Reklama

Reklama

Within the Woods

Krátkometrážní / Horor / Thriller
USA, 1978, 31 min

Obsahy(1)

Jeden z prvých krátkometrážnych filmov dnešného režisérskeho velikána Sama Raimiho bol natočený ako prequel ku kultovému The Evil Dead. Natočený za predĺžený trojdňový víkend v Michigane, s minimálnym rozpočtom a príbehom. Partia tínedžerov si spraví výlet a ubytujú sa v chate, hlboko v lese. Prebudia sily zla, ktorý sa ich jedného po druhom snažia zabiť. (genetique)

(více)

Recenze (89)

klerik 

všechny recenze uživatele

Skvelý "prequel" k Evil Dead. V horore je všetko na čo sme u Raimiho zvyknutý. Nepríjemná hudba, desivá kamera a samozrejme brutalita hraničiaca s humorom. Je lahôdkou sledovať, ako sa v tomto tridsať minútovom dielku vystriedajú takmer všetky nápady, ktorými nás priklincovala jeho ďalšia tvorba. Skrátka, robte všetko preto, aby ste túto perlu zohnali, pretože pri dnešnej produkcii hororov je to takmer povinnosť. Veď, kto by si rád nepripomenul tie krásne pocity, ktorí sme cítili pri zostupovaní dole schodmi či odrezávaní ruky... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hooodně laciný horůrek, který tak těžko maskuje, v jak spartánských podmínkách vznikal, že je těžké jej nemilovat. Nebudu psát, že něco podobného by zvládl zkutit každý - nezvládl, Raimi není žádný diletant, co si rád hraje s kamerou. A nebyl jim ani před devětadvaceti lety (ten čas ale letí), když natáčel Within the Woods. Musela to být ohromná legrace, vytvořit si s partou kámošů na chatě první vlastní horor a asi málokdo tehdy tušil, kolik lidí jejich společný projekt časem uvidí a bude na něm obdivovat nejenom znepokojivé ruchy v pozadí. Verze, která koluje po internetu, má děsivou technickou kvalitu, ale výborně dotváří dojem věci (konkrétně amatérského videa) vyhrabané někde poblíž Burkitsville, což znásobuje hororový zážitek. ()

Reklama

vincchuppo 

všechny recenze uživatele

Jedna z Raimiových prvotinek. Nice... Bruce jako nemrtvý zabiják? Cool! Kamera je naprosto šílená a zároveň stylová a specifická i pro pozdější Samovi filmy. Na tak krátký projek je extrémně povedená atmosféra. Zvukové efekty asi dělají brutální většinu. Soundtrack je prostě nervy-drásající a koule-drající směť zvuků a ruchů, která udělá za každou cenu své. No, jako takový nástup na pozdější, plnohodnotnější The Evil Dead je to fajn. Within the Woods, no more to say. A myslím, že campbellovi namaskovanému na "Join us!" zombie to fakt celkem sekne. ;) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ešte lepšie než som čakal! Nechýbajú hektolitre krvy a prudké násilie, výborná je tiež formálna štylizácia - rovnako šialená kamera, ako v The Evil Dead. Čo ma tu ale dostalo najviac, sú zvukové ruchy. Tie hrajú väčšiu rolu, ako štvorica mladíkov. Prihliadnuc k tomu, že Raimi natočil Within the Woods za jeden víkend, nejde ináč, než sa mu pokloniť. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bruce Campbell v pro něj dost netradiční roli podává velmi slibný výkon, který ještě více uplatnil v následující trilogii. Já jsem si však tenhle kraťas zas až tolik neužil vinou otřesné kvality obrazu, kdy jsem musel chvílemi luštit cože to je vlastně na obrazovce. I tak jde ovšem o nadprůměrnou záležitost. Doprovodné zvuky a hudební doprovod jsou prostě luxus! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel dva dny ve státě Michiganu. Rozpočet byl 1600 dolarů. (Halloween9)
  • Ve filmu kromě Mary herci používají svá vlastní jména. (prokda)
  • Film byl natáčen na rodinné farmě v Tapert Marshall, Michigan, USA. (prokda)

Reklama

Reklama