foto

Adolf Filip

  • nar. 8.1.1931
    Pardubice, Československo
  • zem. 25.6.2007 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Adolf Filip se narodil 8. ledna 1931 v Pardubicích do rodiny železničáře a výpomocného kulisáka pardubického Východočeského divadla. Není proto divu že mladý Adolf, který vyrůstal v takovémto divadelním prostředí, se rozhodl divadlu věnovat profesionálně. V letech 1951 – 1955 vystudoval pražskou DAMU u profesorů Vítězslava Vejražky a Vlasty Fabianové. Načež byl členem Vesnického divadla (1955 – 1960) a pro něj důvěrně známého Východočeského divadla (1960 – 1967).

Po odchodu do Prahy se stal hercem Divadla Jiřího Wolkera (1967 – 1972) a od roku 1972 (až do svého odchodu do penze) Divadla S. K. Neumanna v Libni. V 90. letech hostoval v Národním divadle („Paličova dcera“ a „Bloudění“) a v poslední fázi svého života vystupoval v Divadle Na Fidlovačce Tomáše Töpfera a Elišky Balzerové.

Na divadle i ve filmu byl Adolf Filip výrazným hercem menších rolí. Snažil se pečlivě popracovat své malé role, hledal správný vztah k divadelním postavám a jeho herectví se velmi snažilo vycházet a přibližovat se k nejprostšímu lidu – prosté, zemité a bodré. Tento způsob přesně odpovídal i jemu nezdolnému komunistickému přesvědčení (byl členem různých svazů a hnutí).

V českém filmu se Filip objevil už v roce 1959 úlohou lesníka v povídce Milana Vošmika BLOUDĚNÍ z povídkového dramatu VSTUP ZAKÁZÁN (1959). V 60. letech se do Filmového studia Barrandov vrátil jen v epizodní roličce policisty v první povídce DÝMKA HERCOVA z česko – rakouského koprodukčního triptychu Vojtěch Jasného DÝMKY (1966). Až po svém definitivním příchodu do Prahy, a po nastolení normalizace, se začal herec objevovat ročně třeba i v šesti snímcích – stále ale v malých postavách.

Zahrál si například poručíka (LEKCE), hosta (ŠANCE), strážmistra (ZLÁ NOC), Kareše (VÝSTŘELY V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH), technika z kriminálky (ZATYKAČ NA KRÁLOVNU), pobočníka Ludvíka Svobody (Ladislav Chudík) podporučíka Hübnera (SOKOLOVO), Karase (ZBRANĚ PRO PRAHU), Antonína Zápotockého (DVACÁTÝ DEVÁTÝ), kterého si zahrál celkem třikrát, zřízence pohřební služby (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), Karla (TAM, KDE HNÍZDÍ ČÁPI), Malvazínka (PŘÍPAD MRTVÝCH SPOLUŽÁKŮ), předáka Srdínka (PARTA HIC), funkcionáře z okresu (AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ!), kováře (HONZA MÁLEM KRÁLEM), Stockého (VŠICHNI PROTI VŠEM), Holíka (MUŽ S ORLEM A SLEPICÍ), vedoucího pily (NA PYTLÁCKÉ STEZCE a ZA TRNKOVÝM KEŘEM), Kendyho (David Matásek) otce (JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY a JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE), starého pána (VEKSLÁK ANEB STARÉ ZLATÉ ČASY) aj. Nejčastěji hrál v kriminálkách.

Jen jednou jedinkrát dostal možnost vytvořit titulní úlohu (i když ho předaboval Jiří Holý) vězně Jana Mareše v dramatu Stanislava Černého POČKÁM, AŽ ZABIJEŠ (1973). Ještě se sluší vyzdvihnout kreaci psychicky nevyrovnaného Zdeňka Nejtka ve Fukově kriminálce ZLATÉ RYBKY (1977). Jeho poslední hereckou příležitostí před kamerami byla postava profesora Klimka v německém filmu DEVÁTÝ DEN (2004).

