Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Dáš si ještě cinzano? / Ty jsi bral stipendium? / Jo, za anglinu. Takhle to mohlo vypadat, kdyby zamířil Štěpán Šafránek na ekonomku. Prim by hrála próza, citoval se výhradně kurzovní lístek a Píšťalka foukala na čuráky. Inu, zahraniční obchod, to je pěkná džungle. Těžko říci, proč má adaptace populární knihy Pavla Frýborta, dávného spolužáka z Gymnázia Ivana Olbrachta, tak špatnou pověst. Snad za to může srovnání s Olmerovým klidem, vyplývajícího z přísunu valut, k němuž se Vekslák výslovně (plakáty v několika záběrech) hlásí, ale jde o lehce nadprůměrný dobový film s velmi slušným Zounarem. I ten se ocitl v nemilosti obdobně nefér a mám dojem, že až jaksi zpětně. Režiséru Janu Prokopovi, který Vekslákem na velkém plátně začal a zároveň skončil, se na základě Frýbortova scénáře daří efektivně navozovat závrať z osudově se naklánějící šikmé plochy, na níž hlavní hrdina sřídavě úspěšně balancuje, aby nakonec... Však víte. A srovnáváme-li s Olmerovým dílem nejpřízemněji, Lucie Benešová odprezentovala na ploše několika filmových okének hutnější erotiku, než na kolik se zmohly dva díly Playgirls. Tak co dámy, půjdeme se vlnit? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Veksl byl jeden ze způsobů obživy. Jakmile jste se jednou dostali do kolotoče dluhů, tak vám nezbývalo nic jiného. Martina Zounara moc zrovna nemusím. Film vychází z předlohy Pavla Frýborta. "Kde jsem udělal chybu? Nevím. Vím jen, že jsem nechtěl nic špatnýho. Chtěl jsem si žít dobře. Okolnosti byly proti mě." Ano, ano, okolnosti jsou i proti to mu to filmu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tu a tam kozenky, aby si i divák nemrava přišel na své. Jinak ale jalový a za vlasy přitažený příběh vysokoškoláka, který se vrhnul do nového podnikání, aniž by si uvědomoval jeho nástrahy a záludnosti. Režisér Jan Prokop, kterého před Vekslákem nikdo neznal, představil světu místy nesnesitelný kousek, po kterém ho ani nikdo z branže znát nechtěl!! ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

I když mám na herecký (ne)talent Zounara taky svůj názor, myslím si, že tohle je naopak dobrý film. Realistický příběh mladého a naivního studenta, na kterého skoro každý zkouší nějaký podraz. "Míšo, na Tobě je krásný, že všemu věříš". No a tak, aby zacvakal údajné vyhubení nutrií a aby se postaral o flundru, která je údajně těhotná s ním, dá se na dráhu nejprve veksláka a později i bytaře. Samozřejmě není jediný, kdo tuhle hru hraje. "Pane Najman, tohle není džungle, ani země nikoho. Tohle je seriozní obchod se sférami vlivu. Nemáme rádi, když nám někdo leze do rajonu". ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA CINEMA - Tak jsem zkompletoval všechny české filmy o vekslácích. Po dnešním Bony a klid 2 jsem si rozhodně spravil chuť, protože Bony 2 byla jedna velká hrůza. Vekslák se Zounarem sice neoplývá skvělými hereckými výkony, zejména Martin se hodí spíše do dabingu nebo televizních pořadů, avšak výkonem rozhodně předčil všechny postavy z nového Bonyho. Vekslák má také solidní příběh, dle mého dobré vykreslení samotného vekslu a také pár známých hereckých tváří. Já byl v podstatě spokojený a do budoucna ho určitě nezatracuji, byť počet udělených hvězdiček se rovná průměru. Také mi přijde aktuálních 26% a 260. místo mezi nejhoršími filmy dost kruté a nespravedlivé. 66% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci připravovali volné pokračování, ale z finančních důvodů z něj sešlo. (hippyman)
  • Film se natáčel v Praze. Město z úvodu filmu, odkud pocházel filmový hrdina, je Beroun. (rakovnik)

Reklama

Reklama