snaží se mu nadbíhat. Když Franta z pomsty vypustí Tomášovi všechny exoty z voliéry, vydá se je Tomáš odchytit zpátky. Stanuje v lese a postupně se k němu přidává stále více dětí (včetně Franty, který mu s odchytem pomáhá nejvíc) až nakonec v lese stanuje celá třída a pomáhá jej celý čistit. Z odpadků si poskládají svého maskota - Brontosaura, kterého si nakonec odváží z lesa domů.

Do hlavní role obsadila paní režisérka svého syna Tomáše. (wictoria)

(více)

Recenze (54)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

♫ "Dám ti těžkou hádanku, a když ti uhádneš, nečekej žádné uznání. Myslím na to ve spánku, kam kolem se hneš, tam příroda nemá zastání." Kdykoliv jdu dnes někde po lese a vidím rozházené odpadky, svírá se mi kudla v kapse. Doba se změnila (dnes by děti nemohly jen tak volně pobíhat po venku, jako v čase vzniku tohoto filmu), děti se změnily (dnes by většina z nich seděla raději doma u počítače než se dováděla v přírodě), necitlivost některých lidí k životnímu prostředí ale zdá se zůstává. Tenhle dětský snímek úžasné režisérky pro děti Věra Plívové-Šimkové má tak v sobě zdá se stále aktuální poselství. Texty písně od Zděňka Rytíře shrnující toto poselství jsou sice možná trošku toporné, ale celkové vyznění této písně (i díky zpěvu Lence Filipové) nemá chybu. Stejně jako veškerá další (typicky hapkovsky hravá) filmová hudba. Radost se zaposlouchat a především radost se dívat. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hnutí Brontosaurus si pamatuji, ale nevěděl jsem, že mu k poctě byl natočen i takový film, kdy velký a malý kluk chrání přírodu. Uznejte sami, jako na film se na to dneska koukat nedá, ale jakýsi záchvěv staré doby to bezpochyby je. Soudružky učitelky byly přesně takové, jaké ve filmu uvidíta a místy i horší. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

ČSFD nám nabízí možnost mít dnes už sto oblíbených uživatelů. A všichni (krom jisté nejmenované skupiny) mezi ně řadíme ty, kteří nás nějakým způsobem zaujímají. A pak máte na výběr. Přečíst si jejich komentáře před nebo až po shlédnutí daného filmu. V tomto případě je to však jedno, poněvadž reagovat budu každopádně. Prostřednictvím jednoho šťastlivce z mého seznamu jsem se dozvěděl, že někteří jiní jedinci v Brontosaurovi marně hledali hlubší souvislosti ekologické krize. Neukazuj na slabost druhých, i tobě může dojít dech. Ale toto je vyloženě k popukání. Kdyby film řešil ekologii odbornými slovy či statistikami, nejspíše bych si pro změnu přečetl, že to děti nemohou pochopit. No jistě, v tom je zakopaný pes. Film musí mít myšlenku, smysl, pár nápadů, a krom mnoha dalších věcí také určení, pro koho je vlastně tvořen. Na Brontosaurovi oceňuji vše, co jsem zmínil v předchozí větě, navíc bych rád vyzdvihl hudbu Petra Hapky a čisté herecké výkony Tomáše s Dášou. Díky nim jsem mohl zavzpomínat na své dětské platonické lásky a na svá pravidelná dostaveníčka s Obrem. Jen jedna věc mi nejde do hlavy. A sice; jak je možné, že skauti stanují v lese? ()

Derek 

všechny recenze uživatele

taký klasický film pre deti z prelomu 70/80 rokov. ide viacej-menej o takú eko agitku aby sa neznečisťovalo okolie a aby sme chránili všetky zvieratá na okolo nás. taká pikoška na okraj. pred mnohými rokmi, keď mal premiéru jurský park (tuším rok ´94) na nemeckej rtl bežal v sobotu celý deň v znamení dinosaurov, takže dávali všetky filmy odohrávajúce sa v praveku, s dinosaurami atď. a do toho dali i českého brontosaura (ktorý okrem názvu a jednej makety brontosaura postavenej z odpadu, nemal s dinosurami nič spoločné). to len tak. o brontosaurovi ste sa z môjho komentáru príliš toho nedozvedeli, ale so zvyšnými informáciami môžete machrovať doma (prípadne v krčme, podľa tohto kde vás počúvajú a kde vás nechajú vyrozprávať):-) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ekologická pohádka o uvědomělých dětech, hodných myslivcích (co zvířata střílejí jen pro zkrácení utrpení a ne proto, aby je viděli trpět, mohli sežrat a zbytek pověsit na stěnu), o chlapeckých ptáčcích a o zlých ekoteroristech, rozhazujících odpadky po českém kraji. Je mi záhadou, že si na tento film, málem tak starý jako já, skoro nevzpomínám (jen sem tam záblesk poznání rozčísnul stařecký marasmus). Přitom v době, kdy jsem byla na ideologickém vrcholu, tedy někdy ve 12-ti letech, bych ho jistě zbožňovala. Film by si zasloužil hezčí hudební doprovod a více (a lepších) záběrů krajiny, jinak jde o kousek poplatný době vzniku, to dětské soudružství nemíním vyčítat. Bylo mi trochu podezřelé, jak holčičky byly za komárů nějak hůř fyzicky stavěné, když je zásah volejbalovým míčem do kolene přiměl zaječet, upadnout, stěžovat si na surovost a po zbytek dne kulhat (co by takové děvčátko vyvádělo, kdyby chytlo pukem do holeně?). Shrnu to: bylo by fajn, kdyby všechny odpadky byly zpět u majitele dřív, než by se vrátí z místa, kde je vysypal. A zrovna tak fajn by bylo, kdyby po sobě děcka bordel uklízela, místo aby ho dělala. Při sledování "Brontosaura" jsem se na 70 minut vrátila do začátku puberty... ale na čtvrtou hvězdičku to prostě nestačí (tehdy by to možná stačilo i na 5*). 65% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Poprvé před kamerou Lukáš Bech. (M.B)
  • Film získal na festivalu ve Zlíně roku 1980 Cenu Československého filmu - Stříbrnou píšťalku. (M.B)

Reklama

Reklama