Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

kajas 

všechny recenze uživatele

Další z filmových příspěvků o tom, že česká politika je prohnilá až běda. Trvá poměrně dlouho, než se jako divák trochu zorientujete v množství jmen a motivů. Také jsem si nebyla jistá realističností některých situací - napíchnuté mobily všech postav, sledování snad úplně všech kamer v pražských ulicích atd. Oba díly jsou ale na velmi dobré technické úrovni a herci rovněž nezklamali. "Malý skok pro člověka, velký skok pro naši politiku." ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

A opět mě napadá citát od Švejka: "Dejte si pár piv, nechte si zahrát rakouskou hymnu a uvidíte, co budete povídat." Tenhle film totiž jakoby vypadl z nějaké té hospody nižší cenové kategorie, kde se to po pár pivech konspiračními teoriemi jen hemží. A konzumaci po desáté hodině odpovídá i nasnímání filmu, herecké výkony a režie. ()

Reklama

tranquill 

všechny recenze uživatele

"...protože jste se připletli do profesí, ze kterých je vidět za jeviště... kdybyste zůstali sedět v hledišti, možná jste mohli jen nadávat na, jak pitomou frašku jste si koupili lístky..." Nadstandardní tento snímek není, ale je tam jistě spousta pravdivých "frází" a vůbec, člověku se chce z vysoké politiky zvracet! "Jsou jen dvě možnosti, buďto jsi jejich člověk nebo letíš z kola ven!" ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už pár dní přemýšlím, jestli Jiří Svoboda, sám v devadesátých letech v politice, dal do filmu ze sebe víc, anebo se snažil udržet si odstup. Snímek se také snaží dokázat, že podobnost se skutečností je náhodná a na druhé straně vypráví o kufřících s penězi, zobrazuje úporné státní zástupkyně krátkého hnědého střihu vlasů a v obsazení najdeme skutečného i bývalého senátora (Oberfalzer a Töpfer) a také Richarda Krajča, který se kdysi o veřejné věci dost zajímal, pak si dělal legraci z toho, že podporuje jednoho z největších dojičů kapitalismu a pak se stáhl do ústraní. To jsou paradoxy, přitom mu to hraje téměř ze všech nejlíp. Možná proto, že je Vysoká hra filmem a la Česko - vizuál v pohodě, hudba moderní, téma atraktivní, ale za ty banální fráze, co v druhé části z postav padaly, bych vykrákal za uši i scénáristu-začátečníka. To, jak lidé nahlíží na socialismus i současnost, nechám na, ehm, uvážení každého z vás, ale tenhle snímek se bohužel utopil v moři na první pohled sofistikovanějších příspěvků z Novinek.cz a očekávávaných konců. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč takové filmy sleduji. Je mi z nich smutno, protože zdejší fiktivní příběh je realitou nejen dnešních dnů, ale posledních 25 let. Sice Krajčo si ve své roli až moc rukou prohrabuje vlasy, ale možná to tak měl ve scénáři. Hlavní hrdina má nějaké své chyby a je celkem urputný, ale nakonec by polevil jenže... Hláška o tom, že investigativní novináři odhalí jen málo milionové podvody, které jim "systém" dovolí bude nejspíš pravdivá, ale s tím "systémem" nemůžu souhlasit, neboť jej tvoří lidé. Kdo má rád takový druh filmů, tak musí být spokojen - když se na vás zaměří jste neustále pod dohledem a nepomůže vám vůbec nic: buď budeš poslouchat nebo zemřeš, jiná možnost není. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Tomáš Krása je vystudovaný právník, který ale nechce stát na této straně zákona, nechce vytahovat lidi ven z vězení, ale naopak by je tam raději zavíral. Proto jde k zvláštnímu útvaru u policie a snaží se odhalovat korupci někdy i trochu na vlastní pěst. Je to takový samorost a nemyslím si, že se to všem líbí. Sám nevím, jestli bych měl na takovou práci žaludek a taky odvahu, zvlášť když víte, že vám může jít o život,“ uvedl jeho představitel Richard Krajčo. (SONY_)

Reklama

Reklama