Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (485)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale tak tohle mě hodně mile překvapilo. Sice to zpočátku vypadá drobet nablble a syžet je jak nějaká alternativní verze Shreka 2, ale jinak se mi to fakt líbilo. Nenudí to, je to napínavé, postavy jsou sympatické, uvěřitelné a ve většině případů je herci nepřehrávají (dokonce to platí i o Prachařovi), příběh je na pohádku chytře vymyšlený, skvěle jsem se u toho bavil (a nejednou zasmál nahlas - a může za to především Eben coby učitel etikety), líbily se mi i lokace, kamera a herecké výkony (hlavně Ruml mě stále více a více mile překvapuje) a i na tu Josefíkovu se hezky koukalo, ale především to jako pohádka funguje dost dobře a má to skoro všechno, co bych si od ní přál. Za mě velká spokojenost - až jsem šokovaný, že zrovna taková. Od Janáka jsem to nečekal, obzvlášť když ve stejný rok natočil LOVEní... 4* ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Česká verze Shreka, která kupodivu nedopadla tak blbě, jak blbě zní tohle přirovnání. On ten námět sice hrubě rámcuje děj Shreka zhruba od momentu, kdy osvobodí princeznu, leč vtipy si (až na scénu u stolu) jede svoje vlastní a nejsou vůbec tak přiblblý, jak je v posledních letech ve vánočních pohádkách zvykem - dokonce jsou v mnoha případech i poměrně povedený. Díky tomu a díky příjemným hereckým výkonům prakticky všech zúčastněných to docela slušně odsýpá a ČT si tak letos po loňským fiasku může s klidem oddechnout. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ve světě současných českých pohádkových filmů tv i ne tv, kdy stále nechápu jejich "chrlivost", národ Popelky prostě nezapře jednoduchost a stálé bavení se infantilními hloupostmi, nicméně, když pominu velký prostor české pohádky na celkovém filmovém výčtu, musím s pobavením říct, že to byl lehký nadprůměr, Marek Eben však k mé nelibosti ztratil herecké umění, je to jen ztepilý šašek, který odpovídá roli, bohužel, on už nic jiného nezahraje! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa milé prekvapenie a vlastne po dlhých rokoch sa podarilo natočiť výbornú vianočnú rozprávku, no nielen výbornú, ale hlavne originálnu, vtipnú, nečakane humornú takým iným spôsobom než sa to od rozprávky vianočného typu očakáva. V tomto prípade teda netreba hľadieť na herecké výkony, hoci Prachař tu u mňa zvíťazil, ale hlavne na scenár, ktorý Petr Hudský napísal naozaj takmer dokonale. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Ruml na pána. Evička už, sorry, na princeznu nemá, a Prachař tak láskyplně přehrává, až si bere vlastně hlavní roli. Celkem cringe scénář a dialogy, ale - protože jsem na Štědrej večer hákoval - se to na druhej svátek vánoční dalo zkouknout i najednou. Eben hrůza btw. Protože 50% jsou u mě tři hvězdy, tak tři hvězdy. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (21)

  • Eva Josefíková si zahrála princeznu už v předchozí Janákově pohádce Korunní princ (2015). V obou případech ji měl sežrat drak. V téže pohádce hrála také Veronika Freimanová roli královny, ale zatímco v Princezně a půl království je královna Freimanová matkou princezny Josefíkové, v Korunním princi je coby matka prince (Patrik Děrgel) její budoucí tchyní. (melica)

Reklama

Reklama