Adolf Filip spolupracoval rovněž s rozhlasem („Anna proletářka“ 1981, „Slavnější než Kolumbus“ 1985 atd.), televizními inscenacemi (RAPORT, KOUZELNÝ DŮM, LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, CHLÉB A PÍSNĚ, TICHÝ SVĚDEK, JAK SE NAUČIT ŠVÉDSKY, MĚSÍČNÍ TÓNINA, ALE JE ŽENATÝ, DCERA NÁRODA, RUBIKOVA KOSTKA, ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE, ARABESKY, JAK SE ZTRATIT VE ZLÉM SVĚTĚ nebo KOŽENÉ SLUNCE) i seriály (30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MUŽ NA RADNICI, DNES V JEDNOM DOMĚ, OKRES NA SEVERU, SANITKA, ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ, BYLO NÁS ŠEST, RODÁCI, CIRKUS HUMBERTO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, HOSPODA, ČETNICKÉ HUMORESKY či HOTEL HERBICH) a dabingem.

Za své herectví, ale zejména za svoji politickou činnost, získal herec četné ocenění: roku 1975 Cena SČDU (Svazu českých dramatických umělců), Zasloužilý pracovník kultury (1980), Vyznamenání Za vynikající práci (1981), titul Zasloužilý umělec (1985) a Cenu Senior Prix (2002). Se svoji manželkou, hudební učitelkou, měl známou a oblíbenou zpěvačku, kytaristku, šansoniérku, skladatelku a textařku Lenku Filipovou (*1954). Adolf Filip zemřel 25. června 2007 v Praze ve věku sedmdesáti šesti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2004 Devátý den
2002 Kožené slunce (TV film)
2001 Černí andělé (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Čest rodu (S02E05)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1997 Králův šašek (TV film)
Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Dědo, čaruj (TV film)
Hospoda (TV seriál)
1995 Netrpělivost srdce (TV film)
1994 Měsíční údolí
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1993 Jak se ztratit ve zlém světě (TV film)
1990 Chybná diagnóza (TV film)
Zvláštní bytosti
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Trezor (TV film)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Arabesky (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
Poklesky zralých mužů (TV film)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Gottwald (TV seriál)
Mladé víno
Není sirotek jako sirotek
Operace mé dcery
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Výjimečná situace
1984 Dlouhý čas naděje (TV film)
Jak básníci přicházejí o iluze
Kariéra
Kukačka v temném lese
Láska s vůní pryskyřice
Poločas štěstí
Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Rubikova kostka (TV film)
Sanitka (TV seriál)
1983 O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle (TV film)
Písně by neměly umírat
Psí kůže (TV film)
1982 Ale je ženatý (TV film)
Jak svět přichází o básníky
Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Měsíční tónina (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
Příjemce platí v dolarech (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Hra o královnu
Ten svetr si nesvlíkej
Za trnkovým keřem
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Čas pracuje pro vraha
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Jak se naučit švédsky (TV film)
Kdo přichází před půlnocí
Na koho to slovo padne...
Na pytlácké stezce
Pátek není svátek
Postavení mimo hru
1978 Muž s orlem a slepicí
Pumpaři od Zlaté podkovy
Rudý primátor (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
Slečna Rajka (TV film)
Vražedné pochybnosti
1977 Ať žijí duchové!
Honza málem králem
Všichni proti všem
Zlaté rybky
1976 Běž, ať ti neuteče
Bouřlivé víno
Muž na radnici (TV seriál)
Parta hic
Případ mrtvých spolužáků
1975 Čert na zemi (TV film)
Dvojí svět hotelu Pacifik
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Dvacátý devátý
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Kdo hledá, najde (TV film)
Manželské štěstí (TV film)
Sokolovo
Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
Zbraně pro Prahu
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Kukačky (TV film)
Počkám, až zabiješ
Tichý svědek (TV film)
Výstřely v Mariánských Lázních
Zatykač na královnu
Zlá noc
1972 Cesty mužů
Klíč pod rohožkou
1971 Chléb a písně (TV film)
Klíč
Lekce
Šance
Tajemství velikého vypravěče
Temná brána noci (studentský film)
Touha Sherlocka Holmese
1970 Kouzelný dům (TV film)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
1968 Raport (TV film)
1966 Dýmky
Sebevrah (TV film)
1959 Vstup zakázán

TV pořady

2000 P.F. (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace